Kommentarer på inlägg om SSL Play

Drömmen om ett SM-guld
Drömmen om ett SM-guld

Det blev en del reaktioner på mitt blogginlägg om SSL Play och Innebandymagazinet igår. I dag vill jag kommentera en del frågeställningar och kommentarer som jag fått.

Om du inte läst gårdagens inlägg så gör det först innan du läser vidare här. Jag kommer att lägga upp det först med kommentar/frågeställning och sedan svar.

En av kommentarerna som jag fick var att Svenska Innebandyförbundet äger rättigheterna och har rätt att göra vad de vill med det.
– Det är möjligt att det är så men som jag skrev så är det inget som jag med säkerhet vet. Jag vet inte om Innebandyförbundet har ett avtal med klubbarna som ger dem rätten att göra vad de vill med materialet som finns på SSL Play.
Enligt information så skickade SIBF till exempel ut en förfrågan till klubbarna om det var ok att man upplät materialet på SSL Play gratis till olika medieaktörer. Allt för att “sprida innebandyn och SSL Play”. Om det verkligen gjordes ett sådant utskick och förfrågan så tyder det faktiskt på att det inte är SIBF som äger materialet utan klubbarna och produktionsbolagen. Varför skulle man annars skicka ut en sådan förfrågan?

Finns det ett avtal mellan Svenska Innebandyförbundet och Sportsground om att SIBF äger materialet? Är det i så fall något som man har tagit upp med klubbarna? Finns avtal mellan SIBF och klubbarna eller är det kanske så att SIBF har tagit över den ekonomiska upphovsrätten utan att först ta upp det med dem?
Om det inte finns något avtal om just materialet, har då SIBF gjort sig skyldig till otillåten vidarespridning av material?

Men som sagt, jag har inte sett avtalet som visar vad som gäller. Någon information om villkor eller direktiv vad som gäller har heller inte skickats ut. Och jag har heller inte fått svar från vare sig Svenska Innebandyförbundet eller Sportsground angående vem som äger materialet.
Det kan vara så att SIBF har ett avtal med Sportsground som endast binder klubbarna att sända över avtalad plattform och att det är klubbarna och produktionsbolagen som äger innehållet.

Hur som helst så är det bra för alla parter att det klarläggs vad som gäller.

En annan kommentar om jag fått både från flera håll, är att det egentligen inte spelar någon roll vem som har upphovsrätten eller om det finns ett avtal om materialet. Huvudsaken är att ”vi sprider innebandyn och göra den mer känd. Och göra SSL Play mer känd.”.
– Man kan tycka att det låter bra men man kan inte göra det genom att kränka andras rättigheter eller ha oschyssta villkor.

Men det är ju ingen som vill betala för materialet. Men om de får det gratis så få vi exponering.
– Det är klart att man får exponering men till vilket pris? Om medieaktörer är vana att få materialet gratis, hur lätt är det att få dem att betala för dem längre fram? Dessutom är det faktiskt så i dag att Svenska Innebandyförbundet betalar betydande summor till till exempel TV4 för att de ska sända innebandy. Så inte nog med att man ger bort andras material gratis, man betalar dessutom mycket pengar för exponering. Som medieföretag gnuggar man ju händerna. Vem sitter på bäst förhandlingsläge i framtiden?

Det är bra att Innebandymagazinet gör något av materialet för ingen annan gör det.
– Jo, det finns faktiskt klubbar som gör sina egna highlights och det blir konstigt när även Innebandymagazinet gör liknande highlights från samma material. Klubbarna struntar till slut att göra egna highlights. Det blir kontraproduktivt. Är det verkligen att utveckla klubbarnas mediasatsningar?

Men Innebandymagazinet genererar en mängd trafik till klubbarna.
– Innebandymagazinet genererar säkert trafik till klubbarna men jag tror inte att det är i den omfattningen som en del vill göra gällande. Däremot så bygger man upp tonvis med trafik till den egna sajten genom att använda andras material.

Man är heller inte så frikostig med tillbakalänkning. Man gör vad man kan för att låsa in materialet på den egna sajten. I klippen i den egna spelaren så anger man visserligen var bilderna är hämtade men man har inga rena länkar.  Därför måste man aktivt leta upp och söka efter källan och redan där försvinner massa tillbakatrafik. Dessutom så croppar man och zoomar in klippen så att loggor och resultatgrafik inte syns.
Innebandymagazinet borde vara betydligt tydligare och mer generösa med tillbakatrafik genom att ha källa med rena länkar och visa hela originalmaterialet men man vill väl helt enkelt behålla besökarna på den egna plattformen.

För den som producerar klipp så är mitt tips att ha med grafik som inte går att “croppa bort”. För klippen som läggs upp på Youtube så kan man även arbeta med annoteringar och cards där du kan länka tillbaka till din egen webbplats.

 

ibm_01
Ett exempel på hur man croppar/zoomar in klipp.