Efter min granskning tvingas Jönköpings kommun stänga av kameran som registrerar ansiktsuttryck och som får smileyn att le.

Det är Länsstyrelsen som krävt att kommunen ska lämna in dokumentation om hur kameran fungerar och till dess så tvingas man ha kameran avstängd.
– Kommunen ska ha har varit i kontakt med konstnären för att få en redogörelsen om hur det fungerar. Så jag väntar tills jag får det och under tiden ska kameran vara avstängd, säger Peter Blomsterberg som är handläggare på Länsstyrelsen.

Den enda uppgiften som Länsstyrelsen behöver är om kameran KAN ta bilder så att det går att identifiera personer.
När Jönköpings kommun har fått en redogörelse så kan man söka tillstånd hos Länsstyrelsen.
– Utifrån vad vi har fått reda på här och även via dig så förstår vi att det här är övervakningskameror som är tillståndspliktiga, säger Blomsterberg.

Om det är kameror som kan identifiera personer hur troligt är det att kommunen får tillstånd?
– Det är inte troligt. Det är inte kameror som är uppsatta för brottsförebyggande syften, avslutar Peter Blomsterberg, handläggaren på Länsstyrelsen.

 

I MEDIA

Jönköpings-Posten – Efter kommunens miss – Smileyns kamera stängs av

Jönköpings-Posten plockade upp min granskning.  I går invigdes konstverket Public Face men nu visar det sig att kameraövervakningen som används i projektet kan vara olaglig.

Jönköpings-Posten – Efter kommunens miss – Smileyns kamera stängs av

Kommunen missade att ansöka om tillstånd till Smileykonstverkets kamera – nu måste den stängas av.

P4 Jönköping – Kommunens konstverk var olagligt

Kommunens konstverk där en jättesmiley visar vilket humör invånarna och besökarna i staden är på har visat sig vara olagligt.

SVT Jönköping – Kameran till smileyn stängs av

Den stora smileyn som står på rådhusets tak skulle visa hur Jönköping mår men nu har kommunen stängt av kameran som registrerar personers ansiktsuttryck efter att det blivit känt att kameran är tillståndspliktig.

Jnytt – Smiley stängs av – ”det är genant”

I söndags invigdes konstverket Public face på taket till Rådhuset.
Men symbolen av en smiley kommer inte att bli långlivad. Nu är det nämligen klart att man saknar tillstånd för kameraövervakning, något som innebär att man kommer stänga av den utrustning som läser av ansiktsuttrycken på förbipasserande.