SDF-SM en fråga som engagerar

Jag skrev två blogginlägg om SDF-SM 15, om uttagningar, distriktslagskaptener som tar ut flest spelare från lag där de själva är tränare och hur SDF SM allt mer är en klubbangelägenhet. Dessa två inlägg har slagit besökarrekord på min blogg.

Det är verkligen roligt att det man skriver engagerar. Det har känts som ett viktigt ämne och jag har fått många positiva kommentarer framförallt på Twitter men även mejl. Jag har dessutom fått kommentarer från personer som berättar om att det har skett favoriseringar i uttagningar för distriktslagen. Roligt att mina blogginlägg har gett upphov till diskussioner om SDF-SM. Senast idag på Gothia Cup hade jag en intressant diskussion kring SDF-SM, favoriseringar i föreningar och tidig selektering och specialisering inom olika idrotter. Det här är inte något som bara händer inom innebandyn utan i andra idrotter också. Det är viktigt att orättvisor lyfts fram oavsett idrott och att kan förändra till det bättre.
Det där med att distriktslagskaptener och favoriseringar i SDF-SM är dock ingen ny diskussion har jag förstått. Flera innebandydistrikt har haft det uppe och en del har faktiskt infört regler för till exempel hur många spelare man får ta ut från en och samma förening. Stockholm har tre plus en målvakt som tak med tre wildcards som kaptenen kan använda sig av. I år hade Huddinge med sju spelare, alltså max antal spelare man kunde ta ut från en och samma klubb. Södermanlands innebandydistrikt har satt en gräns på fem spelare, något som föranledde att Telge SIBK valde att bojkotta SM då man menade att man hade fler spelare som borde bli uttagna.
Jag måste säga att jag inte på något sätt är emot SDF-SM för 15 åringar. Jag har barn som varit med och vi var själva med som föräldrar och tittade och hejade på laget. En fantastisk upplevelse för spelare och även för oss föräldrar. Ingen upplevelse som jag vill ta bort från någon. För vissa spelare är det dessutom enda chansen att “visa upp sig”, de spelare som kommer från mindre klubbar som inte har lag för klubb-SM eller ens till andra stora turneringar. Jag vill verkligen att 15-åringar ska få uppleva att spela i ett SM men jag vill samtidigt att det ska vara rättvisa och schysta uttagningar och inte handla om favoriseringar för vissa klubbar. De bästa spelarna ska helt enkelt vara med även om det råkar vara många från en och samma förening.
Jag har varit engagerad i ett par föreningar och sett mobbning, orättvisor och favoriseringar på nära håll och det här är frågor som intresserar mig.
Jag tittade igenom programmet för årets SDF-SM och alla distriktslagens laguppställningar av rent intresse och utan någon som helst tanke. Och direkt så slogs jag av att vissa distrikt hämtade många spelare från en och samma klubb. Jag började undra om det fanns något samband och jag kollade därför upp de namn som stod som tränare och ledare i de olika distriktslagen i programmet och var de kom ifrån. Jag tittade först igenom killarnas distriktslag och sedan även tjejerna och det var två saker som blev så tydliga.
Det ena är att SDF-SM alltmer handlar om ett klubbmästerskap. Vissa lag har så många spelare från en och samma klubb uttagna i distriktslaget att man lika gärna kunde ha skickat bara ett lag. I årets upplaga av SDF-SM hade till exempel Umeå City hela 14 uttagna spelare i Västerbottens distriktslag på killsidan och på tjejsidan hade Linköpings IBK Ungdom 16 spelare med i Östergötland.
Det är en oroande utveckling av flera anledningar. Varför det är så kan man diskutera, till exempel om det handlar om att större klubbar finkammar regionen på talanger i unga år och värvar över dem. Inte bra i så fall tycker jag, i längden kommer det att utarma innebandyn och förstöra spelare med alltför tidig elitsatsning.
Det andra som kommer fram är distriktslagskaptener som sitter på dubbla stolar, alltså att de är distriktslagskaptener samtidigt som de har tagit ut många spelare från lag och föreningar där de själva är tränare och ledare. Då kan man ställa sig frågan om det verkligen är de bästa spelarna som blivit uttagna eller om den egna klubben och de egna spelarna har favoriserats. Och dessutom i många fall är kaptenen även förälder till en spelare i laget. Min uppfattning är att det inte alltid är så och här behöver nog Innebandyförbundet göra en översyn över rekryteringen av distriktslagskaptener.
Man kanske ska ha kaptener som inte har någon direkt koppling till något lag. Kritiken är ju att kaptener som tar ut “egna spelare” är att de känner dessa spelare väl medan de inte ser de andra lika mycket utan där förlitar de sig på “hörsägen”, vad de andras spelares tränare säger och vad spelaren presterar på uttagningarna. Där har “de egna spelarna” en enorm fördel och uttagningarna är inte alls på lika villkor. Man bör så långt som möjligt ha en kapten som är fri från tränaruppdrag tycker jag. Man kanske också skulle förändra hela uttagningsprocessen och ha uttagningar likt den man har på seniornivå. Det skulle tvinga en kapten att verkligen åka ut i distriktet och scouta spelare i sitt eget lag och miljö. Det skulle troligen inte vara genomförbart men det är viktigt att man hittar ett sätt som är så rättvist som möjligt för man kan tro att det bara handlar om ett SDF-SM för 15-åringar men uttagningarna ger faktiskt konsekvenser utanför SM något som jag kommer att skriva om i ett annat blogginlägg.

Nä, nu lägger jag den här innebandyhelgen med SDF-SM, landskamp och och tre dagar på Gothia Cup till handlingarna.
God fortsättning på er!