Var kommer alla tittarna ifrån?

Visserligen är intresset för fotboll i Jönköping stort men över 15 000 tittare på en träningsmatch som livesändes på nätet? Är det verkligen möjligt?

Det var i går som jag läste i Jönköpings-Posten att träningsmatchen mellan J-södra och Husqvarna FF den 25 januari i år drog närmare 15 000 tittare på nätet. Det var Jönköpings-Posten som stod bakom sändningen, enligt dem en historisk direktsändning, ja man får väl tolka det som att de menar i den betydelsen att det var första gången för Jönköpings-Posten, annars är ju webbsändningar i sig inget nytt. Hur som helst, JP har fått blodad tand och kommer framöver att sända den eventuella SM-kvartsfinalen med HV71:s J20 den 28 mars. I den artikeln som alltså publicerades i går beskrev man premiärsändningen och matchen mellan J-södra och HFF så här:

Direktsändningen av lokala fotbollsderbyt mellan J-Södra och HFF 25 januari blev historisk. Det var första gången som JP satsade på webb–tv och publiken hängde på. Närmare 15 000 enheter – datorer, mobiler och läsplattor – var uppkopplade och antalet tittare alltså betydligt större än så.Jönköpings-Posten

Alltså, vad skribenten säger är att det var betydligt fler än “närmare 15 000” som såg matchen live. Kan det verkligen vara möjligt? En på Facebook kommenterade uppgifterna så här:

Mer än var tionde kommuninvånare intresserade sig för matchen alltså?

Intresset för fotboll i stan är i och för sig stort, speciellt efter att Husqvarna FF tog sig till Superettan men över 15 000 som tittade live på matchen? Nja. 1652 såg den förresten på plats i Elmiahallen.
När jag läste det först så tänkte jag direkt att det måste vara en felskrivning. 15 000 tittare är faktiskt en osannolik hög siffra för en träningsmatch mellan två superettanlag även om det var ett lokalderby.
Jag mejlade därför Lars Alkner som är chef för redaktionell verksamhet på Hallpressen och han skickade ärendet vidare till Jönköpings-Postens redaktionschef Mats Ottosson. Ottosson bekräftade i ett mejl att det var närmare 15 000 enheter uppkopplade mot matchen och att “vi kan förmoda att det var mer än en tittare på en del av enheterna.” Alltså ingen felskrivning.
Jag fick dock inget svar på hur de kommit fram till siffran 15 000 och jag ringde därför upp Mats Ottosson men han visste inte hur de kommit fram till siffran och lovade att kolla upp det.
Det jag har svårt att förstå är hur man godta den här uppgiften utan att själv kontrollera den. Ottosson har bara fått en siffra men vet alltså inte hur den har kommit fram och man har heller inte gjort någon bedömning om det ens är rimligt.

Så nu undrar du säkert som läsare varför jag ifrågasätter dessa siffror.
Det finns ju som bekant lögn, förbannad lögn och statistik och när det gäller statistik på nätet så måste man vara klar över vad man har mätt och hur man har gjort det. Det finns en hel del sätt att mäta på och man måste vara överens om vad man egentligen menar och vad man har mätt. Vi pratar här om olika uttryck, man kan räkna träffar, unika besökare (vilket är svårt) unika webbläsare, visningar, tittartid och mycket mer. Beroende vad man menar så kan det skilja väldigt mycket. 15 000 träffar eller visningar är till exempel inte samma sak som att det är 15 000 personer som tittar live. Och man kan inte säga som Ottosson gör “vi kan förmoda att det var mer än en tittare på en del av enheterna.” Nej, vi kan inte förmoda det. Det här är ingen papperstidning där man räknar prenumeranter och räckvidd. Man kan bara titta på de siffror och statistik som man har. Man kan inte förmoda.

Hur som helst när det gäller matchen så såg jag den själv i stora delar. Matchen sändes på Youtube och i andra halvlek så var tittarantalet uppe i drygt 1800. Jag såg aldrig att antalet var uppe över 2000 men det finns uppgifter om att det skulle ha varit uppe i 2500. Det är också den högsta siffran som jag har sett och den kommer från en JP-journalist som chattade direkt med tittarna.
I verkligheten innebär det ofta ett mindre antal tittare än vad siffran visar. JP gör dock tvärtom, de förmodar att det är flera som tittar på samma sändning. Det må vara hänt att det är så men det är ingenting som man vet eller kan mäta. Det enda som man kan gå på och tolka är just statistiken som man får ut från olika tjänster. När det gäller Youtube så finns det statistik att tillgå och har man dessutom lagt in sin Youtube-kanal i Google Analytics så kan man få ut ytterligare statistik. Det är de siffror man har att förhålla sig till. Sedan kan man tolka värden olika och göra djupare analyser av de siffror som man har men att förmoda något som inte finns i siffror är farligt.

En som twittrade hoppades att det skulle bli över 2000 tittare i andra halvlek.

Ping Jkpg twittrade om  att “Över 1500 tittare just nu” och en journalist på Jönköpings-Posten som chattade under matchen skriver i slutet av matchen först att det var runt 2000-2500 som tittade och sedan kommenterade han att det var 2500 tittare.

tw_publik
JP-reportern chattar med tittarna.

 

 

 

Och så JP sporten skrev själva så här i andra halvlek med cirka kvarten kvar att spela. Siffran var då uppe i 1967 tittare/visningar.

Det finns alltså bekräftat från flera källor inkluderat JP själva att tittarantalet höll sig mellan 1800-2500. Därifrån till närmare 15 000 till förmodat “betydligt fler” är en jättestor skillnad som visar att någonting är fel. Skulle det ha strömmat till så många tittare i slutet av matchen? Osannolikt.
Matchen hade inte 15 000 tittare och för egen del tycker jag att Jönköpings-Posten får presentera var de fått sina uppgifter ifrån.
Jag vill verkligen understryka att jag INTE tror att Jönköpings-Posten har fuskat eller “boostat” upp några siffror utan här handlar det nog mer om mätmetoden. Frågan är vad man egentligen har mätt.
Och skillnaden mellan det som var när matchen sändes mot det antal som presenterades i gårdagens JP är för stor för att ignorera. Jag skulle vilja säga att man har tittat fel och kanske har med statistik som inte borde ha varit med eller det handlar kanske om någon tekniskt ansvarig som inte kunnat förklara statistiken för journalisterna och redaktionschefen.
Jag blev ytterligare misstänktsam när jag fick veta att informationen om antalet tittare hade gått ut internt på Hallpressen. En anställd beskrev det så här:

JP hade drygt 12 000 som såg matchen. Jnytt stod för resten.

Hur statistiken ser ut på de två enskilda sajterna är irrelevant. Det kan i och för sig vara intressant att se hur tittarna har tagit sig till webbsändningen men här är det frågan om hur många som tittade på själva sändningen live. Matchen sändes ju på Youtube och det är ju den statistiken som man ska titta på. Det är kanske här som man gjort fel, att man har räknat in träffar/visningar från sidor på JP och Jnytt där man bäddat in direktsändningen från Youtube. Då skulle man kunna få högre siffror men det skulle dock inte förklara den extremt höga siffran.
I dag har sändningen (om det nu är samma och inte något uppladdat i efterhand) nästan 5000 visningar sedan 25 januari. Det skulle kunna vara rimligt med tanke de uppgifter som JP gick ut med under matchen. 2000-2500 som tittade live och sedan har en del klickat sig in i efterhand.

När det gäller statistik måste man vara noga med vad man presenterar. Det är tämligen enkelt (men riskfyllt) att fuska, det går att köpa likes, visningar, följare för en billig peng och frestelsen är för stor för många. Alla vill ha högre tittarsiffror, för det säljer annonser och generar intäkter. De är nog många som faller för glädjestatistik och i denna djungel är det därför extra viktigt att man är noga och att man tydligt kan förklara sin statistik.
Nej, jag tror inte på att över 15 000 såg matchen live och jag hoppas verkligen att JP och Mats Ottosson bringar klarhet i detta och kommer med en förklaring till läsarna om det höga tittarantalet.