För våra döttrars skull

I dag är det kvinnodagen. Personligen tycker jag att det är synd att det ska behövas en sådan dag, eller en annan dag för den delen för att lyfta fram orättvisor.


I en perfekt värld finns inga sådana dagar. Men vi lever inte i en perfekt värld och därför behöver vi sådana dagar för att vi ska tänka till och reflektera över hur det ser ut i vår värld. En påminnelse om att kampen mot orättvisor fortsätter.
Jag hoppas att man kommer så långt att man tills slut tar bort alla sådana dagar. Den dagen då vi kan ta bort till exempel kvinnodagen är en dag att fira.
Har man en dotter så märker man ofta vilka orättvisor det finns på många olika områden. Även i det lilla. Det område jag vill lyfta fram här är inom idrotten. Jag är engagerad inom idrotten och min uppfattning är att tjejer ofta kommer i andra hand.
Rangordningen i en förening går efter ålder och kön. Låt mig ge ett par exempel.

Jag har suttit i möten där det ska bestämmas halltider. De som får välja först är representationslagen och då alltid herrarna även om de spelar i en lägre serie än damlaget. Det är till och med så att herrjuniorer går före damlag. Sedan går det neråt i ålder och efter kön. Lägst i rang står du om du är ung och om du är tjej.
I en fotbollsförening (där jag inte är/var engagerad) blev det en dubbelbokning på den stora fina gräsplanen. Damlaget skulle spela match och tjejlaget som skulle ha sin träning där fick snällt flytta på sig. Helt rätt och inget att snacka om.
Bredvid huvudplanen fanns dock en annan gräsplan som var upptagen av jämnåriga killar. Men de tränade bara på ena halvan av planen. Det var tidigt på utesäsongen och man tränade på halvplan för att inte slita på gräsytorna. Fick tjejerna spela och träna på den andra halvan? Självklart inte men jag kan lova att om det hade varit omvända roller så hade killarna fått träna på den andra halvan. Det är jag övertygad om.
Tjejerna blev i stället förpassade till en dålig grusplan i närheten. Jag tycker att det var förnedrande.
Ett annat tillfälle som jag blev varse om att det är skillnad på tjejer och killar var i en förening som hade blivit sponsrade med material från ett sportföretag.
Herrlaget fick sina grejer direkt, alla i laget. Inga problem. I damlaget däremot var det spelare som efter halva säsongen fortfarande inte hade fått grejer eller fått fel grejer. En ledare i damlaget var upprördöver detta. En tillfällighet?

När en elitförening i stan skulle presentera sin juniorsatsning på killsidan inför den nya säsongen slog man verkligen på stort. Ett stort möte hos en viktig sponsor där personer från styrelsen och representanter från herrlaget kom för att berätta om den nya juniorsatsningen. Då presenterades fem-sex tränare/ledare som skulle arbeta på juniorsidan med olika lag.
Detta var för killarna. Det var hur bra som helst att klubben verkligen tog ett ordentligt grepp kring juniorerna och man tänkte långsiktigt. Inget att säga om det.
Hur såg det då ut på tjejsidan, för juniortjejerna? Ja, du gissade rätt. Noll, zero, nada. Inga stormöten med alla tjejer hos föreningens stora sponsorer. Inga tränare, inget kaffe och fika. Och då ska det sägas att det handlar om en förening som utåt sett har sagt att man verkligen satsar på dam- och flicksidan. Tyvärr ser det ofta ut så. Mycket snack men alldeles för lite gjort.

Jag gjorde ett reportage för ett tag sedan där jag frågade flera ordföranden och sportchefer i olika föreningar varför man hade så svårt att rekrytera tränare och ledare till flicklag. Från flera fick jag svaret “Det är mer prestige att träna ett killag”. Det är lättare att få tränare till killag än till flicklag.
Det som sker är att i förlängningen får flickor sämre förutsättningar för att satsa på sin idrott och bli framgångsrika. Då halkar man efter. Och tjejer halkar ofta efter inom många andra områden också.
Du kanske inte tycker att det är så mycket att bli upprörd över. Det finns ju andra orättvisor mot kvinnor och flickor i Sverige och runt om i världen som är långt mycket mer allvarliga och grymma men jag har valt att lyfta fram orättvisorna just inom idrotten. Det är viktigt att vi inte blundar för orättvisorna även om de sker i det lilla, i vardagen.