Ännu en chef slutar på Hallpressen. Vad händer?

jönköpings-posten

Nyheten om att Hallpressens redaktionella chef och  ansvarige utgivare Mats Ottosson slutar efter nio år slog ner som en bomb. Den såg jag inte komma.  Min första fundering var förstås att det hänt något som gjort att Ottosson antingen blivit uppmanad att sluta eller att han blivit uppsagd. Enligt honom själv så är det ingetdera utan han vill bara gå vidare och göra något annat.

Ja, så har han i alla fall uttryckt det i media. Till den egna tidningen Jönköpings-Posten säger han varför han slutar att “det känns som en bra tid”. Han är 53 år och vill han göra något annat så är det nu det ska ske.  Han säger att han har “jobbat som en galärslav i många år”, som nyhetschef på kvällstidning och redaktionschef/ansvarig utgivare på Jönköpings-Posten och sedan på Hallpressen. Han tycker att han har varit uppkopplad dygnet runt veckans alla dagar och det har också bidragit till beslutet.

— Min hjärna har varit överhettad länge så nu ska jag bara vila ett par månader. Måla, gå skogspromenader, vara med nära och kära … säger Ottosson.  Till P4 Jönköping sa han att han skulle dra upp stubbar. Om det är verkligen är så eller om det finns något annat kan jag bara spekulera i. Det finns ändå något som gnager i mig om att det finns något annat.

Jag kan i alla fall konstatera att de senaste två åren har fyra chefer inom Hallpressen slutat och lämnat koncernen.
Daniel Bacelj som var chef för digitala medier slutade och gick vidare med egna projekt. I dag är han tillbaka lite där han började, i en nättidningssatsning, den här gången handlar det inte om Jnytt som han var med och grundade utan han har nyligen gått in i satsningen med nyhetssajten Jmini som startades för 3,5 år sedan av tidigare medgrundaren av Jnytt Krister Leimola.

Sedan var det dags för chefen för all redaktionell verksamhet Lars Alkner att lämna in. Alkner är numera kulturchef på Värnamo kommun. Förra året så lämnade vd:n för Hallpressen Christina Björklund och nu alltså Mats Ottosson. Det kan i och för sig vara rena slumpen men det är klart att man börjar undra.

Hur som helst så har Mats Ottosson fått vara med om en omvälvande förvandling i koncernen, troligen den största någonsin under koncernens historia. Från att ha varit ett traditionellt tidningshus till att slungas ut i den digitala utvecklingen som går i rasande fart. Och det kan inte ha varit lätt. En fantastisk utmaning men det har nog inte varit enkelt alltid.

Mats Ottosson har gjort avtryck genom att ha varit med och förändrat Hallpressen. Hela den förvandlingen måste också ses mot bakgrund av hur man inom Hallpressen traditionellt ha sett på det digitala och webben. Det finns liksom inget digitalt dna inom Hallpressen. Det är så mycket papperstidning att trycksvärtan bokstavligen pumpar genom blodomloppet. Den som arbetat inom Hallpressen vet här precis vad jag menar.

Jag jobbade på Värnamo Nyheter som är en av Hallpressens tidningar och jag slutade där hösten 2010. Alltså  för 5,5 år sedan. Då fanns det ingen webb att tala om. Jag kommer ihåg att jag fick i uppgift att skriva ihop något kort om hur man skulle kunna använda sig av Facebook. Det var ungefär så långt man hade kommit när det gäller webb och sociala medier. När vi föreslog att vi skulle lägga ut gratistidningen VN fredag som pdf på hemsidan blev det ett ramaskri.

Det fanns ett rabiat motstånd mot webben och den digitala utvecklingen som var så djupt rotad.  Om man nämnde något om webben så var det som att svära i kyrkan och man var nära att bli både hudflängd och kölhalad som myterist. “Stig Fredriksson skulle vända sig i graven om han hörde dig” fick man höra.  Jojo.

Under en diskussion vid fikabordet på Värnamo Nyheter sa jag att Hallpressen kommer att tvingas att hoppa på det digitala tåget vare sig man vill eller inte. Och det kommer man att göra, och det mycket snart. Och när man väl gör det så kommer att gå fort, sa jag då.
Jag kunde inte träffat mer rätt i min analys. Tänk vad mycket som hänt inom Hallpressen som många inte trodde var möjligt. Tänk Hallpressen då för sex år sedan och på Hallpressen i dag. Det går inte att känna igen. Och Mats Ottosson har varit med under den här resan. Han kommer att vara en av personerna som man kommer att nämna när man i framtiden kommer att prata om den förändringsprocess som faktiskt präglat Hallpressen under den här perioden. Det har nog inte varit lätt. Jag kan tänka mig att det har varit tufft och påfrestande på många sätt.

Ottosson säger att han känner sig färdig och att det är dags för någon annan att ta över.
– Vi har tagit många och stora steg på kort tid med Hallpressen, både när det gäller print och digitalt – men även med nya produkter. När det nu ska tas nya steg känns det vettigt att stiga av och lämna över till någon som kan se på fortsättningen med nya ögon, säger Ottosson till Resumé.

Avslutningsvis vill jag bara som många andra önska Mats Ottosson lycka till i framtiden.