Nya bluffmejl i Skatteverkets namn

Jag har inte sett dem innan men nu har även jag fått ett bluffmejl som ser ut att komma från Skatteverket. De har skickats ut i olika omgångar och det har skrivits en del om dem tidigare. Bedragarna påstår i mejlet att du har en skatteåterbäring att hämta och uppmanar dig att klicka på en länk. Länken i det mejlet som jag har fått går till en brasiliansk domän.
Om man klickar på länken och fyller i de medskickade inloggningsupgifterna så riskerar man få sitt bankkonto tömt på pengar.
Dessutom, om man bara klickar på länken och inte fyller i några uppgifter så har man ändå fått ett virus/trojan nedladdat och installerat på datorn.
När det gäller virus och trojaner så har mac-datorer betydligt mindre risk att bli smittade. Just det här viruset heter Troj/WPAKILL-A och är ett virus/trojan skapat för Windows. Om man är mac-användare så laddas ändå trojanen ned till dator men kommer egentligen inte att göra någon skada.
Har man klickat på länken kan det vara klokt att scanna av datorn med ett antivirusprogram speciellt om man då har pc och Windows. Men även som mac-användare kan det vara bra att göra det för att få bort det ur systemet.

Har du fått bluffmejlet? Här får du svar av Skatteverket vad du ska göra om du får bluffmejl eller bluffsms.