SM för 15-åringar kan slopas

Det har pratats ett tag om att slopa SM för 15-åringar och i går hade Sportnytt ett inslag om just detta. Anledningen till att slopa SM är att man vill motverka utslagningen och få mer bredd inom innebandyn.

Jag har skrivit om SDF-SM för 15-åringar tidigare, om uttagningar, distriktslagskaptener som tar ut flest spelare från lag där de själva är tränare och hur SDF-SM allt mer blivit en klubbangelägenhet.*

Jag har i grunden ingenting emot SM för 15-åringar däremot har jag kritiserat uttagningsprocessen som jag menar i många fall kan handla om favoriseringar som kan få långtgående och förödande konsekvenser.
15-års SM är ett tillfälle för många spelare att få visa upp sig och det är också då som RIG i Umeå verkligen har möjlighet att titta på spelare som man vill få in. Här finns dock en problematik. Det finns distrikt som inte är med och det finns spelare som kanske när SM spelas faktiskt är bättre än de som spelar i distriktslaget. Man kan i och för sig alltid själv söka till RIG men har du inte meriter kan det vara svårt att ens komma till uttagningarna.

Är man inte med i distriktslaget är det nog många spelare som känner att det inte ens är lönt att söka. Jag tror dock att intruktörerna på RIG har bra koll på spelare men det händer givetvis att man “missar” spelare som borde ha fått komma till uttagningarna.
När det gäller på distriktsnivå så är det nästan ett år mellan första uttagningen till SM och SDF-SM, i alla fall när det gäller uttagningsprocessen i Småland. Och i den åldern händer mycket och på ett par månader kan vissa spelare bara sticka iväg i utvecklingen och faktiskt gå förbi uttagna spelare.

De spelare som tagits ut får en gräddfil för lång tid framöver. Meriten att ha varit uttagen följer med och den ger givetvis enorma fördelar. En inbjudan till uttagningarna till RIG slår väldigt högt också.
En konsekvens att spelare blivit uttagna i distriktslagen är att de matchas hårdare i det egna laget för att vara i bra form till SM, här i Småland när det gäller killarna, på direktiv från distriktstlagskaptenen och det sker ibland på bekostnad av att andra spelare i stället inte får chansen.

Efter 15-års SM så är det uttagningar till NIU innebandy och när det gäller Sanda i Huskvarna så är det knappt lönt att ens komma till uttagningarna för NIU innebandy Elit om du inte har spelat i distriktslaget. Det är på förhand redan avgjort. De killar som har spelat i distriktslag är i princip garanterade en plats. Kolla gärna de som blivit uttagna de senaste åren. En del av dem behöver inte ens prestera på uttagningen och jag har hört om spelare som fått ett muntligt besked av NIU-instruktören att de har kommit in innan man ens har haft uttagningen. Lika villkor? Knappast. Det är inte schyst eller rättvist.
Det blir dessutom än mer besvärande när det gäller Sanda då instruktören även är distriktslagskaptenen i Smålandslaget. Han känner spelarna väl och självklart får de fördelar.

En annan konsekvens är att det är lätt för föreningarna och tränarna att välja ut just dessa SM-spelare som de som man sedan ska satsa på och det är också lätt att man glömmer de andra. Vissa ledare får en enorm hybris över dessa spelare och favoriseringen vet ibland inga gränser. Men det är inte bara ledare och tränare som får hybris, även spelare.
Varje år ger till exempel Innebandymagazinet en lista och rankar det 100 bästa innebandytalangerna just för 15-åringar i samband med SM. En märklig lista egentligen. En person som var med och gjorde listan ett år uttryckte det så väl när den sa att “toppen fixar man ju men resten är ren och skär tombola”.

Men just denna inofficiella lista och ranking blir oerhörd viktig för många ungdomar och även den ger fördelar. Meriten att ha varit med på listan följer liksom med. Vissa spelare får hybris av den och andra känner en enorm press att prestera som de sedan inte kan hantera. Och så har vi de som inte är med på listan som tycker att de är lika bra som de som finns på listan och som upplever att de inte duger. Vi pratar alltså om 15-åringar som blir bedömda, betygsatta och rankade. Det blir en väldigt viktig lista för ungdomar i en känslig ålder.

Överhuvudtaget så finns lite för Svenska Innebandyförbundet att jobba med och jag tycker att det är bra att man lyfter upp frågan om just SM för 15-åringar eller för ungdomar i stort. Jag tycker dock som sagt i grunden inte att man ska slopa SM för 15-åringar men det finns mycket runt omkring som behöver förändras som till exempel rekryteringen av spelare och av distriktslagskaptener. Kanske är det så också att mästerskapet har getts alldeles för stor betydelse. Vad tycker du? Kommentera gärna.

 

Läs även:
* SM för distriktslag en klubbangelägenhet?
* Tjejerna är bättre än killarna. Om SM Del 2
* SDF-SM en fråga som engagerar

SVT Sportnytt | SM-tävlingar kan slopas (12 min in i Sportnytt)