Välj en sida

Det är ingen hemlighet att journalistbranschen har gått tillbaka ordentligt, något som har märkts tydligt på antalet sökande till journalistutbildningar.  Det har varit så dåligt att ett par folkhögskolor tvingats lägga ner sina journalistutbildningar. Men Södra Vätterbygdens folkhögskola gör tvärtom. Man storsatsar. 
Södra Vätterbygdens folkhögskola gör om och moderniserar hela journalistutbildningen. Man vill helt enkelt förnya och anpassa utbildningen till marknadens behov.
De största förändringarna som genomförs är framförallt att man kommer att har ett helt nytt fokus på digital journalistik och sociala medier som integreras på alla delar av utbildningen. Och man tar in ny kurslitteratur som till exempel ”Online Only” av Martin Schori.

Sedan gör man en förändring som jag föreslog redan för tio år sedan, nämligen att ta bort uppdelningen radio, tv och tidning för andraårselever.
Tidgare har utbildningen varit gemensam för alla första året men uppdelat i radio, tv och tidning för andraårselever. Den uppdelningen tas nu bort för att istället bli en rakare och bredare journalistlinje även det andra året.
Jag trodde redan då för tio år sedan att man skulle komma att tvingas ta bort uppdelningen men uppriktigt sagt trodde jag inte att det skulle ta så lång tid som tio år.
Nåväl, det här är ett steg helt i rätt riktning. Det är roligt att se att SVF vågar vara offensiva och jag hoppas att de lyckas att vända trenden. Det vore tråkigt om de tvingades lägga ner journalistlinjen som till exempel Ädelfors folkhögskola, Bona Folkhögskola och Kalix Folkhögsskola som tar en paus.