Välj en sida

“Vi har alltså journalister och mediehus som inte kan skilja på falska nyheter och aprilskämt. Mediekrisen är djupare än man kunde tro.”
Ja, så skrev jag häromdagen på Twitter. Anledningen? Hallpressen skippar aprilskämten. Men låt oss ta det från början. Hallpressen är ett mediehus i Sverige som i år har valt att avstå från att publicera aprilskämt. Hallpressens ansvarige utgivare Marie Johansson Flyckt förklarade beslutet så här:
– Vi kommer inte ha några aprilskämt i år. Det är inget definitivt beslut men som det ser ut nu har de spelat ut sin roll. Vi har så mycket fejknyheter som sköljer över oss och vi måste värna om vår trovärdighet, sade hon till P4 Jönköping.
Medievärlden skrev om att tidningar och mediehus avstod aprilskämten redan förra året och att fler väljer bort den traditionen.
“Flera Mittmedia-titlar, däribland Allehanda, valde förra året att avstå aprilskämten. Det för att inte ytterligare bidra till spridningen av fejkade nyheter. I år ansluter sig även Smålandsposten och Västerbottens-Kuriren. Samt Hallpressen.”

Patricia Svensson, onlinechef och ställföreträdande ansvarig utgivare på Hallpressen, skriver i ett mejl till Medievärlden.
Hallpressen har i år, mot bakgrund av situationen då desinformation lätt blir viral online, beslutat att avstå det traditionella aprilskämtet i våra titlar, som omfattar bland andra Jönköpings-Posten, Värnamo Nyheter och Smålands-Tidningen”.

Hallpressens ansvarige utgivare Marie Johansson Flyckt igen i JP:
”Vi har lurat dig i årtionden. En gång om året. Och det har varit helt i sin ordning, till och med riktigt roligt – om vi har lyckats. Men i år väljer vi att låta bli. I år väljer vi trovärdighet framför falska nyheter varje dag på året.”

Så Hallpressen ska inte ha aprilskämt men ändå så lägger nättidningen Jnytt ut ett aprilskämt. Jnytt ingår som bekant i Hallpressen.
Hallpressen går ut vitt och brett att man väljer trovärdighet före falska nyheter men det visar sig inte vara riktigt sant.
När jag skrev på Twitter om detta:
“Hallpressen sprider fake news. Hallpressen skulle inte ha aprilskämt i år utan väljer “trovärdighet”. Jaha ja.” http://www.jnytt.se/article/tv-serier-ska-visas-pa-stadsbussarna/
Så svarade Marie Johansson Flyckt:
– Hallpressen har 18 olika titlar och vi fattar olika publiceringsbeslut utifrån profilering och mångfald – dagens beslut rör drygt hälften.

Så det där med att avstå aprilskämten är ingen policy som går rakt över Hallpressen utan bara i cirka hälften av mediehusets titlar.
Det är ju märkligt att man inte kan vara konsekvent. Här har man valt ut en del titlar där man ska avstå då man väljer “trovärdighet” och så i andra titlar väljer man ändå att sprida aprilskämt som är “falska nyheter”.
Hallpressens beslut skulle vara en manifestation mot falska nyheter och för trovärdighet.
Ett totalt misslyckande.
Och inte nog med att flera titlar inom Hallpressen spred aprilskämt, Jönköpings-Posten som var en av titlarna som inte skulle ha med aprilskämt publicerade ändå en nyhet om andra mediers aprilskämt.
Man tar sig för pannan.
“Vi har så mycket fejknyheter som sköljer över oss och vi måste värna om vår trovärdighet, sa Marie Johansson Flyckt till P4 Jönköping.

Om Hallpressen är så rädda att tappa sin trovärdighet så borde man inte bekymra sig så mycket om aprilskämten. Det finns annat som slår hårdare mot trovärdigheten. Till exempel att Hallpressens två högsta chefer sitter i allsvenska fotbollsklubben Jönköpings Södra, en förening man som man som media ska granska. Det är betydligt allvarligare. Men där ser man absolut inga problem med trovärdigheten alls.
Jag upprepar: Mediekrisen är djupare än man kunde tro.