Innebandyfesten och JAS-upplösning

Om regionslutspelet JSM damjuniorer och upplösningen i Juniorallsvenskans grupp G.
Jag har varit i Gävle hela helgen och tittat på regionslutspelet JSM damjuniorer 18 år. RIG Umeå gick segrande ur det slutspelet. RIG vann finalen över Stenhagens KK och är därmed vidare till Innebandyfesten i slutet av mars.

Ett bra arrangemang av arrangörsklubben Strömsbro i Testebo Arena. Grillning ute, cafeteria inne och matcherna sändes över webbradio. Inga webbsändningar dock men Strömsbro satsar på att komma igång med webbsändningar för sina egna matcher framöver. Kul med mer innebandy på webb-tv.

Det enda lilla minus och då menar jag lilla var först den dåliga mobiltäckningen som många klagade på och sedan själva hallen Testebo Arena som är en fin hall men med en överläktare som gör att man inte ser närmaste sargen. Lite synd men det var ok ändå.

I helgen var det också upplösningen i Juniorallsvenskans grupp G. Gruppsegrare blev Fagerhult Habo och det var väntat inför de sista omgångarna. Mer spännande var det om andraplatsen. Jönköpingslaget Östra SK hade inför de sista omgångarna 19 mål tillgodo mot lokalkonkurrenten Jönköpings IK.
JIK hade tre matcher kvar mot bottenlag medan Östra hade en match mot ett mittenlag och en mot ett lag i undre halvan av tabellen. JIK hade två matcher efter Östras sista match enligt spelschemat men Östra lämnade in en ansökan om matchändring som de fick igenom . Det innebar att Östra nu kunde spela på resultatet. Jag skrev ett blogginlägg om detta, om matchflytt möjligen kunde anses vara fusk och osportsligt vilket ledde till att jag blev uthängd på Östra SK:s hemsida av Östra och dess sportchef Axel Nyquist. Du kan läsa mitt första blogginlägg om detta här och Östras svar hittar du på deras hemsida www.ostra.nu och min replik till det kan du läsa här.

Hur som helst, i gruppens sista match var Östra SK tvungna att vinna över Hovslätt (också från Jönköping) med 20 mål då JIK hade stänkt in mål i sina sista matcher. En svår uppgift för Östra men flera spelare i Hovslätt (någon av dem tidigare Östraspelare) skrev i sociala medier att de skulle hjälpa Östra att knipa andraplatsen, alltså att lägga sig. Om det var på allvar eller bara ett skämt för att oroa konkurrenterna JIK är svårt att säga men klart är det att det är olämpligt att skriva så.
Skulle Östra klara av att vinna med 20 mål över Hovslätt? Enligt statistiken nej, men idrott är idrott och allt kan hända.
De största förlusterna i JAS samtliga grupper den är säsongen har i endast tre fall gjorts 20 mål eller fler.
Det är Tyresö som vann över Visby med 33-1, JIK över Skara med 26-2 och så Lillån över Sunnanå med 20-2. Samtliga tre storvinster mot bottenlaget i gruppen. Hovslätt hade på åtta matcher tidigare endast förlorat två och som mest med fyra mål. Det var mot gruppsegrarna Fagerhult då man förlorade med 1-5. Hovslätt skrapade ihop 12 poäng, snittade på sex mål framåt och sex mål bakåt.
Östra pumpade på mot Hovslätt och vann med 12-4 och klarade inte att knipa andraplatsen.
De sista omgångarna handlade faktiskt om för topplagen främst Jönköpings IK att göra så många mål som möjligt mot bottenlag. Och där måste jag hålla med om de som kritiserat att det kan bli så. Nu blev det som det blev den här säsongen men det behövs en förändring. Ted Wikström skriver om detta på Innebandymagazinet.se och sätter verkligen fingret på problemet.

“Min största fråga till Svenska Innebandyförbundet är hur vi år 2014 inte kommit längre än att man kan spela på resultaten i sista omgången och ha lottningen till sin fördel? Som JAS är formad just nu så kan ett lag som har de sämre lagen i de sista omgångarna ösa in mål mot omotiverat motstånd, medan ett annat lag som slåss i toppen har mött bottenlagen tidigt under grundspelet där de kommit med fullt lag och varit motiverade och då kanske inte vinner lika med lika stora siffror.”

Man borde komma med ett bättre upplägg. Ted Wikström föreslår själv:

Detta är helt fel och det måste ändras snarast. Det finns två rättvisa sätt att ändra detta. Det enklaste är att införa inbördes möten så man inte längre drar fördel av att möta de sämre lagen i slutet, eller att man lägger sin avslutande match efter alla andra spelat klart. Det andra alternativet, vilket är det jag föredrar, är att man gör om JAS till dubbelmöten och spelar fram till februari, och sedan slutspel efter det, med finaler som spelas under förmiddagen av SSL-finalerna liknande bandyns upplägg.

Bra sagt men håller dock inte med om att Innebandyfesten ska spelas under SM-finalerna för SSL. Då går även SDF-SM för 17-åringar. Vore dumt att ha det samtidigt. Bättre med tajtare spelschema och fortsatt egen finalhelg. (Tack Erik W för påpekandet). Här behöver i alla fall Svenska Innebandyförbundet ändra på upplägget inför kommande säsonger så att inte grupperna avgörs med hur många mål man stänker in i de sista omgångarna mot bottenlag.