Nya nedskärningar väntar på Hallpressen

jönköpings-posten

Hallpressen har de senaste åren i olika omgångar gjort stora nedskärningar och nu väntar nästa. Enligt uppgifter från olika källor så kan en tredjedel av de redaktionella tjänsterna försvinna. Och det kan drabba fotograferna hårt den här gången.

Så sent som i förra veckan aviserade Corren att man kommer att göra sig av med alla sina fast anställda fotografer. Göteborgs-Posten fattade samma beslut tidigare i år och Expressen gjorde likadant för två år sedan. För ett år sedan gjorde Norrbottens Media likaså och nu ser det alltså ut som att det är dags för Hallpressens fotografer att gå samma öde.

I juni tidigare i år lade Hallpressen fram ett sparpaket där bland annat att koncernen skulle spara 20 miljoner från och med årsskiftet.

– Efter semestern kommer vi att intensifiera arbetet och i samverkan med de fackliga organisationerna se över organisationen och arbetssätt. Men med en besparing av den här storleken är det ofrånkomligt att det inte drabbar tjänster, sa Hallpressens vd Mats Tidstrand till SVT Jönköping då.

Enligt flera källor kan det handla om runt en tredjedel av alla journalisterna, 30 redaktionella tjänster som ska bantas bort och att det kommer att drabba särskilt fotograferna den här gången. Hallpressen kan komma att göra som andra mediehus har gjort tidigare.

Källor säger att Västgöta-Tidningar (VGT) kommer att blir särskilt drabbat i den här omgången av nedskärningar.

Enligt Hallpressens vd är förklaringen till besparingen en anpassning till framtiden.

– Det är för att anpassa kostnadsnivån till de utmaningar vi har i framtiden. Det handlar om digitala utmaningar och om att anpassa oss efter den situation som tidningsbranschen befinner sig i med vikande upplagesiffror, sa Mats Tidstrand till SVT Jönköping.

Frågan jag ställer mig är hur mycket man egentligen kan skära ner på det redaktionella utan att göra avkall på kvalitén. Vid tidigare nedskärningar på Hallpressen har man fått höra att sparpaketet och nedskärningen inte kommer att påverka kvalitén men man måste väl ändå komma till en punkt där det faktiskt gör det.

Hur är det egentligen på Hallpressen? Är det ett mediehus i kris? Jag vet ärligt talat inte men ständiga sparpaket och nedskärningar tyder inte på att affärerna blomstrar i alla fall. Man har vikande upplagesiffror och dessutom kanske man inte riktigt har lyckats få den digitala satsningen att lyfta.

Det är en oroande utveckling som vi ser i tidningsbranschen och den har pågått länge. Vi behöver kvalitetsjournalistik och vi behöver trovärdig journalistik men om man tror att man bibehåller det genom att ständigt skära ner så är man helt fel ute.

Journalist ut – annonssäljare in är ingen framgångsformel.

Företaget väntas informera personalen om sparpakets innehåll och personalförändringarna om ett par veckor.