Välj en sida

Från och med i går behöver inte privatpersoner längre tillstånd för att filma och fotografera med drönare.
Förra året kom en dom i Högsta förvaltningsdomstolen som innebar att foto och film från en drönare blev olagligt. I det aktuella rättsfallet gjorde man bedömningen att en kamera som sitter på en drönare ska räknas som en fast monterad kamera vilket innebar att den omfattas av kameraövervakningslagen.
För att fota och filma med en drönare krävdes nu tillstånd och det kunde man inte få. En hel bransch slogs ut över en natt.
Jag gick ut på Blocket ett par dagar senare och man kunde verkligen fynda. Många slumpade bort sina drönare som hade blivit värdelösa.
Men nu är lagen ändrad. Från och med i går 1 augusti så omfattas inte längre drönare med kamera av kameraövervakningslagen utan av personuppgiftslagen.
Det krävs därför inte längre tillstånd av Länsstyrelsen, ett tillstånd som ändå inte kunde få.

Det är bra att man har ändrat lagen. Kameraövervakningslagen är gammal och är utformad för en annan tid. Den har helt enkelt inte hängt med i utvecklingen.
Nu kan man alltså ta fram drönaren som samlat damm i förrådet. Det är fritt fram. Ja, inte helt. Det är ju inte så att man få göra hur som helst utan det finns fortfarande regler att hålla sig till.

Det som är bra är att man slipper söka tillstånd dvs om drönaren väger under sju kilo och man inte avser att flyga över 120 meters höjd. Då krävs nämligen tillstånd av Transportstyrelsen.
Nästa år i maj blir det nya direktiv igen. Då kommer svenska kameraövervakningslagen att anpassas till EU:s.
Det kommer troligen inte då heller att krävas tillstånd men sannolikt en striktare reglering.