Alla får inte plats

HV71 har gått en egen app. Hallpressen lanserade under hösten 2016 appen Powerplay, en app som Jönköpings-Posten beskrev som “appen om HV71 för HV71-fans, för den som inte kan få nog av HV71”.

— HV71 är vårt största lag och det är många som följer dem med stort intresse. Därför är det roligt att kunna erbjuda extra bra service till dem, sa Fredrik Standár i september 2016, då sportchef på Jönköpings-Posten, numera sportchef för hela Hallpressen. 

Man har tagit det där med appar till en helt ny nivå. Innan allsvenskan i fotboll skulle dra igång förra året lanserade Hallpressen appen 036fotboll. I appen skulle man kunna läsa om all fotboll i Jönköping men länge handlade det bara om J-södra. Det förklarade man med att säsongen för de övriga lagen inte hade kommit igång än.

Senare publicerade man nyheter även om de andra lagen men huvuddelen av nyheterna var om J-södra. Och det är i och för sig inte konstigt att J-södra får mer uppmärksamhet än andra lag.
Med HV71-appen Powerplay tar Hallpressen det där med appar till en helt ny nivå. Appen handlar bara om HV71.

Jönköpings-Postens redaktionschef Patricia Svensson sa så här när man lanserade appen:
— Det här gör vi för HV-fansen. Appen gör vår journalistik om HV71 mer tillgänglig och den som vill får dessutom blixtsnabb nyhetsservice om matchresultat och breaking news via appens pushfunktion.

Är det här ett sätt att sälja ut journalistiken när ett mediebolag koncentrerar sin rapportering så hårt kring ett lag som man ska bevaka och granska? Det är förståeligt att man gör så för man vill ha trafiken men är inte risken att journalistiken urvattnats av ekonomiska intressen?

Och det här är förresten inte en HV71-app. Det är den HV71-herrlagsapp. Man räknar inte med damlaget. Det finns visserligen lite nyheter om HV71:s damlag men det känns mer som de hamnat där av misstag.
Men här är Hallpressen i alla fall tydliga. Det är bara herrlaget som är viktigt. Damlaget är inte intressant. Alla får inte plats.

För er som har döttrar som idrottar som undrar varför det ser ut som det gör inom idrotten så har ni här en del av problemet. Media. Det är liksom slutprodukten. Killar och herrar lyfts ständigt fram och tjejer och kvinnor är inte lika intressanta. Tjejer som tränar och svettas lika mycket som killarna för kaffepengar förtjänar inget medieutrymme.
Visst skriver media och Hallpressen om dam- och tjejidrott men det är en astronomisk skillnad i utrymme och resurser.