Välj en sida

Hallpressens vd Mats Tidstrand väljs in i J-södras styrelse. Jag har kritiserat nomineringen och tyckt att den är helt uppåt väggarna. Nu har han valts in och min första reaktion slängde jag ut på Twitter:

”Klart: Hallpressens vd invald i J-Södras styrelse. Status och prestige fick gå före sunt förnuft. Trovärdigheten i botten. sorgligt.”

Om du vill ha lite bakgrund varför jag tycker det så läs gärna först blogginlägget ”Om nomineringen till J-södras styrelse: Problematiskt” och sedan uppföljaren jag skrev när Mats Tidstrand försvarade sitt beslut att tacka ja i podden 036fotboll ”Hallpressens vd Mats Tidstrand svarar på kritiken i podden 036fotboll”.

Min kritik är bland annat att journalister inom Hallpressen som kommer att bevaka J-södra kommer att ha mycket svårt att göra sitt jobb trots att Tidstrand har försäkrat att de ska fortsätta med sina granskningar på ”det förträffliga sätt de alltid gjort”. Han förväntar sig det. Tidstrand kommer inte att lägga sig i vad de skriver. Men det spelar faktiskt ingen roll. Det är ändå problematiskt och som en Jnytt-läsare träffande skrev i en kommentar till Jnytt-artikeln om Tidstrand i podden 036fotboll:

”[… ]Det är svårt, för att inte säga omöjligt att inte påverkas av det faktum att den som är under luppen också sitter med mitt anställningsavtal i pärm på sitt kontor.”

Nu finns det säkert de som tycker att journalisterna inte har något att oroa sig över men kan man verkligen vara säker på det?
Men varför inte berätta om en verklig händelse? Som när jag till exempel blev hotad om uppsägning för att jag skrivit ett blogginlägg där jag drev med en av koncernens tidningar?

För ett antal år sedan arbetade jag på Värnamo Nyheter som är en av Hallpressens tidningar. Vi bodde i Jönköping och jag pendlade till Värnamo under två och ett halvt års tid.
En dag blir jag uppringd av en säljare på Jönköpings-Posten som kom med ett prenumerationserbjudande på JP. (Jönköpings-Posten (JP) är precis som Värnamo Nyheter (VN) en tidning inom Hallpressen, systertidningar i en koncern som hade en annan bolagsstruktur än i dag.)

Säljaren på JP hade ett bra erbjudande. Om jag tecknade mig för ett år skulle jag få tre extra månader. Det lät bra men jag ville självklart ha sista ordet. Jag sa: ”– Ge mig fyra extra månader så slår jag till”.
Säljaren gick inte med på det. Han stod på sig och det gjorde jag också. Det slutade med att säljaren inte kunde krita ett streck på statistiktavlan för ny prenumerant och jag blev utan tidning.
Jag skrev något blogginlägg om detta där jag gjorde mig lustig över erbjudandet. Skillnaden mellan säljarens erbjudande och mitt bud handlade kanske om en femtiolapp. Jag skrattade. Men skrattet skulle fastna i halsen.

Inte långt efter att jag skrivit det blogginlägget så blev jag inkallad till dåvarande redaktionschefen på Värnamo Nyheter. Han visade mig en utskrift på det jag hade skrivit och ”krävde” att jag skulle ta bort det, om inte så skulle jag bli uppsagd.
– Men jag är ju inte ens anställd på JP utan på VN som har ett annat upptagningsområde. Det är ju inte ens samma företag. Jag skriver som privatperson om ett företag som kontaktar mig som privatperson och jag skriver om detta, sa jag. (Bolagsstrukturen var annorlunda då)
– Det spelar ingen roll. Hallpressens jurister har tittat på det och om du inte tar bort inläggen kommer du att bli uppsagd.
Vad tror ni att jag gjorde i det läget? Ja, jag raderade inlägget. Jag hade liksom inget val. Jag gick igenom min blogg och tog bort alla inlägg som var medierelaterade. Jag tänkte att juristerna kunde klämma dit mig för andra inlägg där jag kanske skrev positivt om till exempel konkurrenter.

Du journalist som har tänkt att kritiskt granska din chef även om du fått ”tillåtelse” så kan jag säga att du går inte säker. Oavsett vad chefen säger.
Och det är det som är problemet. Från och med nu kommer ingen journalist att våga gå på för hårt mot J-södras styrelse eller Mats Tidstrand.
Du är fortfarande tveksam? Då frågar jag så här: Hur många journalister som i dag jobbar inom Hallpressen har någon gång vågat kritisera företaget eller någon av sina chefer öppet i media? Hur många sådana artiklar har du läst i någon av Hallpressens tidningar?

Och tänk det här också, om det hade varit en vd för ett annat mediehus som hade blivit invald i J-södras styrelse hur tror du att Hallpressen hade granskat det då? Troligen väldigt hårt. Sportchefer och sportreportrar, krönikörer, andra journalister och redaktionschefer hade gått ut gemensamt och rasat. Sportkrönikören på Jönköpings-Posten, Christer Strandberg hade skrivit en bitskt krönika och Hallpressens redaktionschef och ansvarig utgivare Mats Ottosson hade troligen i eget media förklarat för alla att dessa två roller inte går att förena. Men nu är det den egna vd:n det handlar om och i Hallpressen hanteras detta med tystnad. Redan i det här stadiet har vi fått bevis för att Hallpressen inte klarar av att hantera situationen.

I  morse lyssnade jag på podden Sporthuset med Jens Fjellström, Lasse Granqvist och Tommy Åström och samtliga är kritiska till att Mats Tidstrand går in i J-södras styrelse. När podden spelades in var det inte riktigt klart men man tyckte att han inte skulle väljas in eller att han självmant väljer att hoppa av om han blev invald. Nu blev det inte så.
I podden så kallas Hallpressens vd Mats Tidstrand för “Smålands Berlusconi” och man säger att det här är “En osmaklig historia som inte borde vara möjlig i ett tryckfrihets stark land som Sverige. Journalister måste alltid hållas fristående från de som ska bevakas. ”

Lyssna på podden Sporthuset och avsnittet ” Smålands Berlusconi“. 14.55 in på podden om Mats Tidstrand.
Till sist: Om “skiten träffar fläkten”, om det blir ordentlig turbulens i J-södra och i styrelse vem kommer Hallpressens vd Mats Tidstrand vara lojal mot? Hallpressen eller J-södra?

 

Läs även:

Mediehusets polisanmälan om olaga hot var en enkel feltolkning

En tidning inom mediekoncernen Hall Media fick ett meddelande via nätet som redaktionen upplevde som ett hot. Tidningen lämnade in en polisanmälan om olaga hot mot grupp. Man drog på med stora rubriker men det visade sig att allt bara var en feltolkning.

0 comments

"Smålands Berlusconi" ny ordförande i J-södra

Så blev det klart att det är Hallpressens vd Mats Tidstrand som tar över som ordförande i J-södra. Trots massiv kritik.

0 comments

Hamrin backar upp sin vd Mats Tidstrand

Kritiken har varit massiv och frän mot att Hallpressens vd Mats Tidstrand valts in i J-södras styrelse. Men det är inget som bekymrar Lovisa Hamrin, Hallpressens styrelseordförande.

0 comments

Om nomineringen till J-södras styrelse: Problematiskt

I måndags nominerades Hallpressens nytillträde vd Mats Tidstrand till ny ledamot i J-södras styrelse. Flera har reagerat på nomineringen, bland annat förre fotbollsbasen och även tidigare styrelseledamot i J-södra Lars-Åke Lagrell.

0 comments