Välj en sida

JKPG Live var den nya heta nyhetssajten som skulle förändra Jönköping men knappt ett år efter lanseringen har JKPG Live i dag lämnat in en ansökan om konkurs. Därmed har mediekriget i Jönköping skördat sitt första offer. Och jag är inte förvånad.

Redan vid lanseringsfesten i Spira 21 maj 2015 sa jag att JKPG Live kommer att få det tufft och att jag inte trodde alls på satsningen. Och jag ska förklara varför.
Först lite bakgrund. Bakom Jkpglive.se står journalisten Andreas Söderlund, som tidigare arbetat på Aftonbladet och inom Hallpressen, Daniel Johansson med produktionsbolaget Lakehouse Studios samt entreprenören och grundaren av Portsystem 2000, Björn Thyselius.
En trio som skulle se till att JKPG Live på sikt skulle bli den största nyhetssajten, större än Jnytt som var och fortfarande är regionens största nyhetssajt.
Det skulle bli den största mediesatsningen i Jönköping på 20 år sedan TV4 etablerade sig på den lokala marknaden på 1990-talet.
Man knöt till sig ett gäng krönikörer och bloggare och tonvikten skulle ligga på det rörliga materialet, nyhetsrapporteringen och debatter.
– Vi kommer ha Jönköpings snyggaste tv-sändningar och vi ska vara lite vassare, lite krispigare och lite intressantare, sa Daniel Johansson till P4 Jönköping 4 maj 2015.
JKPG Live skulle sätta en helt ny standard för nyheter.
– Med Jkpglive.se vill vi sätta standarden för hur lokaljournalistik produceras i framtiden, sa Andreas Söderlund i JKPG Live 20 maj 2015.
Och ekonomin skulle lösa sig. Man hade finansiären Björn Thyselius i ryggen som sköt till pengar som skulle bära kostnaderna i början men innan 2015 slut räknade man att man skulle gå med vinst.
– Men jag räknar ändå med att kunna gå med vinst ganska snart, eftersom den digitala marknaden växer så snabbt, och vi håller i kostnaderna, sa Andreas Söderlund till Journalisten samma dag som lanseringen.

Man trodde att sajten skulle bli så stor att konceptet skulle expandera till fler städer. Redaktionschefen Andreas Söderlund hade redan identifierat en rad andra lokala marknader i Sverige där JKPG Live skulle kunna lansera systersajter.
– Vi har bra koll på hur det ser ut runt om i landet men jag vill inte tipsa alla andra om vilka städer som passar bäst för vårt koncept, sa Söderlund till Breakit 25 maj 2015.
Man körde en massiv marknadsföringskampanj och man byggde upp enorma förväntningar på sajten som skulle vara den nya uppstickaren och det självklara alternativet till den stora draken Hallpressen.
Så vad gick fel? Ja, det mesta skulle jag säga.

Först så lyckades man inte att leva upp till förväntningarna. JKPG Live satte inte en ny standard för lokal journalistik och de snyggaste och bästa tv-sändningarna tog alldeles för mycket resurser.
Det var ingen ny standard. Sajten såg ut som vilken annan nyhetssajt som helst och nyhetsrapporteringen var inte speciellt nydanande.

Och så hade vi det där med ”de snyggaste och bästa tv-sändningarna”. Visst, det var snygga produktioner och det är just på den här punkten som jag inte trodde att man skulle hålla. Jag såg att JKPG Live inte skulle kunna hålla uppe den kvalitén hur länge som helst. Den typ av produktion som JKPG Live ville ha var alldeles för resurskrävande och mycket riktigt så såg man med tiden en avmattning. Runt jul hade man dragit ner på rörlig bild. Produktionerna gjordes enklare och efter nyåret hade man dragit in all produktion av rörlig bild. Veckosvepet var borta. De fasta nyhetssändningarna på svenska, engelska och arabiska var också borta. Det gjordes heller inte några videointervjuer.

Jjag ställde frågan till redaktionschefen Andreas Söderlund varför man lagt ner all rörlig bild. Han svarade att det endast var tillfälligt och att istället planerade för nya satsningar senare under våren 2016. Jag fick inget information om satsningar men jag har förstått att det måste redan då ha varit klart för honom vart det var på väg.

Man knöt till sig kända namn som krönikörer och bloggare men det blev allt glesare med uppdateringarna. Någon enstaka tapper krönikör och bloggare  har levererat ett par alster i år annars har det varit mycket tunt.

Sajten har under hela tiden som den funnits haft långa laddtider. Vissa dagar sämre än andra. Man hade också långa avbrott då man inte kom åt sajten alls, vid ett tillfälle så länge som en vecka. Det tekniska har helt enkelt inte funkat och det är klart att det påverkar också.
Sedan har det förvånat mig att man inte haft en större frekvens på sina nyhetsuppdateringar. I mitt tycke har det varit alldeles för få nyheter.
Och så det där med klickfiske. Det gav kanske trafik men personligen så är det inget jag gillar.
Jag tror att man gjorde en grov missbedömning av den lokala nyhetsmarknaden. Den tekniska kompetensen för att bygga en sajt som håller saknades och tv-produktionerna var alldeles för kostsamma.

Andreas Söderlund är en duktig journalist, Daniel Johansson är duktig på filmproduktion och Björn Thyselius är en duktig entreprenör men det räcker inte för att lyckas med att skapa en framgångsrik nyhetssajt. Man gjorde en missbedömning om de spelregler som gäller på den digitala tidningsmarknaden.

Man kan inte blåsa upp förväntningarna, göra glädjekalkyler, salta besöksstatisken för att ge sken av att nyhetssajten är framgångsrik. Till slut nås man ifatt av verkligheten och fasaden håller inte längre. Då blir det platt fall och konkurs.
Men man får ändå ge credd till Söderlund som vågade trots att det inte höll. Och någonstans så har detta varit en läxa för inte bara trion bakom satsningen utan för andra inom nyhetsbranschen.
Nu läste jag precis på SR Jönköping att JKPG Lives ansökan om konkurs gick igenom och sajten är nu försatt i konkurs.