Bänkad i Fair Play Cup

I dag kunde man i Jönköpings-Posten läsa en insändare om ett par killar som inte fick spela en enda sekund i en kvartsfinal i Fair Play Cup som gick i helgen i Jönköping. Killarna spelade i åldersklassen P11.

Föräldern som skrev insändaren berättar om hur besvikna killarna var och att dagen inte blev så rolig som de hade önskat. Motiveringen från tränarna varför killarna inte fick spela var häpnadsväckande: “Jo, men det viktigaste är att vinna”.
Föräldern säger vidare i insändaren att klubbens slogan skulle kunna vara: “Kom och träna med oss, vi tar oss friheten att kränka ditt barn närhelst det behagar”.
Man kan tycka att det är upprörande och visst är det det i allra högsta grad. Kom igen, vi pratar om 11-åringar! Och ja, dessutom Fair Play.
Frågan är om de här killarna egentligen är så ensamma om att ha råkat ut för en bänkning i Fair Play Cup. Ja, rena bänkningar där man inte får spela någonting alls tror jag inte är så vanliga. Men det förekommer och jag har själv sett på just Fair Play.
För ett par år sedan var det ett lag från regionen som hade en spelare som i princip inte spelade något alls under hela turneringen. Laget vann silver om jag inte minns helt fel. I kvarten eller semin fick han dock hoppa in dryga halvminuten för att han skulle känna att han hade spelat. Det var i klassen P14.
Och visst, tränarna i insändaren är helt öppna med bänkningen. Jag sticker ut hakan lite och jag skulle vilja påstå att toppning i Fair Play är rätt vanligt. Jag tror faktiskt inte att något lag vinner Fair Play Cup eller någon annan cup för den delen utan att ha gjort någon form av toppning. Det finns som bekant olika former av toppning och det är något som förekommer i alla föreningar. Från att ledare som väljer att toppa i slutet av viktigare matcher till att spelare som får sitta hela matcher eller bara spela ett kort byte för att de ska känna att de har ändå varit med och spelat.
Och detta sker i Fair Play Cup och i lägre åldrar. Och dessutom sker detta ofta med klubbens goda minne.
En del ledare toppar helt öppet som de i insändaren medan andra ledare är oerhört kreativa för att toppningen ska märkas så lite som möjligt.
Till exempel som jag upplevt i ett lag där ena femman spelar tre-fyra minuters byten medan den andra femman spelar 30 sekunders byten. Det är i allra högsta grad en form av toppning.
Ett annat sätt att toppa är att anmäla två lag till cupen, ett “bättre” och ett “sämre”. Så tror en del klubbar att man gör alla till viljes, både de som “vill vinna” och de som bara vill spela och ha kul. Jag har förresten skrivit 
lite om det i ett annat inlägg. http://moreau.nu/bara-de-basta-togs-ut/.
Det är lätt att se och uppröras över den uppenbara toppningen men den “maskerade” toppningen är svårare att se.
I årets Fair Play Cup valde en spelare i ett lag Husqvarna FF:s historiska superettanpremiär i fotboll före en match i Fair Play. Som straff blev han bänkad hela nästa match och fick sitta och titta på. Förnedring i mitt tycke.
Och som vanligt när det gäller toppning så handlar det alltid om ledarna eller tränarna. Men samtidigt handlar det också om att föreningarna tillåter det. Ofta är föreningarna väldigt medvetna om vad som sker men man ser lite mellan fingrarna för att man inte vill “förlora” ledare. Det är som bekant ofta svårt att få ta på ledare och tränare och då är det lätt att blunda.

(Tyvärr går det inte att länka till insändaren då den endast publicerats i pappers- och pdf-tidningen,. Bilden är från Fair Play och taget för att par år sedan och har inget med detta blogginlägg att göra. )

 

UPPDATERAT 9/4 13:41
Och i dag kunde man läsa ytterligare en insändare om Fair Play i Jönköpings-Posten av en ledsen förälder med rubriken “Min son har mobbats i flera år”. Nu har sonen slutat med innebandy.

bankning_fpc_2

 

UPPDATERAT 9/4 00:31

Jag har fått till mig att jag borde förtydliga att killen som valde den historiska superettanpremiären före en match i Fair Play faktiskt är myndig och visste om förutsättningarna.
Jag har bara tagit upp ett par exempel som hänt på Fair Play och har utgått från en insändare i Jönköpings-Posten som handlade om 11-åringar. För egen del och för texten skull så spelar det faktiskt ingen roll att killen som valde fotboll är myndig. Det är Fair Play och inte VM. Jag skulle kunna lägga fram andra exempel men jag valde just dessa. Det är tydligt att man missat poängen med inlägget och jag är förvånad att man rättfärdigar tränarnas handlande i stället för att fördöma företeelsen som sådan. Och reaktionerna visar precis min poäng, att man som förening ofta försvarar sina ledare och man försöker att rättfärdiga deras handlande. Det är just därför det är så svårt att komma tillrätta med toppning och tidig selektering. Alla vet om att det sker men ansvariga blundar för det och är dessutom ibland själva delaktiga.