Bara de bästa togs ut

En norsk fotbollsklubb samlade i hemlighet ihop de bästa ungdomsspelarna i laget och åkte iväg och spelade en turnering i Sverige. Resten lämnades kvar.

Det handlar om norska fotbollsklubben Tromsö och händelsen utspelades sig för tre år sedan men man blir ändå bara så trött när man läser om sådant här. Skulle det kunna ske i Sverige och till och med i Jönköping? Kanske, jag har inte hört om liknande fall här men selekteringen av spelare finns i de flesta idrottsklubbar, en del sker mer eller mindre öppet.
Och det där med cuper är ofta föremål för vilda diskussioner både bland spelare och föräldrar.
I till exempel Jönköpings IK har man som policy när det gäller den stora innebandycupen Gothia i Göteborg att alla ska få chansen att få följa med och spela. Det heter att man “inte åker dit för att vinna”. När det däremot gäller Jönköpings IK:s “egen” cup Fair Play Cup så finns inte den policyn. Där är det mer tillåtet att spela för att vinna.
Skillnaden mellan Gothia och Fair Play är att Gothia får spelarna betala för att delta. Det är kostnader för buss, övernattning och mat med mera däremot inte Fair Play då det är på hemmaplan. Ingen ska behöva betala för Gothia och kanske inte få spela någonting alls, därav den policyn.
Ett sätt man har löst detta på är att laget i stället anmäler två lag, ett “bättre” där man satsar för att vinna och så ett “sämre” som får kämpa på så gott de kan. Så diskussionen bland spelare och föräldrar handlar om i vilket lag spelaren kommer att hamna. De föräldrar som har barn som är säkra på att deras barn platsar i det “bättre” laget har ofta inga invändningar att man gör uppdelningen bättre och sämre. Då brukar det heta att “ja, men alla får ju spela”. De föräldrar till barn som däremot spelar i det “sämre” laget tycker ofta, om de ens tycker något, att man ska sätta ihop två jämna lag istället.
Även om det inte är uttalat på föräldra- och spelarmöte innan cupen att man skickar ett bra och ett sämre lag så vet alla att det är så.
Tala om en helt öppen selektering med klubbens goda minne även i lägre åldrar. Både Gothia och Fair Play Cup börjar från 12 år. Men nu sker ju inte selekteringen enbart i med samband att man ska åka på cuper utan även på träningar och vanliga seriematcher, bättre och sämre femmor och kedjor, toppning och bänkning osv.
Och det är klart, om man tillåter selektering tidigt så kommer de som utvecklats tidigt få fördelar och risken finns att de andra tröttnar och slutar med idrotten.
När det gäller den norska klubben och sonen som inte fick följa med på cupen så visade det sig i efterhand att en grupp föräldrar hade samarbetat med klubbtränarna, plockat ut ett lag inför turneringen bestående av de bästa spelarna och åkt till turneringen i Piteå i hemlighet. Man undrar egentligen vad det var är för tränare men även vad är det för föräldrar som gör så.
Till slut upplöstes laget – och de bästa blev integrerade i klubbens elitsatsning. Jag undrar var de andra tog vägen?