Smiley-konstverket Public Face saknar tillstånd för kameran

En åtta meter hög smiley som ska visa hur Jönköpingsborna mår ska invigas på söndag. Den kommer att lysa och visa om vi är är glada eller sura. Men det kan också bli becksvart. Konstverket saknar nämligen tillstånd.

Konstverket Public Face är 700 kg tung och ska placeras på Rådhusets tak. Den fungerar så att kameror riktas mot allmänheten registrerar de förbipasserades ansiktsuttryck.  Genom algoritmer så känner en programvara av om man är glad eller ledsen.
Det är det som styr att smileyn lyser med ett leende.  Men så fort man sätter upp en kamera som är riktad mot allmänheten så krävs det tillstånd. 
– Redan i somras pratade vi med polisen och de sa att det var ok, säger kuratorn bakom konstverket Jonatan Habib Engqvist.
Men Peter Blomsterberg som är handläggare för kameraövervakningen på Länsstyrelsen är av en annan åsikt.
– För den här typen av uppsättning så krävs det tillstånd och det ansöker man på Länsstyrelsen och inte hos polisen. Vi har inte fått någon ansökan om kameraövervakning för det här konstverket, säger han.

Jonatan Habib Engqvist säger att polisen har sagt att det ok för att man inte lagrar några bilder. Jonathan förklarar att man tar bilder och att sedan är det en algoritm räknar ut humöret och därefter så slängs bilderna. Inga bilder lagras alltså. 

Men enligt Peter Blomsterberg så spelar det ingen roll. Det räcker att man monterar upp en kamera som riktas mot allmänheten och kan identifiera folk. Smiley-konstverket har en hemligt placerad kamera som är riktad mot allmänheten och som registrerar ansiktsuttryck. Det spelar heller ingen roll om bilderna inte sparas.
Kameraövervakningslagen har aktualiserats igen då det inte för länge sedan kom ett domstolsbeslut som innebär att drönare med kamera räknas som kameraövervakning.

När det gäller drönare så spelar det ingen roll om ens kameran är på. Har du en kamera monterad på en drönare och du lyfter med den och du inte kan når den så omfattas den av kameraövervakningslagen och man måste då ha tillstånd. Och ett tillstånd är svårt att få och dessutom är det långa handläggningstider. När det gäller drönare så har den nya domen fryst en hel bransch.

Enligt Peter Blomsterberg på Länsstyrelsen så skulle konstverket Public Face få det svårt att få tillstånd.
– Vi gör givetvis en bedömning när vi får in en ansökan men så som jag har förstått det så skulle den inte kunna få tillstånd.

Det komiska är att enligt konstnärerna så vill man med konstverket ställa frågor om hur människan övervakas i samhället i dag. Konstverket har lyst i Berlin och Wien men i Jönköping kan det alltså bli kolsvart.