Kan en matchflytt räknas som fusk?

Innebandyklubben Östra SK från Jönköping försöker att flytta på sin sista match i Juniorallsvenskan vars enda syfte är att få ett övertag mot lokalkonkurrenten Jönköpings IK. Kan det räknas som fusk?
Vi pratar ofta om dopning inom idrotten och hur man på ett osportsligt sätt kan skaffa sig ett övertag mot andra tävlande. I helgen blev jag varse om hur man kan skaffa dig fördelar genom att helt enkelt flytta en match.

Lite bakgrund. I Juniorallsvenskans grupp G återfinns föreningarna Jönköpings IK och Östra SK. De både lagen har möts många gånger under åren och det är alltid prestigefyllda möten. Inför de sista omgångarna ligger Östra SK på en andraplats och därmed kvalplats och Jönköpings IK på en fjärde men med en match mindre spelad. Om både Östra och JIK vinner sina resterande matcher kommer lagen att hamna på samma poäng och på kvalplatsen. Östra har dock betydligt bättre målskillnad. Innan helgens spelade matcher hela 19 mål. Alltså ganska många mål att hämta in för JIK.

Östra hade innan helgen två matcher kvar att spela och JIK tre. Östra spelade mot Falköping i går och vann med 16-5 och JIK vann mot Vänersborg borta med 13-1. Alltså tog JIK in ett mål.
I kväll 13 januari ska Östra enligt spelschemat spela sin sista match mot Jönköpingslaget Hovslätts IK och JIK skulle därmed ha två matcher kvar efter Östras och få chansen att kunna “spela på resultatet”.

Nu då till själva matchflytten. Östra SK har självklart blivit medvetna om den uppkomna situationen och i fredags ville man plötsligt flytta matchen och därför tog man kontakt med Mikael Leimer, tävlingskonsult på Svenska Innebandyförbundet och den som ansvar för bland annat Juniorallsvenskan. Detta med endast tre dagars varsel (helg inräknad). Mikael Leimer svarade Östra SK att tränarna skulle då i så fall vara överens om att matchen flyttades och att den inte skulle spelas senare än nästa vecka (vecka 3), alltså med sista datum 19 januari, helt enligt den spelordning som Svenska Innebandyförbundet har bestämt. (Normal sett måste man skicka in en ansökan om matchflytt minst tio dagar innan match och man måste då ange särskilda skäl. Se länk nedan och paragraf 2.2). Östra SK har begärt att få spela matchen tisdag 21 januari 19.30, alltså två dagar senare än sista datum.

Men nu till det luriga. När matchen skulle spelas på det första fastställda datumet så bad Hovslätt (som enligt spelschemat är hemmalag) redan i september om att få flytta matchen för att den då krockade med Hovslätts herrlagsmatch. Enligt Hovslätts sportchef Emil Nylén gick Östra med på flytten och Östra erbjöd dessutom gentilt att matchen kunde spelas på Östra a-lags träningstid 13 januari 2013 med början 20.00, alltså i kväll. Föreningarna är alltså överens och Hovslätts IK behövde då inte boka in någon ny halltid. Smidigt.

Hovslätt-Östra SK

 

Men så föll det sig så som ovan beskrivet att Jönköpings IK kunde få en sista chans att jaga ikapp Östra och kanske gå om och vidare i Juniorallsvenskan. Detta fick inte hända. Då mejlade Peter Johansson som är anställd på Östra SK:s kansli till Svenska Innebandyförbundet i fredags(!) om att få flytta matchen på grund av att nu plötsligt behövde a-laget sin träningstid. Östra SK har alltså i ett par månader vetat om att matchen skulle spelas på a-lagets träningstid men först tre dagar innan (helg inräknad) säger man till Hovslätt att man inte vill släppa på tiden, att allt bara var ett missförstånd.

Därmed står Hovslätt med brallorna nere och kan inte fixa en ny egen halltid på så kort varsel. Hovslätts tränare Lasse Nyström säger att han kände sig tvingad och kunde inte annat än att säga ja till att flytta matchen när Östra SK:s styrelseledamot och marknadsansvarige Peder Nyander ringer honom och berättar att de inte kan spela på den tid som Östra bestämt.

A-laget måste alltså plötsligt ha sin träningstid. Att Östra inte heller kan byta träningstider internt verkar ju konstigt om a-laget verkligen måste ha sin träningstid. Är träningstiden verkligen så viktig eller är det något annat som Östra SK vill uppnå?
Jag misstänker självklart att man vill ha avgörandet i egna händer och spela på JIK:s reslutat. Jag hoppas inte att Svenska Innebandyförbundet bidrar till ett klart misstänkt fall av fusk genom att godkänna en ansökan som dels har kommit för sent och ska enligt SIBF:s egna regler “inte beaktas*” och dels för att matchen kommer att spelas senare än spelordningen. Det är helt enkelt inte fair play.

Har du mer information och fakta om den här situationen som uppkommit som inte har kommit fram eller om det finns felaktigheter är du välkommen att höra av dig.

* För sent inkommen ansökan om matchändring ska enligt Svenska Innebandyförbundet SIBF inte beaktas om inte särskilda skäl föreligger.

Seriekrav för JAS. http://www.innebandy.se/Global/SIBF/Forbundsinfo/Tävling/Seriekrav%20JAS_13-14.pdf

 

UPPDATERAT 

140114 – 15.36 | Matchen kommer att spelas nu på lördag 18 januari kl 17.30 och inte den 21 januari 19.30 som det först bestämdes. Under gårdagen jobbade man tydligen i Östra på att matchen kunde spelas under denna vecka i och med att sista datum i spelordningen är vecka tre och 19 januari. Visserligen har man nu löst att matchen inte spelas efter spelordningen (efter mitt inlägg)  men det spelar ingen roll, Östra kommer att spela sin match efter Jönköping ändå.

140115 – 22.00 | Östra har på sin hemsida svarat på mitt inlägg, eller rättare sagt så har Östra SK:s sportchef Axel Nyquist hängt ut mig ordentligt där. Du hittar Östra svar på www.ostra.nu. Och mitt svar hittar du här.