Vem glufsar mest?

Liten app stjälper ofta stor tidningskoncern? Så skulle man kunna tro när man läser ledare och krönikor från redaktionschefer och ansvariga utgivare inom Hallpressen. Vad är det man egentligen rasar över, jo att SVT har kommit ut med en app med nyheter.

Stefan Fels som är ställföreträdande ansvarig utgivare och redaktionschef för Lokalmedia Nu:s tidningar Jönköping Nu, Höglandet nu och Finnveden Nu rasar över denna app och menar att SVT ägnar sig åt renodlad tidningsverksamhet och utnyttjar sin dominerande roll som public service-företag. Se sidan 20 i Jönköping Nu

Likadant skrev också Värnamo Nyheters redaktionschef och ansvarig utgivare Inger Abram Ohlsson och hon menade också att SVT:s app hotar tidningarnas framtid. Och liknande ledare kunde man läsa i Jönköpings-Posten.
Det känns en smula komisk att företrädare inom Hallpressen börjar prata om konkurrens, dominerande ställning och monopol. Är det något företag som gjort sig känt för att slå ut andra aktörer på marknaden så är det väl ändå just Hallpressen.

Jag kommer ihåg när jag själv arbetade på Värnamo Nyheter hur man där gjorde vad man kunde för att få bort Finnveden Nu från marknaden. Anledningen? Enkelt. Nutidningarna tog alldeles för mycket av annonskakan och den ville Värnamo Nyheter inte dela med sig av. Så vad gjorde man? Jo, man startade gratistidningen VN Fredag och spände musklerna ordentligt. Man fick bort den prenumererade tidningen Finnveden Fredag. Sedan startade man en ny gratistidning VN Mitt i veckan som kom ut på onsdagar, samma dag som Finnveden Nu för att få bort just Finnveden Nu. Man misslyckades totalt med detta och tvingades i stället kapitulera men det brukar ju heta att “If you can´t beat them, join them”, vilket man också gjorde. Lokalmedia köptes upp av Hallpressen.

Och nu har Lokalmedia Nu införlivats i Hallpressen. Finnveden Nu har flyttat in till Värnamo Nyheter, Jönköping Nu in i JP-huset hos Jnytt som också ägs av Hallpressen.
Hallpressen har tidigare ägnat sig åt renodlad tidningsverksamhet och vi vet alla hur lång tid det tog innan man kom med den digitala satsningen. Sist ut så tvingades även Hallpressen att anpassa sig. Numera finns man på webben med nyhetswebbar för sex av sina papperstidningar och man har också den renodlade nättidningen Jnytt.
Det traditionella tidningsföretaget har också gett sig in i andra domäner än den renodlade tidningsverksamheten. Numera är det nog ingen i ledningen på Jönköpings-Posten eller Hallpressen som tycker att det är några konstigheter att lägga ut videointervjuer eller ens radiointervjuer om så vore fallet.

Mats Ottosson skrev i Utgivarbloggen för ett tag sedan att Jönköpings-Posten:s reportar skickats på tv-utbildning för att de skulle lära sig att göra bra tv för att JP:s journalistik ska möta så många människor som möjligt. Är det inte det alla försöker göra?
Så finns det egentligen någon anledning att rasa över SVT:s app? Nej. Men som vanligt Hallpressen ligger efter i utvecklingen och stretar emot så mycket man kan när man själv blir drabbad när någon annan kommer med någonting nytt.

Nu rasar man och gnäller över hur orättvis det är istället för att själv ta tag i taktpinnen och vara med och driva utvecklingen. Man trodde för ett ögonblick att Hallpressen var på gång när man satsade friskt digitalt för möta framtiden. Men i stället så hamnar man nu tillbaka i samma bakåtsträvande gamla tänk som tidigare. Att titta på de andra och tycka synd som sig själva. Nej, vakna upp och kliv in i framtiden istället.