Välj en sida

HV71 vann sitt femte SM-guld och folket skulle få hylla sina hjältar i Knektaparken i Jönköping. Polisen och räddningstjänsten uppskattade att 40 000 personer kom till parken. Men det är fantasisiffror.
Jag var inte i Knektaparken när HV71 hyllades. Precis när spelarna skulle upp på scen så körde jag i rondellen innan Erik Dahlbergsgymnasiet på väg mot Odengatan. Det var det närmaste jag kom firandet. Jag lyssnade då på radion och precis då pratade man om att 20 000 tusen hade kommit till Knektaparken.

Sedan helt plötsligt så blev det 40 000. Det var polisen och räddningstjänsten som kom upp med den siffran. De hade gjort den uppskattningen utifrån bilder tagna av polisen med en drönare.
Räddningstjänsten gjorde beräkningen att det var 4 personer per kvadratmeter på den ytan. Då vi pratar om ett område på cirka 100x100meter vilket är 10 000 kvadratmeter så blir det följaktligen 40 000 personer.
Men den siffran är enligt mig orealistisk. Men när det är firande och alla är så exalterade så är det lätt att förstå att man gärna drar till med en siffra. Om det dessutom är en rekordsiffra är det bara bättre.
Hur trovärdig är siffran? Räddningstjänstens Göran Melin fick svara på detta i radion två dagar senare.
Han menade att det var mycket svårt att beräkna, att man inte kan veta säkert men han ville inte svara på frågan om han ville revidera siffran.

Vi vet att man tittat på drönarbilder men inte hur man gjort beräkningen.
På Sveriges Radio Jönköpings Facebooksida så blev det en diskussion kring antalet i Knektaparken och en del som kommenterade hade bra synpunkter. Man försökte sig på att göra beräkningar och visa hur man gjorde det. Mer än vad polisen och räddningstjänsten gjorde. Dessa var också mer trovärdiga.

Min egen beräkning gjorde jag enligt följande. Så här skrev jag på SR Jönköpings Facebook:

Att räkna publik i ett utomhusevenemang är svårt men man kan ju se att det inte är samma persontäthet över hela ytan. Det är inte rimligt med en persontäthet på 4 pers/m² på hela ytan. Stora delar längre bak är det knappt något folk och det är väldigt glest.
På en storkonsert där man står väldigt tätt nära scenen så kan man komma upp kanske i 6-7 pers/m². Men då kan du i princip inte röra dig alls utan du följer bara i publikvågen.
Här i Knektaparken är det tätast vid scenen men inte en persontäthet på 6 utan mer möjligen 3,5-4,0. Då pratar vi alltså om området närmast scenen. Säg att det är ett område som motsvarar 100m bredd och 20 meter utåt, alltså 2000 m². Med en persontäthet på 4 blir det 8000 personer.
Sedan tar vi ett område på 50 meter alltså, 50×100=5000 m². Om man räknar på en persontäthet på 3 pers/m² (Det är ju glesare) så blir det 15 000 pers.
Och så längst bak 30 meter kvar. 30×100=3000m². Där kanske persontätheten är 1 pers/m². Stora ytor där är faktiskt inget folk. Det blir 3000 personer. Totalt hamnar vi på 26 000 personer. Med en felmarginal på ett par tusen uppåt så är man ändå långt ifrån 40 000 som är enligt min mening är en orealistisk siffra.

Du kan se på bilderna hur jag menar. Det är lätt att se att det inte är en persontäthet på 4 personer per kvadratmeter över ytan. Jag har gjort en uträkning som självklart inte säger något om det exakta antalet som var i Knektaparken och firade HV71. Men jag har gjort en uppskattning och jag har också visat hur jag har gjort den beräkningen. Det är mer än vad både polisen och räddningstjänsten gjort.