Twitter håller på att dö

För runt ett och ett halv år sedan så märkte man en tydlig dipp i aktiviteten på Twitter. Sedan har aktiviteten successivt sjunkit. De senaste veckorna har jag upplevt att aktiviteten har dalat ytterligare. Frågan är om Twitter håller på att dö.

Jag hoppade inte på Twitter direkt när det lanserades även om jag jämförelsevis var en tidig användare. Jag registrerade mig i och för sig direkt men det var mest för att testa plattformen och titta mig omkring, Jag registrerade ett konto i mitt eget namn och började använda Twitter i maj 2009. Jag tyckte från början att Twitter var rätt knöligt och lite svårt att få struktur på diskussionerna och kommentarerna. Men med tiden har jag lärt mig att verkligen älska Twitter.
Men jag märker att det börjar eka tomt i flödena. Många som var aktiva i början och en del år framåt har i dag tystnat helt. Det är tråkigt. Jag är själv inte lika aktiv som tidigare. Det ena leder liksom till det andra.
Det finns många användningsområden för Twitter och själv har jag använt det mycket som sökmotor. Jag följer intressanta personer som delar med sig av egen kunskap eller att de länkar till intressanta resurser på nätet. Genom listor har jag kunnat följa personer, diskussioner och debatter inom intressanta områden.
Jag märker att flödet inte snurrar på i samma fart som tidigare. Den första riktiga dippen tyckte jag kom när Twitter rullade ut Analytics, deras egen statistiklösning. Där kunde man direkt se aktiviteten på sina tweets.
Jag tycker att det i sig är en bra lösning. Man kan experimentera friskt och analysera varför vissa tweets får mer aktivitet och större spridning än andra. Det kan handla om formuleringar, bra länkar eller om att ha med en bild eller videoklipp vilket ökar klickfrekvensen.
Med Analytics såg man direkt vilka tweets som inte fick någon aktivitet och med tiden så slutar man att skriva just den typ av tweets.
Nu är det inte så att jag skriver främst för att få interaktioner men det är klart att det blir svårt att fortsätta att skriva tweets som ingen läser.
Jag tror att Twitter snart blir en kyrkogård om det inte delvis är det redan. Twitter behöver förnya sig för just nu känns det verkligen dött.