Mediakriget trappas upp – medieaktör hånas

Hånfullt, oseriöst, pinsamt och mobbning är en del av kommentarerna som den nystartade nyhetssajten JKPG Live fick för publiceringen där en lokal mediekonkurrent hängs ut och hånas.

Mediakriget i Jönköping har trappats upp. Nu skyr man inga medel för att skaffa sig en bättre position på mediemarknaden i Jönköping. JKPG Live, som startades i maj av tidigare medarbetaren på Jönköpings-Posten, Jnytt och Aftonbladet Andreas Söderlund, blev alltså först med att öppet håna en lokal mediekonkurrent. Det var Jmini:s ägare och grundare Krister Leimola som blev uthängd på JKPG Live.

JKPG Live publicerade en lista med ”7 fantastiska” videoklipp som Leimola medverkat i och som han har lagt upp på Youtube för Jmini och Jnytt.
Syftet med publiceringen är enligt JKPG Live en hyllning till Krister Leimola men jag håller inte med. Syftet är något annat. Man ska komma ihåg att Krister Leimola är en lokal medieaktör som en gång startade Jnytt och som nu har Jmini.se. För ett par dagar sedan offentliggjordes det som många redan visste att Aftonbladet inleder ett samarbete med Jmini, ett samarbete som endast avser annonsmarknaden och inget redaktionellt. Samarbetet stärker självfallet Jminis position som stark medieaktör i Jönköping. Aftonbladet gick i dagarna också ut med att man ska göra en tv-satsning lokalt i Jönköping, något som är helt utanför samarbetet med Jmini.

Så det är uppenbart att Jmini:s samarbete med Aftonbladet och dessutom en tv-satsning i Jönköping är ett stort hot mot den nystartade nyhetssajten JKPG Live som satsat mycket resurser på just rörlig bild. JKPG Live stoltserar gärna med att man är störst på video och då ”kvalitetsvideo”. Jag önskar bara att de även tog höjd när det gäller journalistiken.
När det gäller JKPG Live:s publicering av listan med Leimolas videoklipp så handlar det inte så mycket om klippen i sig utan om hur artikeln är utformad. Och tonen.
Visst, en del klipp är roliga och andra har blivit klassiker och fått många visningar på Youtube. Och så har vi de som är rent pinsamma. Men Krister Leimola bjuder på sig själv och gör saker som ingen annan skulle göra. Jag är övertygad om att Leimola står för varje liten sekund av klippen.

Jag vet ingen som tagit JKPG Live:s artikel för att vara en hyllning. Det är ett plumpt försök att hänga ut, håna och misskreditera en mediekonkurrent.
Som en person skrev på Twitter: ”Och jag vet att man populärt använder hyllning, när det egentligen handlar om något annat.”.
Nej, en hyllning görs inte på det här sättet. Jag tror inte att någon skulle vilja ha den här typen av hyllning. Jag – definitivt inte. Det är ungefär som när någon säger något elakt till någon annan, kommer på sig själv och slänger ur sig ”Jag bara skojade”. Jo jo, vi vet ändå alla att det var ju inget skämt.
Hursomhelst så är det här inte något som ett seriöst medieföretag ska syssla med.

Så här skriver en twittrare:
”Att hylla Leimola @jkpglive – ”snyggt!”  – ”Sån jävla låtsasjournalistik. FYFAN.” – ”Ni får klick, en jävla jakt på billiga klick. En skam i övrigt”

En annan:
”Osmakligt gjort av @jkpglive. Det är mobbning. Inget snack om saken.”

Ytterligare två:
”Ingen jättesupporter av Jmini, men JKPGLIVEs artikel idag är pinsam, riktigt pinsam.”
”Gillade er, men ni sjönk nåt rejält efter denna artikel: http://www.jkpglive.se/?p=24320 . Så fruktansvärt jävla pinsamt. @jkpglive”

En hyllning? Nej.
JKPG Live försvarar sin lista med att Krister Leimola är en offentlig person, en maktfaktor både som VD för Jmini och som pastor. Ja, precis, du läste rätt. Leimola är även pastor i en liten församling i Jönköping. Varför var det viktigt att ha med ett bonusklipp där Leimola medverkar som pastor? Och att nämna Aftonbladets samarbete med Jmini och även Aftonbladets satsning på lokal-tv som inte alls har något med Jmini och Krister Leimola att göra?
JKPG Live:s skrev på Twitter att: ”Vi är övertygade om att Leimola förstår både det roliga och det hyllande.”
Hur kan JKPG Live veta detta? Har de frågat Leimola? Svaret är nej. JKPG Live antar bara.
Avslutningsvis: Man kanske inte tycker att listan är något att förfäras över men tänk då på att Jmini är en mycket stark konkurrent till JKPG Live, ja, uppenbarligen ett stort hot. Bara den anledning är nog för att JKPG Live skulle ha låtit bli publiceringen. Man hänger inte ut en konkurrent på det här sättet i “mediakriget”. Jag tror dock att JKPG Live kommer att vara de enda som kommer att ta till dessa fula knep.

Det är besvärande att man ändå gjorde det och men det visar egentligen vad JKPG Live är beredda att göra för sina klick och för att skaffa sig marknadsandelar. Allt har ett pris och JKPG Live har sålt sig billigt.
JKPG Live har krönikörer som skriver mot rasism, diskriminering, hat, näthat, våld mot kvinnor mm och så hänger man själva ut personer och nätmobbar.
Pinsamt och skamligt.

 

 

Relaterade artiklar

Aftonbladet ger sig in i leken

På mediefronten inget nytt

Upplagt för mediekrig i Jönköping