Hallpressens vd Mats Tidstrand svarar på kritiken i podden 036fotboll

Jag håller mig till samma ämne som i går, nämligen om Hallpressens vd Mats Tidstrand som nominerats till J-södras styrelsen med anledning av att podden 036fotboll bjöd in Mats Tidstrand som fick svara på den kritiken som framkommit.

036fotboll-podden är ett samarbete mellan Jönköpings-Posten och Jnytt.se som båda ingår i Hallpressen. Jnytt:s reporter Peter Wilsson och Jönköpings-Postens sportchef Fredrik Standár gjorde ett tappert försök att grilla Mats Tidstrand. Eller jag ska säga så här, Hallpressen ska vara glada att de har en journalist som våga ställa tuffa frågor till och med till sin egen vd. Jag menar då Peter Wilsson. Fredrik Standár hördes inte mycket, i mitt tycke gjorde han ett ganska lamt intryck.

Hur som helst, Mats Tidstrand svarade rätt inövat på frågorna och även om Peter Wilsson försökte att vara tuff så kändes det aldrig som det blev nerv i samtalet. Tidstrand kan snacka och linda in saker och ting men det kändes ändå inte speciellt förtroendeingivande.
Tidstrand säger att han förstår att beslutet att tacka ja till nomineringen får kritik men han bedyrar att i hans roll så kommer det inte att innebära några problem. Han säger vidare att Hallpressens journalister ska fortsätta med sina granskningar på “det förträffliga sätt de alltid gjort”. Han förväntar sig det.

Men det är ju så att även om nu Mats Tidstrand inte har något ansvar för det redaktionella så är det ändå problematiskt. Vi har ett ojämnt maktförhållande här där ena parten är i beroendeställning. Även för en rutinerad journalist som förstår vad Mats Tidstrand menar så kommer det ändå att vara just problematiskt. Journalisten kommer inte att ha den frihet som den behöver. Det är ju inte så att Mats Tidstrand har gett något “carte blanche”.

Det borde vara uppenbart att ingen Hallpressen-journalist kommer att kunna jaga J-södras ledamöter på samma sätt som tidigare, allra minst Mats Tidstrand. Vi kommer att hamna i en situation där det inte kommer att vara lika fritt att granska ledamöterna men vi hamnar också i det att det finns en ledamot som för Hallpressens journalister kommer att vara ”untouchable”. Vilken journalist på Hallpressen kommer att hårdgranska Mats Tidstrand? Jag har svaret: ingen.
En läsare skrev träffande om detta i kommentarsfältet på Jnytt under artikel om poddavsnittet ”Hallpressens vd svarar på kritiken”:

”Tidstrand verkar vara en hyvens prick. Inget tu tal om det. Han säger att han inte vill, kommer eller kan påverka det journalistiska arbetet. MEN, så länge som han påverkar de anställda journalisterna i fråga så till vida att han har makten om deras anställning i sin hand, så blir det en indirekt påverkan. Journalisten som skriver om sin chefs eventuella brister blir en form av visselblåsare hur man än vänder och vrider på det. Regeringen har för övrigt helt nyligen (kanske till och med idag?) kommit med lagförslag som skall öka skyddet för visselblåsare. Det är svårt, för att inte säga omöjligt att inte påverkas av det faktum att den som är under luppen också sitter med mitt anställningsavtal i pärm på sitt kontor.”

Det som förvånade mig mest i podden var att Tidstrand berättar att han har pratat med Hallpressens redaktionschef och ansvarig utgivare Mats Ottosson  om nomineringen och att han står bakom Tidstrands beslut. Märkligt. Det borde vara ett BIG NO NO även för Mats Ottosson.
Men vi ser hur medias roll förändras och hur det bildas liksom oheliga allianser. Detta är enligt min mening just en sådan. Det är unket och inte trovärdigt.
Mats Tidstrand säger i podden att han hoppas och tror att folk i allmänhet och läsare istället ska få mer förtroende för Hallpressen om han går in i J-södras styrelse. Det här är humor, folk. Say no more.

Att det direkt blev kritik om olämpligheten mot nomineringen visar ju att något inte står rätt till. Man ska inte behöva ta just den här diskussionen, det visar istället att det är bättre att tacka nej.
Jag undrar vad det är som gör att Mats Tidstrand så hårt fortsätter att försvara sitt beslut. Jag tror att svaret helt enkelt är jakt på status. Det är klart att det skulle vara en fjäder i hatten att sitta i en allsvensk klubbs styrelse. Jag tror att det är just detta det handlar om – status och prestige.

 

Det här är min blogg. Jag kan i stort sett fritt skriva som jag vill så länge jag självklart håller mig till de lagar och regler som finns.
Men jag kan skriva den här typen av blogginlägg/krönika för att jag är inte anställd på något mediehus.
Frågan är om jag hade kunnat skriva den här typen av krönika om jag hade varit anställd på Hallpressen. Vad tror du?

Läs även:

 

“Smålands Berlusconi” ny ordförande i J-södra

Så blev det klart att det är Hallpressens vd Mats Tidstrand som tar över som ordförande i J-södra. Trots massiv kritik.

5 comments

Hamrin backar upp sin vd Mats Tidstrand

Kritiken har varit massiv och frän mot att Hallpressens vd Mats Tidstrand valts in i J-södras styrelse. Men det är inget som bekymrar Lovisa Hamrin, Hallpressens styrelseordförande.

3 comments

Ett varningens finger – du kan bli sparkad

I går blev det klart att Hallpressens vd Mats Tidstrand blev invald i J-södras styrelse. Jag har kritiserat nomineringen och tyckt att den är helt uppåt väggarna. Nu har han valts in och min första reaktion slängde jag ut på Twitter: ”Klart: Hallpressens vd invald i J-södras styrelse. Status och prestige fick gå före sunt förnuft. Trovärdigheten i botten. Sorgligt.”

7 comments

Hallpressens vd Mats Tidstrand svarar på kritiken i podden 036fotboll

Jag håller mig till samma ämne som i går, nämligen om Hallpressens vd Mats Tidstrand som nominerats till J-södras styrelsen med anledning av att podden 036fotboll bjöd in Mats Tidstrand som fick svara på den kritiken som framkommit.

3 comments