Parasiter och oschyssta villkor

När du webbsänder på innebandyns playkanal SSL Play så bör du vara medveten om att det är inte klubben, du eller ditt produktionsbolag som äger materialet utan Svenska Innebandyförbundet. Och de kan göra vad de vill med det, ge bort det gratis eller sälja det till vem som helst utan att du får någon ersättning för det. Låter det rimligt?

Är det överhuvudtaget en relevant fråga vem som egentligen äger innehållet på SSL Play? Jag tycker det, av flera skäl. Ett av dem är att jag ser att det finns medieföretag som tjänar pengar på andras arbete utan att upphovsrättsägarna får någon ersättning alls.
Svenska Innebandyförbundet har ett avtal med en leverantör av en streamingplattform vilket innebär att alla SSL-klubbar är bundna till att sända sina matcher via just den plattformen och ingen annan. Så långt är det inga konstigheter.

Men det som produceras och publiceras på SSL Play anser Förbundet att de har rätt göra vad de vill med det. Man kan ifrågasätta om de verkligen kan göra så. Hur som helst så menar Förbundet att man kan sälja materialet till tredje part, typ medieföretag men de kan lika gärna välja att distribuera materialet till medieaktörer helt gratis vilket så sker just nu. Det innebär att upphovsrättsägaren plötsligt har noll rättigheter.

Jag kan nämna ett exempel. Nättidningen Innebandymagazinet förfogar fritt och gratis över materialet på SSL Play. Man har fått lov av Förbundet, (precis som alla andra medieföretag som är intresserade).
Innebandymagazinet använder sig av materialet främst för att klippa ihop highlights som man sedan lägger in sin egen spelare och publicerar det på sin sajt.
Det känns märkligt. Innebandymagazinet producerar nämligen inget rörligt material själva. Affärsidén verkar vara att skanna av nätet på allt innebandyrelaterat och publicera det på den egna sajten. Det mesta som dyker upp där är rewrites.
Man skulle kunna säga att Innebandymagazinet är en nyhetsaggregator som tillgängliggör andras material. Innebandymagazinet har också en egen playkanal. som består uteslutande av externt material som är inbäddat från till exempel Youtube. Man har då även material från SSL Play som man inte bäddar in utan lägger in i en egen spelare med egen annonslösning.

Problematiken här är att Innebandyförbundet ger bort andras material gratis till medieaktörer som sedan tjänar pengar på det. Och den som producerat materialet får ingen ersättning varken av Förbundet eller medieaktörerna.
När ett medieföretag tjänar pengar på rewrites och uteslutande externt material producerat av andra, ja, då kan man som prenumerant börja fundera på vad man egentligen betalar för. Men det kanske är en annan diskussion.

Vid vissa sändningar så skickar Innebandyförbundet genom leverantören av plattformen dessutom en extra ström till olika medieföretag så att de kan använda materialet fritt. Den som producerar sändningen får ingenting.
Så i grunden har vi medieföretag som parasiterar på andras arbeten och Svenska Innebandyförbundet är med och möjliggör detta.
Då kan man ställa dig frågan varför Förbundet distribuerar material fritt och gratis? Jo, skälet är att man vill sprida playkanalen SSL Play för att fler ska gå in ock köpa matcher.
Men är det verkligen rätt väg att gå, att säga att ”Vi ger bort material gratis så får vår plattform bra reklam”. Jojo, det är lite som att säga till frisören ”Kan du klippa mig gratis? Du kommer att få massa reklam för jag kommer att tala om för alla att jag har klippt mig hos dig”. Låter det ok?
Det finns faktiskt personer och företag som försöker att livnära sig på det här och så ger Förbundet bort det gratis. Det är inte schysst. Hur har man på Förbundet tänkt att det ska utveckla webb-tv:n?

Jag såg att Innebandymagazinet hade lagt upp highlights från matchen Storvreta-Växjö. Materialet är hämtat från matchen på SSL Play, man lägger in det in egen spelare med egen annonslösning. Innebandymagazinet får kickback på alla startade strömmar och klick.
Nu är det så att Storvreta själva har gjort en highlights Storvreta-Växjö. som man lagt upp på SSL Play men även på en annan plattform, Sportwire. Via Sportwire får Storvreta en liten kickback. Inte mycket men ändå. Det blir väldigt konstigt att även Innebandymagazinet har gjort highlights och tjänar pengar på det. Hade Innebandymagazinet i stället bäddat in Storvretas klipp så hade Storvreta åtminstone fått ett par kronor på visningarna. Det blir en felaktig konkurrens. Förbundet ger bort klubbarnas material gratis till Innebandymagazinet som i det här fallet konkurrerar med Storvreta.
Jag undrar om klubbarna och produktionsbolagen är medvetna om att Förbundet tar sig rätten att distribuera innehållet på SSL Play till tredje part utan att fråga upphovsrättsägaren.
Men det kanske finns ett avtal mellan Förbundet och klubbarna. I så fall vill jag påstå att det är oschyssta villkor.
Lägg därtill att till den här säsongen så har Svenska Innebandyförbundet gått ut med att man kommer att ta ut en avgift för kommande säsongs fasta kostnader som man har till leverantören av plattformen. Den avgiften tas av klubbarnas och produktionsbolagens procent på intäkterna från sändningarna redan den här säsongen. Det rimmar dåligt när man samtidigt ger ut materialet gratis till medieaktörer, material som man inte ens har upphovsrätten till.
Nej, jag är inte för att andra ska parasitera på andras arbeten. Jag tycker att det är självklart att tredjepart/medieföretag ska betala för material som man använder och att klubbarna/produktionsbolagen ska få ersättning. Om Svenska Innebandyförbundet verkligen vill utveckla webb-tv inom innebandyn så ska det vara genom att ha schyssta villkor och inte genom att utnyttja andra.

 

Läs även mina kommentarer på reaktionerna som den här bloggposten har fått.