Hur förklarar Jmini tystnaden om rasistkommentarerna?

Förra veckan avslöjades att SD-ordföranden i Jönköping skrivit grova rasistiska kommentarer på ett nätforum. Alla medier i Jönköping rapporterade om detta utom nättidningen Jmini.se. 

Inte rasist, men granskade SD-ordföranden i Jönköping för andra gången i år. Den här gången handlade det om att han under pseudonymen ”Belgian Blue” skrivit grova rasistiska kommentarer på nätforumet Diforum.se.

Det är självklart en stor nyhet som bör och ska bevakas. Alla medier var snabba att plocka upp nyheten om Inte rasist, men:s avslöjande. Men från nättidningen Jmini.se var det helt tyst. Inte en enda rad har skrivits om detta. Fortfarande inte till denna dag. Det är anmärkningsvärt.

Jag är inte ensam om att undra varför Jmini inte publicerade någonting om avslöjandet. Visst, det är upp till varje redaktion att göra publicistiska avväganden men här verkar det besynnerligt att inte skriva en rad om detta.
Även om man nu inte har resurser att avsätta för just den här nyheten och för att göra något eget så kan man ju alltid göra en rewrite. Det är inte ovanligt att medier gör så, att skriva om en text som en annan tidning redan publicerat.

Och det är ju inte så att Jmini har något emot att göra rewrites, det har ju varit en del av tidningens affärsidé.
Det här var en stor nyhet och Jmini borde ha skrivit om det enligt min mening. Andra nyhetsknäck skulle ha lagts åt sidan för avslöjandet om SD-ordföranden.
Så vad publicerade Jmini i stället under dessa två dagar, 29 och 30 augusti?

Jo, Jmini publicerade totalt 40 stycken nyheter av blandad kompott. Polisnytt, nöje, sport, företag, notiser och annat. Två vanliga nyhetsdagar med andra ord.

Men ingen tror väl på fullt allvar att alla dessa 40 nyheter verkligen hade större nyhetsvärde än SD-ordförandens rasistiska kommentarer? Fanns det ingen nyhet man kunde ha ställt för att priotera rasistinläggen?
Självklart fanns det det. Avslöjandet om SD-ordförandens grova rasistiska kommentarer var den stora nyheten och borde ha prioterats.

Och det är klart att jag och många med mig börjar fundera på varför det var helt tyst från Jmini. Men det kanske har sin enkla förklaring.

En förklaring skulle kunna vara att Jmini:s grundare och vd Krister Leimola har en personlig relation till SD-ordföranden. Som jag skrivit tidigare har/är SD-ordföranden aktiv i kristna församlingen International Church där Krister Leimola har sin andra roll förutom den han har i Jmini. Han är nämligen “grundare” av församlingen och har sedan starten 2006 varit pastor där.

SD-ordföranden ska enligt källor under ett par år haft en ledande position med god insyn i hur saker och ting har skötts i församlingen. Detta under samma period som han har varit aktiv i DI-forumet.

Kan det vara så att det finns en stark intressekonflikt och att Krister Leimola har haft svårt att skilja på sina olika roller som tidningsman och pastor?

Jag har tittat igenom tusentals av SD-ordförandens inlägg på nätforumet och förutom att många innehöll grova rasistiska kommentarer så är det ett språkbruk fyllt av grova uttryck.

Enligt Inte rasist, men så är det SD-ordföranden som har skrivit kommentarerna men SD-toppen förnekar inblandning. Han säger att han lämnat ut moderatoraxess till andra personer och han går till och med så långt och säger att det kan vara Inte rasist, men IRM som ligger bakom kommentarerna.

Men efter att själv ha läst många av inläggen och egen efterforskning så finner jag ingen anledning att misstro IRM.

Om det blir fastställt att det är SD-ordföranden som ligger bakom rasistkommentarerna så har jag  personligen svårt att förstå att man samtidigt under den här tiden har kunnat vara aktiv i en frikyrkoförsamling, i en församling som på sin hemsida skriver. “Vår fortsatta passion är att vinna nya människor för Gud från alla olika kulturella och religiösa bakgrunder.”

Men den ena funderingen leder osökt till den andra och då undrar jag hur samma person har kunnat agera i församlingen nära församlingsledningen helt obemärkt. Det vore därför intressant att veta om Krister Leimola i sin roll som pastor misstänkt eller vetat något om SD-ordförandens åsikter. Är SD-ordföranden i så fall ett undantag eller finns det kanske andra relationer med personer som hyser främlingsfientliga, rasistiska eller kanske rent av nazistiska åsikter?

Det man i alla fall kan utläsa av det som SD-ordföranden sagt till media är att han inte är rädd att säga vad han tycker. Dessutom verkar han inte bry sig.

Det vore vidare intressant att höra Krister Leimolas syn på det som inträffat och om han tar avstånd från det som SD-ordföranden anklagas för, både i sin roll som tidningsägare och som församlingspastor. Jag ser inte varför han inte skulle kunna uttala sig.

För det finns egentligen inget som hindrar Jmini att publicera nyheten om SD-ordförandens rasistiska kommentarer. Det borde inte finnas någon intressekonflikt om det nu fanns en från början.

Krister Leimola är nämligen vare sig redaktionschef eller ansvarig utgivare utan det är Daniel Bacelj som innehar båda befattningarna och har således det yttersta ansvaret för alla publiceringar. Så om nu Leimola inte kan svara på frågan varför man inte publicerade något om avslöjandet så kanske Daniel Bacelj kan förklara vem som tog det publicistiska beslutet och varför.

Som publicist bör man kunna förklara sina publicistiska beslut.

Avslöjandet om SD-ordföranden publicerades på Inte rasist, men 28 augusti. 29 augusti publicerade SVT Jönköping och Jönköpings-Posten nyheten. JP:s Dan Sylvebo skrev även en krönika. Sveriges Radio Jönköping publicerade nyheten om SD-toppen 30 augusti och under samma dage gjordes uppföljningar av både SR, SVT och Jönköpings-Posten. Jnytt skrev om det 30 augusti.
Inte rasist, men stod bakom avslöjandet har publicerat ett flertal uppföljningsartiklar på avslöjandet.

Jmini inte en rad.