Missar man målet?

Svensk Innebandy har tagit fram en ny tävlingsstruktur för att få bort tidig selektering och utslagning.
Det nya är att man tar bort SM för 15- och 17-åringar och inför i stället ett SM för 16-åringar. Dessutom kommer man att fasa ut SM för 13-15 år. (Newbody Cup)

Enligt den statistik som Svensk innebandys utvecklingschef Emil Persson presenterar här så slutar alltför många med innebandy i tidig ålder och den nya tävlingsstrukturen ska alltså motverka det.
Personligen är jag inte emot vare sig SM för 15-åringar eller för 17-åringar. Jag tycker är synd är att man tog bort SM för 17-åringar. Kanske borde man ha infört ett SM för 18-åringar men det var tydligen en ekonomisk fråga varför man inte gjorde det.
SDF-SM är en fantastik upplevelse för dem som är med och jag har själv fått uppleva det som förälder. Ingenting som jag vill ta bort för någon. Men det finns andra saker kring SDF-SM som är så fel som jag också tidigare har skrivit om. SDF-SM 15 har tyvärr fått alldeles för stor betydelse.
Jag är dock lite tveksam om man genom att ta bort SDF-SM 15 och 17 kommer att få den effekt man önskar. Jag tycker att det är bra att Svensk Innebandy gör någonting för att förändra när det gäller tidig selektering och utslagning och tiden får väl utvisa om man är på rätt väg.
Jag tror dock att risken för tidig selektering och utslagning kommer att kvarstå för problemet är inte SM i sig utan som jag skrivit tidigare uttagningsprocessen för spelare och rekryteringen av distriktslagskaptener. Det har i många fall handlat om rena favoriseringar. SM har alltmer blivit en klubbangelägenhet och många uttagna spelare kommer från klubbar där tränaren även är distriktslagskaptenen. Man kan då ifrågasätta om alla spelare fått samma chans och lika villkor har gällt.
Där tycker jag att Svenskan skulle lagt mycket mer krut på uttagnings- och rekryteringsprocessen. Men det kanske är enklare att förändra tävlingsstrukturen.
På föreningsnivå är det inte lätt för Svensk innebandy att gå in och styra när det gäller tränare och ledare. Visst man kan utbilda men om föreningar har tränare som struntar i regler och policy så är det inte så mycket som förbunden kan göra åt det. För i min mening är det största problemet när det gäller tidig selektering inom idrotten just tränarna och ledarna som är mer intresserade av att vinna än att utveckla spelare. Det är just här som jag tycker att SIBF borde ha presenterat en modell för hur man vill ha det i framtiden för risken är stor att det kommer att bli likadant bara att det nu blir 16-åringar istället för 15-åringar.

 

Läs även:
SM för distriktslag en klubbangelägenhet?
Tjejerna är bättre än killarna. Om SM Del 2
SDF-SM en fråga som engagerar