Zorrostraffen dömdes bort i VM-finalen

Finland hade läge att utöka ledningen i straffavgörandet i VM-finalen. 19-åriga My Kippilä kliver fram och gör mål på en golvzorro. Målet dömdes bort. Rätt eller fel?

Jag tycker själv inte att bollen går bakåt. Jag har tittat i mitt redigeringsprogram, dragit linjer och ser inte att den går bakåt. Det enda som jag kan se är att de sista centimetrarna innan hon lyfter bollen så ser det ut som att bollen möjligtvis går sidledes. Regeln är att bollen ska framföras hela tiden med en framåtrörelse. Man får alltså självklart inte dra bollen bakåt men man får heller inte dra den sidledes. Bollen får heller inte stannas upp.

Det är svårt att se sista delen av rörelsen innan bollen lyfter. När man analyserar klippet i ett redigeringsprogram så ser man inte bollen riktigt. Den förvrängs bildmässigt då rörelsen är för snabb för kameran. Bollen blir oval och suddig och gör det därmed svårt att hitta en referenspunkt. Dessutom så har vi en samtidig rörelse på kameran som gör att det svårt att uppfatta vinkeln klart mot bollen.
Min bedömning är att om straffen är fel så rör det sig i så fall inte mer än någon millimetrar fel. Domarens ögonmått är det då inget fel på.

Om jag tycker att den borde ha godkänts? Hur mycket jag än hejar på Sverige så är svaret ja.
Men det är inte enkelt att bedöma, i det här fallet inte ens i det redigeringsprogram där man tittar frames för frames. Och i slow-motion. Hur ska man då begära att domaren ska uppfatta det?
Domaren ska se att straffen dras bakåt eller sidledes. Jag tror inte att domaren hann uppfatta det utan förutsatte helt enkelt att en zorrostraff alltid går sidledes eller bakåt. Och om det inte är uppenbart och tydligt så ska man fria.