Välj en sida

För ett par veckor sedan gjorde jag en granskning om ett silikonarmband som heter Power Balance och det resulterade i en artikelserie i Jönköping Nu. 
Armbandet sägs av företaget har minst sagt magiska egenskaper och verkan och den har blivit en försäljningssuccé runt om i världen. 

I korthet handlar det om ett silkonarmband bestyckad med en rund bit polyesterfilm som innehåll ett hologram. Detta armband påstås förbättra flexibilitet, styrka och framförallt balansen hos personen som använder det.
Dessvärre finns inget som visar att så skulle vara fallet. Varken företaget Power Balance eller någon annan som säljer produkten har kunnat presentera några tester som visar på detta. Med andra ord så gör de som säljer armbandet sig skyldiga till vilseledande marknadsföring vilket också är grunden för hela artikelserien.

Företaget har i flera länder blivit fällda för just detta och därför har företaget på sin hemsida valt att tona ned något vad armbandet kan göra.
Att sälja armbandet som en give-away, ett sportsmycke eller en vanlig sportartikel är inget att ifrågasätta. Men när sportbutiker marknadsför det som något som förbättrar balans och när till och med säljare i butik gör olika balanstester, som man kan ifrågasätta, på kunder, då är frågan om man inte har passerat en gräns.

I Jönköping har sportkedjorna Intersport, Stadium och Team Sportia valt att plocka bort produkten efter min artikelserie i Jönköping Nu.
Jag har pratat med ett antal personer som tror på detta armband, som säger att det har hjälpt och jag har full respekt för de som känner så. Man ska inte helt underskatta vad placeboeffekten kan göra, för när det inte finns något som visar på det motsatta så måste man nog anse det som placeboeffekt.
Och det är inget konstigt med placeboeffekten. Tror man på att något verkligen hjälper så kan det faktiskt göra det. Men man kan inte marknadsföra placeboeffekten på det sätt som sportkedjorna gör.

Sedan finns det personer som inte alls håller med om att de är placeboeffekt som verkar i Power Balance-armbanden och det får man ha full respekt för. Men man bör då också kunna presentera bevis för detta.
Om någon kan visa på några tester eller vetenskapliga bevis för armbandets undergörande egenskaper så är jag mer än villig att lyssna.

Relaterade artiklar på Jönköping Nu. (Finns tyvärr inte kvar online.)

Kritik mot “magiska” armband
Armbandet en känslig fråga
Tvivelaktiga säljmetoder
Stadium A6 drar in “magiskt” armband
Team Sportia drar in “magiska armband”
Intersport följer de andra