Varför lämnar Krister Leimola Jmini?

Nyheten om att Krister Leimola lämnar nättidningen Jmini slog ner som en bomb i går. Leimola som grundade tidningen och varit dess vd meddelar att han sålt alla sina aktier och lämnar mediebranschen helt. Men frågan är varför han lämnar nu? 

Krister Leimola är entreprenören som för tio sedan grundade nättidningen Jnytt. Den köptes upp av Hallpressen 2007 och Leimola var kvar på tidningen till och med 2011. Hösten 2012 startade han tidningen Jmini och han väljer att nu göra en så kallad exit.
– Efter några månaders betänketid har jag tagit beslutet att lämna. Jag känner att jag har gjort mitt i företaget. Nu lämnar jag Jmini på en nivå där tidningen kommer att kunna leva vidare. Vad jag ska göra nu är inte helt bestämt än, men det blir inget medierelaterat, säger Krister till Jmini.se.

Han berättar också att det har varit mycket arbete, många tidiga helgmorgnar och inte mycket semester, bara runt fyra veckor de här åren på Jmini.
– Det ska bli skönt att slippa den pressen. Det har varit en lång, tuff resa utan några gratismackor och nu lämnar jag för ett lugnare liv, säger Krister Leimola.

Jag ser det som osannolikt att Leimola lämnar tidningen nu av de skäl han anger. Han säger att han funderat på sitt beslut i ett par månader och det kan mycket väl stämma. Jag vet att han berättat för olika personer att han såg ett slut på sin tid på Jmini.
Förra året i oktober i en intervju i tidningen Dagen berättade han att tänkte satsa på Jmini i ytterligare två år och sedan sluta:
– Därefter skjuter jag ut mig. Redan från början sa jag att jag inte skulle jobba längre, sa han då.

Jag pratade med Krister Leimola ett antal gånger i början av året och påminde honom om artikeln i Dagen och om vad han hade sagt. Han berättade då att det inte var aktuellt. Han var i stället otroligt revanschsugen. Hans mål var att Jmini skulle bli nummer 1 i stan och att han inte skulle lämna förrän det var förverkligat. Han trodde också att målet inte låg så långt in i framtiden.

Att beslutet kom just nu kändes oväntat. Det känns som att det är något annat som ligger bakom beslutet. Är det kanske så att han har känt sig tvungen att lämna eller att han har pressats av de andra delägarna?

Och självklart ställer jag mig också frågan om inte avhoppet har med hans relation med SD-ordföranden som för en vecka sedan avslöjades med att ha skrivit grova rasistiska inlägg på ett nätforum.

Samme SD-ordförande har/är nämligen aktiv i den församling där Krister Leimola är pastor. Leimola har varit pastor där parallellt med arbetet med Jmini.
SD-ordföranden ska enligt uppgift ha haft en ledande roll i kyrkan under samma period som han var aktiv i nätforumet där han anklagas för att skrivit rasistiska kommentarer.

Jmini valde att inte skriva en rad om SD-ordföranden och frågan är om det fanns en intressekonflikt och att det är just därför som Jmini valde att inte skriva om det.

Finns det något samband här? Först avslöjandet med SD-ordföranden, sedan att Jmini inte skriver en rad om avslöjandet, sedan Leimolas relation med SD-ordföranden och att han nu lämnar Jmini?

För egen del kan jag inte utesluta att det finns omständigheter som kanske har blivit en belastning och att det kan vara grunden till beslutet.

Jag tror inte riktigt på den officiella versionen. Leimola menar nog vad han säger att han en tid har funderat på att sluta men jag tror inte att det är den egentliga anledningen. Timingen säger allt. Timingen här säger att det är något annat.
Och jag är övertygad att vi sinom tid får veta mer om vad som egentligen låg bakom beslutet.