Vem ska granska granskarna?

Facebook tar hjälp av journalister för att rensa upp i träsket av falska nyheter som översvämmar plattformen. Och användarna får möjligheten att hjälpa till, genom att kunna flagga en nyhet som man anser är falsk.

Facebook kommer att ta hjälp av externa nyhetsbolag som till exempel ABC News och Associated Press. Man kommer även att ta hjälp av den faktagranskande organisationen Snopes.

Det är många som applåderar Facebooks beslut att städa upp på den egna plattformen men är det här verkligen rätt väg att gå?

Facebook vill ta bort de värsta avarterna, de som sprider dynga och spammar flödet i syfte att tjäna pengar på annonser och som i fallet med presidentvalskampanjen i USA där de olika lägren spred falska nyheter i syfte att förstöra för den andra kandidaten, för att svärta ned kandidatens rykte.

Kan man verkligen garantera att det enbart är uppenbart falska nyheter som kommer att rensas bort? Eller kommer det att ske en glidning åt att det är inte bara falska nyheter som tas bort utan kanske även åsikter?

Det var ju inte så länge sedan som Facebook fick massiv kritik för att man medvetet tog bort konservativa nyheter från nyheter som trendar.

Nu har man tagit in nyhetsbolagen ABC News och Associated Press som ska avgöra vad som är fejknyheter. Men vad är det här för typ av bolag? Vad är det för journalister och var står de i olika frågor? Finns det några intressekonflikter?
Och vem ska granska ABC News och Associated Press?

Facebook säger att man är ute efter uppenbart falska nyheter och att det krävs en annan publicerad artikel som bevisar att den falska nyheten verkligen är falsk för att man ska kunna flagga nyheten som just falsk.

Vad är kriterierna för att en artikel ska räknas som en falsk nyhet respektive sann?

Hur blir det med nyheter från traditionell media som inte sällan är mer intresserade att få ut nyheter snabbt än att det ska vara sant och bygga på fakta och med uppgifter bekräftade av flera oberoende av varandra källor?

Facebook har också sagt att användarna själva kommer att kunna “flagga” en nyhet som falsk. Risken för att det kommer att missbrukas är överhängande stor. Tänk dig en nyhetsartikel som någon ogillar så kan olika grupper iscensätta “flaggningskampanjer” mot nyhetsbolag eller andra aktörer för att på så sätt störa och straffa sajter.