Spelet bakom JKPG Lives konkurs

JKPG Live lämnade in en ansökan om konkurs för en månad sedan och i går blev det offentligt vem som vann budgivningen. Det är Jmini som tillsammans med tidigare huvudägaren Björn Thyselius köpt sajten.

– Det känns oerhört bra att JKPG Live kan fortsätta att utvecklas. Jag är mycket nöjd över att ingå i en konstellation med Jmini och Annonsdax där vi nu går vidare mot nya satsningar, säger Björn Thyselius i ett pressmeddelande.
Det är ingen skräll att det är just Jmini som köpt JKPG Live. Jag vet att de var en part som med i budgivningen. Det är inte så konstigt i sig.
Jmini:s vd tycker att köpet av JKPG Live är en bra affär.
– I och med affären bildas därmed ett starkt renodlat digitalt mediehus med nyhetssajter som kan erbjuda marknadens bredaste digitala annonspaket mot annonsörerna i Jönköpingsregionen, säger Krister Leimola.

Vad som däremot är en skräll är att tidigare huvudägaren och finansiär Björn Thyselius köpt upp sin egen konkursade nättidning och att han nu ska driva den vidare men med den konkurrerande nättidningen Jmini.

Det luktar unket.

Det är en märkligt konstellation. De andra två medgrundarna till JKPG Live Andreas Söderlund och Daniel Johansson försökte i det längsta att hitta en lösning för att driva sajten vidare. Men Björn Thyselius sa nej. Han var tydlig med att han inte längre ville fortsätta att finansiera sajten. Till P4 Jönköping svarade Björn Thyselius på frågan hur det kändes gentemot de förra ägarna att han inte ville fortsätta samarbetet vilket ledde till konkurs och att nu att han köper in sig igen.
– Det är lite kluvet, naturligtvis, det är inte så man önskade att det skulle bli. Det är ett jättebra jobb som är gjort, men när pengarna är slut så är de slut.

Vi kan i alla fall konstatera att pengarna inte är slut nu när han köpt in sig med Jmini. Självklart så har Thyselius agerande setts som en dolkstöt mot de andra ägarna.
För mig betyder det en sak. Björn Thyselius är ingen affärsman man kan lita på. Man ska nog hålla sig så långt bort från honom som möjligt. Jmini:s Krister Leimola och Daniel Bacelj bör nog ofta titta sig över axeln så de inte får en dolkstöt i ryggen. För kan Björn Thyselius göra det här mot de tidigare ägarna så kan han göra det mot de nya också.

Men det här med uppköpet av det egna konkursade bolaget tror jag inte är Björn Thyselius idé utan Krister Leimolas. Huruvida Leimola och Thyselius känner varandra sedan innan har jag ingen aning om men jag tror att det var Leimola som sökte upp Thyselius och presenterade ett affärsförslag när konkursen var ett faktum. Jag har svårt att tänka mig att det skulle vara det omvända.
Det surras också lite om att Krister Leimola även skulle ha tagit kontakt med Hallpressen och föreslagit att de tillsammans skulle köpa JKPG Live för att få bort en konkurrent men det är dock obekräftade uppgifter.

Varför ville då Leimola ha med Thyselius? Jmini kunde ju ha köpt JKPG Live själva. Jag tror av två anledningar. Först så ville han få bort en konkurrent. JKPG Live har under de här tio månaderna sedan starten ändå byggt upp en ansenlig trafik och måste ha setts som ett hot. Det är JKPG Live som jagat Jmini i besöksstatistiken.

Den andra orsaken är pengar. Jag tror inte att JKPG Live som nyhetssajt i sig egentligen är så intressant för Jmini utan det är pengarna man är ute efter och därför vill man ha med Björn Thyselius i båten. Jmini har visat större driv, att man kan hålla igång en nyhetssajt med små medel och på allvar konkurrera med större aktörer om annonspengen. För Björn Thyselius är det en bra affär. Jmini är inte beroende av hans pengar utan här har de i stället möjlighet att tillsammans bygga ett digitalt mediehus och konkurrera med främst Hallpressen. Chansen att lyckas är bättre med upplägget som var i JKPG Live och Thyselius kanske kan få tillbaka det han har satsat i JKPG Live.

En konsekvens av den här konkursen är att Björn Thyselius troligen lämnar sina tidigare kompanjoner med ödelagda ekonomier.

På journalistutbildningen så pratade vi om Konsekvensneutralitetsprincipen som på engelska heter “Publish and be damned”. Det innebär enligt Wikipedia att “eventuella konsekvenser av publicering av en text, ett reportage eller dylika inslag i ett mediautrymme ej ska avgöra om publicering skall ske eller ej, det vill säga man skall förhålla sig neutral till konsekvenserna utan att låta sig påverkas av dem”.

“Publish” är klart. Nu är det “Be damned” som återstår.

Jag försvarade Krister Leimola när JKPG Lives Andreas Söderlund öppet hånade honom på nättidningen. Jag tyckte att det var nedrigt gjort av Söderlund men det här är långt värre. Jag kan tyvärr inte försvara det här. Jag tycker inte att det var snyggt gjort. Det är för mig badwill.

Jag är besviken.