Välkommen till verkligheten

JÖNKÖPING | HV71:s Daniel Rahimi blev utsatt för ett verbalt påhopp i matchen mot Färjestad förra helgen. Han blev kallad för ”din jävla zigenare” av Färjestadspelaren Martin Sevcs. Många blev upprörda och förfasade att sådant kan ske, men jag säger bara – Välkommen till verkligheten. Så här är det inom idrotten.

Verbala påhopp är tyvärr vanliga inom idrotten, på alla nivåer. Från högsta serierna till yngre ungdomslag. Det är något som jag har själv upplevt som spelare, som förälder och som tränare och ledare i olika föreningar. Verbala kränkningar finns där, mot spelare i det egna laget, motståndare, mot domare, från ledare till spelare och även från föräldrar på läktaren.

Är man till exempel mörkhårig med utländskt utseende som jag så får man räkna med att man bli kallad både för det ena och det andra. Det är vardagsmat. ”Din jävla svartskalle” och andra varianter på samma tema som anspelar på mitt utseende har jag hört så många gånger att man till slut skakar av sig det.

Jag brukar fotografera på HV71:s matcher och då jag står jag oftast vid sidan av spelarbåsen. Fler fotografer än jag kan intyga att det inte alltid är vackra ord man får höra där, både från ledare och spelare. Från läktarna och supportersidan är det inte alltid vackert heller. Vanligaste exemplen är de verbala påhoppen på domarna.

Kränkningar och verbala påhopp är så vanligt att man ibland undrar om någon bryr sig.
En anledning till att det kan fortsätta i till exempel ungdomslag är att ledare tillåter det. Unga spelare har kunnat säga både det ena och det andra på planen och ledarna är helt tysta. Ibland hejar ledarna till och med på. Många domare är tysta också för den delen. Jag har bara varit med om ett tillfälle då en domare hörde ett rasistiskt påhopp på mig  och visade ut killen. Den gången hörde jag inte ens vad killen sa.

Tidigare i år var det en kille i ett ungdomslag i fotboll som skrek ”du är helt jävla handikappad” till en motspelare. Killen skrek detta när han stod en meter från domaren. Efter matchen förklarade domaren varför han inte ville visa ut killen och ge honom rött kort. Han tyckte att det var för jobbigt att fylla i rapporten som man då måste skicka in till förbundet. Anmärkningsvärt. Undrar bara hur ofta det är så.

Kränkningar finns därför att vi helt enkelt tillåter att de finns där. Jag menar, vad sänder det för signaler när Färjestadsfansen samlar ihop till Martin Sevcs böter?

Vi tillåter det också kanske därför att det är svårt att göra någonting åt det. De utsatta är maktlösa. Det finns ingen instans inom idrottsrörelsen där den utsatte kan driva sin sak vidare.
Martin Sevcs fick sitt straff. Tre matchers avstängning och böter. Hockeyförbundet har en disciplinnämnd som har lite muskler. Bra.
Men jag tänker mest på alla barn i våra idrottsklubbar som dagligen blir utsatta för kränkningar. Vem kan hjälpa dem? Vem ska föra deras talan?