SM för distriktslag en klubbangelägenhet?

Om ett par dagar börjar SM i innebandy för 15-åringar i Umeå. Då ska det avgöras vilket distrikt som är det bästa. Eller börjar det alltmer bli en klubbangelägenhet?

Jag har tagit fram lite fakta om årets distriktslag. Intressant fakta som kanske får en och annan att ställa frågor. Till exempel om det det verkligen alltid är de bästa spelarna i distriktet som blir uttagna och om vissa klubbar favoriseras.

Det borde inte vara så men tittar man på nedan fakta så kan man nog inte säga annat att en hel del distriktskaptener har sett vissa spelare betydligt mer än andra. Och anledningen är enkel, de är nämligen själva tränare för spelare som de har tagit ut och självfallet sett dessa spelare mycket mer. De andra spelarna har man kanske bara sett på uttagningarna och fått information från andra tränare. I 13 distriktslag av 18 har distriktslagskaptenerna tagit ut flest spelare från de klubblag där de själva är tränare.

Informationen som jag presenterar här är den som är tillgänglig på nätet. Det kan därför finnas andra omständigheter kring distriktslagskaptener, ledare och spelaruttagningar som kan vara av betydelse men som inte kommer fram här.
Faktan som följer gäller endast för killarna P15. Det vore dock intressant att göra samma sak för tjejerna och se om det är liknande tendenser där. Jag får se om jag får någon tid över. (UPPDATERAT:  Jag har gjort en uppställning även för tjejerna som du hittar här. )
Det är 18 distrikt som är med i SM i år och de har tillsammans hämtat 355 spelare från 109 olika föreningar.

Noterbart är att närmare en tredjedel av alla spelare är hämtade från endast elva föreningar i Sverige! Dessa elva föreningar har med åtta eller fler spelare i distriktslaget. I topp ligger Västerbotten som hämtat hela 14 spelare från Umeå City. På delad andraplats ligger Gästrikland som hämtat 13 spelare från Gävle och Västernorrland som hämtat 13 från Granlo.

Sedan följer Halland med elva spelare från Warberg IC, Göteborg med tio från Lindås Waves, Hälsingland även de med tio från Håsta, Värmland med nio från Karlstad, Uppland med nio från Sirius och och till sist tre klubbar på åtta spelare var, Jönköpings IK Småland, Stenungsund Bohuslän Dal och Rönnby SK Västmanland. Totalt alltså 113 av de 355 spelare som är med i SM vilket är 31,8%.

Vidare, 18 föreningar har 5-7 spelare i något distrikslag, totalt 106 spelare och 33 föreningar har 2-4 spelare, totalt 89 spelare.
Det är alltså 29 föreningar har fem eller fler spelare med i ett distriktslag och de står för 219 spelare av 355 spelare. 61,6% av spelarna kommer från 26,6% av totala antalet klubbar.

47 klubbar har endast en spelare med i något distriktslag vilket innebär 43 % av totalt antal föreningar.

Bilden som kommer fram är att de olika distriktslagen egentligen inte är spridda över så många föreningar. Det kan man ha olika uppfattningar om varför det är så men tydligt att man har större chans att komma med i ett distriktslag om distriktslagskaptenen även är tränare i föreningen eller för laget man spelar i. Visst man kan säga att större klubbar kommer att ha fler spelare i de olika distriktslagen men jag tycker ändå att siffrorna borde vara besvärande. SM för 15-åringar framstår allt mer som ett SM för klubblag än för distriktslag. Förra året var det faktiskt något distriktslag som i princip var ett rent klubblag.

En del av lagen i år är ju uppe i de antal spelare att de lika gärna kunde ha skickat ett klubblag i stället. Men SM för klubblag finns redan. P15 har ju Newbody Cup och sedan har vi P16 SM med finalspelet Innebandyfesten som nästa gång avgörs i Örnsköldsvik.  U17 SM avgörs i april i år och de olika lagen är inte uttagna än. Kanske är det samma tendenser där.

Om man tittar på topp elva bland de föreningarna som har fått med flest spelare så ser det ut enligt följande. Jag har även noterat om distriktslagkaptenen också är förälder till en spelare som blivit uttagen.

Umeå City 14 spelare.
Gävle IK 13 spelare. Ledare Tommy Karlsson (pappa) tränare i Gävle IK P98.
Granlo 13 spelare.
Warbergs IC 11 spelare. Ledare Jonathan Håkansson, tränare Warbergs P97, JAS och Div 1.
Lindås Waves 10 spelare. Ledare: Eric Pettersson tränare för Lindås herrjuniorer
Håsta 10 spelare. Ledare: Roger Edh (pappa) tränare för Håsta P98/99.
Karlstad IBF 9 spelare. Ledare Markus Linryd tränare juniorerna Karlstad IBF Junior. Per Agnemyr (pappa) tränare Karlstads IBF P98. Ledare Peter Dixelius (pappa) tränare Karlstads IBF P98.
Sirius 9 spelare.
Stenungsund 8 spelare. Fredrik Rydén tränare för Stenungsunds P97.
Rönnby SK  8 spelare.
Jönköpings IK  8 Christian Lindahl har ett stort engagemang i JIK sedan många år. Sitter i dag i styrelsen och är ansvarig för föreningsutveckling och utvecklingsansvarig för ungdomsverksamheten i JIK.

I sju distriktslag av topp elva som har åtta eller fler spelare i något distriktslag från en och samma klubb är distriktslagskaptenen tränare i föreningen, i vissa fall även pappa och/eller har ett starkt engagemang med viktig funktion.
I de 18 föreningar som har 5-7 spelare från en och samma klubb så är distriktslagskaptenerna tränare i elva av dessa.
18 föreningar av 29 som har fem eller fler spelare har med en eller fler ledare i distriktslaget som även är tränare i dessa föreningar.

Det kanske är så att SM för 15-åringar för distriktslag snart har spelat ut sin roll. Kanske är det så att det har fått alldeles för mycket betydelse. Många spelare som inte kommer med kanske tror att de inte har någon innebandyframtid men sanningen är tvärtom. Man måste inte vara med för att bli elitspelare men jag har själv sett hur distriktslagsspelare fått fördelar mot andra spelare. Men det får bli en annan bloggpost.

Avslutningsvis, här kommer uppställningen per distrikt, klubb och antal spelare. Sedan info om ledare som står med i det officiella programmet.

Bohuslän Dal: Stenungsunds IBK 8, Myggenäs 5 , Herrestads AIF 5,
Billingsfors IBK 2.
Ledare: Fredrik Rydén, Kari Turpeinen och Carola Andersson.
Fredrik Rydén som även är tränare för Stenungsunds P97 som har med åtta spelare och Kari Turpeinen är ungdomsansvarig i Herrestad som har med fem spelare.

Norrbotten: Gammelstads IF 7, Wibax Patriots 7, Öjebyns IBF 3, Notviken 2, Kiruna AIF 1, Malmbergets AIF 1, K4IF 1, IBK Luleå 1.
Ledare: Magnus Eriksson, Viktor Forsman
Viktor Forsman är tränare i Wibax Patriots som har med sju spelare.

Västerbotten: Umeå City IBF 14, Gamla Stan IBF 2, Kågedalens AIF 1, Täfteå IK 1, Röbäck 1, Spöland Vännäs IF 1, Obbola 1.

Västmanland: Rönnby SK 8, Skälby 4, Sala Silverstaden 4, IFK Arboga 3, Tillberga 1.
Ledare: Martin Blomqvist, Richard Björk och Johnny Kvist.
Martin Blomqvist, tränare/spelare Skälby som har med fyra spelare. Richard Björk är spelare i Skälby.

Östergötland: Bergs IK 7, Linköping IBK U 7, KFUM Norrköping IBF 4, Åby IBK U 1, Finspång IBK 1.
Ledare: Conny Eriksson, Urban Hovlund, Björn Koistinen, Kjell Sundin.
Björn Koistinen är tränare för Linköping IBK P98 utveckling. Urban Hovlund är tränare för Solfjäderstadens herrjuniorer men sonen spelar i Bergs IK som har med sju spelare.

Göteborg: Lindås Waves 10, Mölndal 3, Ale 1, Lindome 2, Partille 2, Kärrå 1.
Ledare: Eric Pettersson, Joacim Bernvid, Ann-Sofie Johansson.
Eric Pettersson tränare för Lindås herrjuniorer.

Gästrikland: Gävle 13, Sandviken 5, Valbo 1, Strömsbro 2, Hofors 1.
Ledare: Tommy Karlsson, Viktor Vieweg.
Tommy Karlsson är tränare för Gävle GIK.

Hälsingland: Håsta 10, Junfrukusten 6, Bollnäs 2, Ljusdal 1
Ledare: Lars Paalo, Roger Edh, Jörgen Thyr.
Roger Edh (pappa) tränare för Håsta P98/99. Lars Paalo, tränare i Jungfrukusten P98. Jörgen Thyr (pappa) tränare i Bollnäs.

Värmland: Karlstad 9, Skoghall 2, Hagfors 2, Arvika 1, Storfors 1, Sunne 1, Edebäck 1, Örnen 1.
Ledare: Markus Linryd, Peter Dixelius, Per Agnemyr.
Markus Linryd är tränare för Karlstad IBF juniorer. Per Agnemyr (pappa) tränare Karlstads IBF P98. Peter Dixelius (pappa) tränare Karlstads IBF P98.

Örebro: Lillån 7, Örebro 6, Kumla 4, Lindesberg 3
Ledare: Kenneth Ruud, Joakim Björnstad, Erik de Groot, Henrik Wennerlund Nilsson, Kent Svensson.
Kenneth Ruud, tränare i Örebro P99. Joakim Björnstad, tränare Örebro P99. Erik de Groot, tränare Lindesbergs P98. Henrik Wennerlund Nilsson (pappa) tränare Lillån P98.

Dalarna: Insjön 7, KAIS Mora 5, IBF Falun 3, IBF Borlänge 3, Säter 1, Nås 1.
Ledare: Henrik Rullander, Fredrik Sjöblom, Kim Martinsen.
Fredrik Sjöblom (pappa) tränare för Insjöns IF.

Stockholm: Huddinge 7, Tungelstad 4, Täby 3, Salem 1, Farsta 1, Älvsjö 1, Åkersberga 1, AIK 1, Nacka 1.
Ledare:  Richard Gårman, Alexander Vestman, Malin Ångström, Fredrik Olsson.

Uppland: Sirius 9, Gottsunda 3, Rasbo 3, Arlanda 2, Rosersberg 1.
Ledare:  Niclas Kruse, Martin Johansson, Felix Widnersson.
Niclas Kruse (pappa) är ledare/tränare i Rasbo IK.

Västergötland: Rydboholm 5, Lockerud/Mariestad 5, Fagerhult Habo 5, Skövde 1, Tibro 1, Mullsjö 1, Lidköping 1, Tygriket 1.
Ledare: Peter Mertala, Andreas Thern, Christoffer Olsson, Lena Larsson, Nadja Sjöö.
Peter Mertala (pappa) tränare Rydboholm P98. Christoffer Olsson (pappa) tränare Lockerud/Mariestad P98.

Halland: Warberg 11, Onsala 3, Glommen 2, Varla 1, Tvååker 1, Bua 1.
Ledare: Jonathan Håkansson, Tobias Hellqvist, Pi Stålberg.
Jonathan Håkansson tränare för Warbergs IC:s  P97, Juniorallsvenkan och div 1. Tobias Hellqvist är tränare i Warberg IC.

Småland: Jönköpings IK 8, Vöikers 4, Färjestaden 3, Tranås 1, Väckelsång 1, Hovmantorp 1, Värnamo 1, Westervik 1.
Ledare: Christian Lindahl, Johan Widlert, Johan Antonsson.
Christian Lindahl har i många år haft ett starkt engagemang i Jönköpings IK där han haft olika roller som till exempel tränare för SSL-laget. Sitter i dag i klubbens styrelse och är ansvarig för föreningsutveckling och utveckling på ungdomssidan.

Södermanland: Onyx 5, Trosa 5, Gnesta 2, Katrineholm 2, Torshälla 2, Telge 1.
Ledare: Tobias Henriksson, Lars Malmqvist, Niclas Andersson, Simon Parkman.
Lars Malmqvist (pappa), tränare Onyx P98. Tobias Henriksson tränare för Trosa Edanö IBF div 4.

Västernorrland: Granlo 13, BK Sundsvall 2, Klockarberget 2, Örnsköldsvik 1, Härnösand 1.
Ledare: Stefan Wallman, Patrik Karlsson, Carolin Gustafsson.