Debatten är igång igen om den nya fotbollsarenan i Jönköping efter att moderaternas kommunalråd Peter Jutterström varnar för att satsningar i kommunen slopas på grund av att man beslutat om att bygga en ny fotbollsarena i Jönköping.

– Den nya arenan på Jordbrovallen har en stor utträngningseffekt. Vi har inte det kapitalet. Vi måste svälja den här elefanten och bygga en arena för ett fotbollslag som spelar 15 hemmamatcher. Bara för att Svenska fotbollförbundet ställer stora krav, säger Peter Jutterström till Jönköpings-Posten.
Kommunen behöver bland annat bygga bostäder, ett nytt badhus och skolans behov går på en miljard under de tre kommande åren. En ny konsthall är inte ens att tänka på. Inte ens en billigare variant, säger Jutterström.

I januari tog kommunfullmäktige ett beslut om att bygga en ny fotbollsarena på Jordbrovallen. Det var det rödgröna förslaget som klubbades igenom med hjälp av Sverigedemokraterna. Att SD svängde i frågan beror på att de hade fått uppgifter om att det fanns en hemlig finansiär som kunde bekosta den nya arenan.

Många undrade då om det verkligen fanns en hemlig finansiär. Och det visade sig att det gjorde det. Det var en ägargrupp som ville bygga en multiarena för fotboll, friidrott och andra evenemang på Jordbrovallen.

Det blev ett nej från kommunen till ägargruppen och kommunen bestämde sig för att gå vidare med det egna förslaget. Kostnaden för arenan är 548 miljoner kronor. De politiska partierna är inte överens om hur man ska beräkna kostnaderna. Enligt Alliansens Andreas Sturesson (KD) så ingår inte en total sanering av den förorenade marken i summan vilket innebär att kostnaden kan öka avsevärt. Dessutom är det inte ovanligt att kommunala byggen blir 20% dyrare än kalkylen.
Den årliga driftskostnaden har beräknats till 33 miljoner.
Så långt egentligen inget nytt. Allt har stått att läsa i media.

I all denna soppa så är det någonting som inte riktigt har framkommit i media. Och det är ägargruppens förslag. Media var då mest intresserade av att jaga fram personerna bakom ägargruppen än om själva innehållet i förslag och upplägg.

Så vad erbjöd egentligen ägargruppen? Hur står sig deras förslag främst på kostnadssidan mot kommunens? Det har inte framkommit tydligt.

Kommunen vill bygga en ren fotbollsarena. Det har sagts att flera klubbar skulle få nyttja den men låt oss vara ärliga. Det är en arena för J-södra och för 15 allsvenska matcher om året.
Kostnaden för bygget är 548 miljoner och den årliga driftskostnaden beräknas till 33 miljoner kronor. Inte kaffepengar precis. Och det är skattebetalarna som står för notan.

Ägargruppen vill bygga en multiarena för fotboll, friidrott och andra evenemang. Byggkostnaden har inte offentliggjorts men det spelar ingen roll för det är ändå inte kommuninvånarna som skulle stå för den kostnaden. Jag upprepar, själva arenabygget skulle inte kosta skattebetalarna något.
Det som är kvar är den årliga driftskostnaden. Den siffran har inte heller offentliggjorts men jag kan säga så mycket att den är mångmiljoner lägre än kommunens budgeterade.

Och det är detta som inte riktigt har kommit fram. Kommunen har alltså har alltså valt att inte gå vidare alls och titta närmare på ägargruppen förslag och upplägg.
Det är anmärkningsvärt.

Något som är än mer anmärkningsvärt är att man skulle ta upp det i kommunstyrelsen hur man skulle hantera ägargruppens förslag. Om ni kommer ihåg så var det då kommunstyrelsen skulle få ett indikativt bud på den årliga kostnaden. Men på det kommunstyrelsemötet tog man inte upp ägargruppens förslag alls. Ingenting presenterades. Inte ens det indikativa budet på årskostnaden.

Och man kan undra varför. Kommunstyrelsen har alltså inte haft något att ta ställning till.
Det var tidigare stadsdirektören Carl-Johan Korsås som skulle föra informationen vidare till politikerna. Men han gjorde det inte. Istället gick han och Ann-Marie Nilsson ut och sågade förslaget. De menade att det var oseriöst och den information som man fått inte räckte för att man skulle gå vidare i frågan.
Och där dog det.

En multiarena som inte skulle betalas av kommuninvånarna och en årlig driftskostnad som var mångmiljoner lägre än kommunens 33 miljoner, det var liksom inte intressant för Ann-Marie Nilsson och Carl-Johan Korsås att förmedla vidare till kommunstyrelsen.
Är det verkligen så man som politiker tar ansvar för skattebetalarnas pengar?

Och nu går alltså politiker ut och gnäller över att många verksamheter får stå tillbaka.
Ja, någon har skitit i det blå skåpet.

 

Läs också:

Vem har synat siffrorna tagna ur luften?

– Det var siffror gripna ur luften, säger stadsdirektören Carl-Johan Korsås till JP och sågar arenaförslaget. Ingen förklaring dock om hur han kommit fram till det. Vem har egentligen synat siffrorna?

0 comments