Välj en sida

I går briserade en riktig bomb när 19 sponsorer valde att bryta med J-södra. En del har kallat det för att det skulle vara odemokratiskt. Men är det verkligen det?
Anledningen till att sponsornätverket ”Nätverket J-Södra till allsvenskan” hoppade av var att nätverket inte var nöjda med valberedningens arbete och att en del i J-södra hade läckt till media.

Jag har läst en del krönikor och både hört och läst kommentarer kring avhoppet och det är uppenbart det finns olika läger.
Valberedningen med Bertil Johansson i spetsen valde att inte nominera Sune Lantz utan istället Fredrik Jutnäs. Lantz gick då ut i media och var mycket irriterad över att han inte blivit nominerad igen. Och det kanske är förståeligt. Det är aldrig roligt att bli avpolletterad och speciellt inte nu när J-södra äntligen har tagit sig upp i allsvenskan.
Sune Lantz har i allra högsta grad bidragit till framgångarna och nu när nya mål ska sättas upp så får han inte vara med längre. Surt. Klart att det känns.

Det har tidvis varit turbulent i J-södras ledning och Lantz varit inblandad så för en del har det varit självklart att få in lite nytt blod för att ta sig an de nya utmaningarna i allsvenskan. Man kanske trodde att det skulle bli lugnare med det fick i stället motsatt effekt. Helvetet brakade loss.

Dagen efter nominering av Fredrik Jutnäs fick J-södra ett brev där nätverket förklarade att man bröt med klubben.
En krönikör uttryckte att föreningsdemokratin nu var hotad. Men det är ju inte alls på det här sättet. Det är ingen som tvingar J-södra till något. Klubben kan välja vilka de vill in i styrelsen och till ordförande.

Det är fortfarande så att valberedningen kan nominera vem de vill och medlemmarna har makten att välja vem de vill efter eget huvud. Vill de stödja valberedningens förslag så kan de göra det men de kan också föreslå någon annan kandidat. Det är något som sponsorer inte kan styra. Men sponsorerna kan hoppa av om de så vill om de inte är nöjda.

Skulle det vara ett hot mot demokratin? Nej, det är ju de här spelreglerna som gäller. Välkommen till verkligheten. Det är inte sällan att det är så det funkar i föreningslivet. Relationer, familj, blodsband och pengar styr. Skulle detta vara något unikt för J-södra? Nej, titta in i vilken förening som helst så kommer du att se detta.

Ingen tror väl att sponsorer i en elitförening sponsrar ett lag bara för att ge lite bidrag? Nej självklart inte. På den här nivån handlar det om affärer och sponsorerna vill självklart ha något tillbaka. Det handlar det om marknadsföring. Sponsorn vill få exponering och klubben vill ha pengar. Ett samarbete som båda vinner på. Jag skulle tro att den hel del företag sponsrar för att få bra PR och inte för att man har klubben i sitt hjärta men det är en annan sak.

Sponsorerna har sin fulla rätt att hoppa av om de inte är nöjda med föreningens arbete vilket nu har skett.
En tendens jag sett i den här härvan och även när det stormade som mest kring HV71 tidigare i år är hur media så tydligt tar ställning i krisen. Här är det på förhand givet vem som är boven i dramat och anledningen till kaoset. Det kanske stämmer vad vet jag, men jag har lite svårt när man demoniserar den ena sidan i konflikten medan man helgonförklarar den andra. Oproffsigt när det blir så uppenbart i en del fall.

Hur som helst så har valberedningen har i  alla fall nu sagt sitt. Man har nominerat Fredrik Jutnäs till ny ordförande. Sittande ordföranden Sune Lantz har meddelat att han kommer att kandidera. Medlemmarna får säga sitt den 23 november. Det är upplagt för ett spännande årsmöte.
Allt i sann demokratisk anda.