Välj en sida

När Hall Medias vd Mats Tidstrand blev nominerad till fotbollsklubben J-Södras styrelse kom det kritik från många håll. Själv menade jag att det skulle påverka journalistiken. Hur blev det?
Först blev Mats Tidstrand nominerad och invald i styrelsen som ledamot. När Sune Lantz valde att hoppa av som ordförande senare på året fick Tidstrand först gå in som tillförordnad och sedan blev han vald ordförande.
Min reaktion på Twitter då han blev invald:

”Klart: Hallpressens vd invald i J-Södras styrelse. Status och prestige fick gå före sunt förnuft. Trovärdigheten i botten. Sorgligt.”

Min kritik var bland annat att journalister inom Hall Media (tidigare Hallpressen) som skulle bevaka J-Södra skulle få svårt att göra sitt jobb. Jag skrev ett blogginlägg om det: “Ett varningens finger – du kan bli sparkad”.
Men jag var inte ensam med kritik. Den kom från många håll. Bland annat från Jens Fjellström, Lasse Granqvist och Tommy Åström som tog upp detta i podden Sporthuset. Det var också i podden som Tidstrand fick namnet “Smålands Berlusconi” och man kallade då det hela för en “osmaklig historia“.
– Någon borde stoppa de här Berlusconi-liknande tokigheterna. Det bästa hade varit om Tidstrand själv nu förstått intressekonflikten, men han håller inte med, sa Tommy Åström och fick medhåll av Lasse Granqvist:
– Moraliskt och etiskt är det inte lämpligt.

Jag tyckte att det var ohållbart att sitta på två stolar och jag menade att det skulle påverka journalistiken. Men som att det inte var nog. Hall Medias näst högste chef och Tidstrands närmaste man Mikael Malmqvist blev invald som ledamot i styrelsen. Vi hade plötsligt Hall Medias två toppchefer i J-Södras styrelse.
Mats Tidstrand upprepade som ett mantra att sin roll som vd för Hall Media och som ordförande i J-Södra inte skulle påverka journalistiken alls. Han såg inte någon intressekonflikt.
– Min roll som vd har ingen påverkan på det redaktionella innehållet. Jag varken ska eller vill ha det i min beskrivning av arbetsuppgifter, utan det sköts helt och hållet av redaktionen och den ansvarige utgivaren sa han då i Sveriges Radio Jönköping.

På frågan om journalisterna på Hall Media var helt fria att skriva kritiska artiklar om J-Södra i framtiden:
– Absolut, de ska fortsätta göra sitt jobb på det förträffliga sätt som de gjort tidigare och det ska de göra framåt också.

Nu har det gått en säsong och hur blev det egentligen? Har det påverkat journalistiken efter att Tidstrand garanterade att det inte skulle göra det?
Jag tycker det, ja. Jag skrev till och med att Jönköpings-Posten hade förvandlats till J-Södra-Posten. Det blev väldigt tydligt för mig när det gällde till exempel bevakningen av J-Södra och alla turerna med kommunen kring den nya arenan.

Efter den gångna säsongen trillade J-Södra ur Allsvenskan. Hur har bevakningen varit under året? Ett år med Tidstrand vid rodret.
Bevakningen av J-Södra har varit snäll och okritisk. Mats Tidstrand har fått väldigt mycket utrymme i de egna tidningarna, framförallt i Jönköpings-Posten där han har fått lägga ut texten ordentligt.
Sportjournalisten som intervjuat Tidstrand har bara behövt ta ett par trappor upp till Tidstrand och skriva ihop snälla artiklar. Hade en annan ordförande fått samma utrymme?

När det går dåligt för ett lag är det inte ovanligt att kritiken växer och att media blir tuffare. När det gäller J-Södra inte alls. Någon granskande journalistik har vi inte sett mycket av.
De två i J-Södras styrelse som är de högsta cheferna i Hall Media har blivit grindvakter åt J-Södra.
Jag håller med Lasse Granqvist som sa i podden Sporthuset när Tidstrand blev ordförande:
– Jag är mycket tveksam till några som helst uppgifter som kommer i någon media inom Hallpressen kopplat till J-Södra.

Nättidningen JKPG News (tidigare Jmini) har inte mycket med Mats Tidstrand. Tidigare ordföranden Sune Lantz var däremot ofta med i Jmini. Kan det bero på att J-Södras ordförande även är konkurrentens vd?
För mig är det i alla fall uppenbart att det är en avsevärt skillnad i bevakningen av J-Södra före Tidstrand och efter att han klev in i styrelsen och  sedan tillträtt som ordförande. Det har blivit som jag trodde.

 

 

Mer om Hall Media och J-södra

Moreau:s årskrönika 2017

Då var det dags för en liten återblick av vad som hänt framförallt här på min blogg Moreau under 2017.

0 comments

Ett år med Hall Medias vd som J-Södras ordförande

När Hall Medias vd Mats Tidstrand blev nominerad till fotbollsklubben J-södras styrelse kom det kritik från många håll. Själv menade jag att det skulle påverka journalistiken. Hur blev det?

0 comments

Debatt i P4 Jönköping om Hallpressen och J-södra

I dag var jag inbjuden till SR P4 Jönköping för att debattera om att Hallpressen har två toppchefer i allsvenska J-södras styrelse. I andra hörnan Mats Tidstrand, Hallpressens vd och även styrelseordförande i J-södra.

0 comments

Moreau:s medieblogg omnämns i sportpodden Sporthuset

Sportpodden Sporthuset tog upp mitt blogginlägg om att mediehuset Hallpressen numera har två toppchefer i J-södras styrelse. Sporthuset är mycket kritiska.

0 comments

Mediehuset Hallpressen tar över allsvenska J-södra

När Hallpressens vd Mats Tidstrand valdes till ny ordförande i allsvenska fotbollsklubben J-södra förra året möttes det av hård kritik. Nu kliver ännu en av topparna i Hallpressen in i J-södras styrelse.

0 comments

"Smålands Berlusconi" ny ordförande i J-södra

Så blev det klart att det är Hallpressens vd Mats Tidstrand som tar över som ordförande i J-södra. Trots massiv kritik.

0 comments

Hamrin backar upp sin vd Mats Tidstrand

Kritiken har varit massiv och frän mot att Hallpressens vd Mats Tidstrand valts in i J-södras styrelse. Men det är inget som bekymrar Lovisa Hamrin, Hallpressens styrelseordförande.

0 comments

Ett varningens finger – du kan bli sparkad

I går blev det klart att Hallpressens vd Mats Tidstrand blev invald i J-södras styrelse. Jag har kritiserat nomineringen och tyckt att den är helt uppåt väggarna. Nu har han valts in och min första reaktion slängde jag ut på Twitter: ”Klart: Hallpressens vd invald i J-södras styrelse. Status och prestige fick gå före sunt förnuft. Trovärdigheten i botten. Sorgligt.”

0 comments

Om nomineringen till J-södras styrelse: Problematiskt

I måndags nominerades Hallpressens nytillträde vd Mats Tidstrand till ny ledamot i J-södras styrelse. Flera har reagerat på nomineringen, bland annat förre fotbollsbasen och även tidigare styrelseledamot i J-södra Lars-Åke Lagrell.

0 comments