Ingen big deal med tabloid

Jönköpings-Posten har i dag gått över till tabloid. JP har verkligen slagit på den stora trumman, andra i branschen kan bara säga: Been there, done that, longtime ago.

Att tidningen gav sig själv så mycket spaltmillimeter innan lanseringen av tabloidtidningen är en smula komiskt. Det är egentligen ingen stor sak. Det var det säkert för branschen när de första tabloiderna kom ut men i dag 2013 när man är sist ut så känns det inte som en jättestor nyhet precis, i alla fall inte värd det utrymme man gett det i den egna tidningen. Någon på Twitter funderade över nyhetsvärderingen när man ger det så mycket plats åt detta och det kan jag hålla med om.

Det roliga i sammanhanget är att man nu slår sig för bröstet att man nu minsann är i framkant. Samma sak hände när man lanserade sina digitala nyhetstidningar innan sommaren. Ja, vi pratar fortfarande 2013.
Sanningen är väl snarare att Jönköpings-Posten aldrig legat i utvecklingens framkant. Tvärtom så har man stått kvar på perongen när tågen gått och verkligen stretat emot utvecklingen. Men man får ändå ge JP att det har skett förändringar som många inte trodde var möjliga. Det blåser helt klart andra vindar nu.

Hallpressen har stora förväntningar på det nya formatet som är välkommet både av anställda och läsare men jag tror inte att vare sig antalet läsare eller prenumeranter kommer att öka, som en kommenterade på Twitter: “Formatet är underordnat innehållet. Tror inte heller de får nya läsare pga formatet.”
Tidningsbranschen har det tufft så även Hallpressen som gjort organisationsförändringar som ska ge “mer utrymme för spontanitet och kreativitet” som man kunde läsa i den sista Jönköpings-Posten i fullformat i går. Det låter fint men det är i min mening bara en kreativ formulering för neddragningar vilket också har skett.
Den prenumererade papperstidningen som vi är vana vid lever en “tynande tillvaro” som någon uttryckte det på Google +. Det är den bittra verkligheten och närmare sanningen.