Välj en sida

Han sågs överallt på stan med den röda Jmini-jackan under ett antal år och var synonymt med Jmini. Hans Mannefred var med och lade grunden till det som är Jmini i dag. Han har stor del i Jmini:s framgång. Och han fick inte ett öre för det.

Krister Leimola startade nättidningen Jmini hösten 2012. Ganska snart började Hans Mannefred att arbeta på Jmini. Inte som frilans utan på heltid och under perioder mer därtill. Utan lön. Enligt säkra källor ska Hans Mannefred ha arbetat utan lön under nästan tre års tid.

Varför ställde Mannefred då upp på att jobba utan lön? Förklaringen är att Hans Mannefred hade en tuff period och ingenstans att bo. Han levde faktiskt i fullständig misär, något som han själv berättar om sin bok “Jag tror inte på Tomten – jag tror på Jesus”. Hans Mannefred drabbades av en livskrasch.

Bakgrunden var att han som verksamhetschef för Studieförbundet Vuxenskolan var med och arrangerade två Elviskonserter som gick med miljonförlust. Det ledde till att han fick sparken som verksamhetschef och efter det gick det ordentligt utför. Hans Mannefred blev hemslös och hamnade på gatan.
Det är under den här perioden som Krister Leimola tog sig an Mannefred och gav honom tak över huvudet. Hans fick under en period på runt två år bo i International Churchs lokaler där Krister Leimola är pastor och församlingsledare.
Det var en god gärning att hjälpa en människa i nöd. Men att låta Hans Mannefred att arbeta utan lön är inte rätt. För mig är det faktiskt inget annat än ett grovt utnyttjande av en människa i nöd.

Är det olagligt?

Efter att ha kollat med facket så kan jag konstatera att det är en gråzon. Mannefred har bevisligen arbetat där men det innebär inte för den skull att det juridiskt sett är olagligt. Grundinställningen hos facket är att man ska ha lön för arbete man utför. Krister Leimola har tidigare drivit Jmini via sitt e-handelsbolag Zupperworld som har ett kollektivavtal sedan hösten 2014. Att låta någon arbeta gratis när man samtidigt har ett kollektivåtal känns inte rätt. Men det här är som sagt en gråzon och det är något som facket i så fall får pröva om det strider mot arbetsrätten och kollektivavtal.
Olagligt eller inte så är det för mig obegripligt att man låter en människa i djup nöd att arbeta under så lång tid utan lön.

Det är omoraliskt

För mig är det självklart att det är omoraliskt. Jmini har under åren haft usla löner och avtal men det här är något helt annat. Här har Hans Mannefred enligt min mening blivit utnyttjad till max.
I det här avseendet blir moralen extra viktig då Krister Leimola även är pastor och församlingsledare i Jönköpings Internationella församling – International Church. Han startade församlingen 2006 samma år som han startade nättidningen Jnytt. Han slutade där 2011 och startade Jmini året efter.
Pastor Leimola gav visserligen en människa i nöd tak över huvudet men entreprenören Leimola lät samtidigt Hans arbeta gratis under närmare tre år och byggde på så sätt upp ett värde i Jmini. Jag anser att det är omoraliskt.
En arbetare är värd sin lön säger Bibeln. Ja, nu vet vi i alla fall värdet på Hans Mannefreds arbete.

Ett räkneexempel

Tänk tre års lönekostnad som Jmini sluppit att betala. Om man räknar på en medellön heltid på 23 000 kr så skulle årslönen hamna 280 600 kr. Då är inte övertidsersättningar och andra ersättningar inräknade.
Enligt källor så arbetade Hans Mannefred mer än heltid. Jmini har alltså under tre års tid sparat 841 800 kr på ej utbetald lön. Lägg till sociala avgifter så är lönekostnaden man sluppit betala uppe i sisådär 1,1 miljoner kronor. En ansenlig summa.
Hans Mannefred är 56 år och det är klart att tre år utan lön påverkar pensionen.

Gör om gör rätt

Det är dags att göra upp. Jag tycker att Jmini och Krister Leimola ska göra rätt för sig och ge det Hans skulle ha haft när han jobbade. Det är inte mer än rätt. Tänker på den bibliska berättelsen om Sackaios, tullindrivaren som ville göra bättring efter att han träffat Jesus. Han skulle ge fyrdubbelt tillbaka till dem som han hade pressat på pengar.
Det är bibliskt att entreprenören tillika pastorn Leimola gör rätt för sig. Om inte så kanske man bör fundera över om man verkligen ska kalla sig pastor och leda en församling.

För ett antal år sedan utsågs Krister Leimola till ”Årets mentor” inom Nyföretagarcentrum i Jönköping.
Till den kristna tidningen Dagen svarade Leimola så här på frågan ”Hur är en bra mentor?”
– Lyssnande. Och så behövs förmågan att kunna se möjligheterna i olika personer. Att lyfta fram det positiva i andra är avgörande. Och sen behöver man en hel del erfarenhet, tror jag. Lyssna och ge visdom.
Man kan säga att Leimola lyssnade och såg möjligheter. Krister Leimola tjänade pengarna och Hans Mannefred blev en visdom rikare.
Så frågan är: Kommer nu Krister Leimola att göra det enda rätta? Att ge Hans Mannefred det han skulle ha fått? Han behöver inte ge fyrdubbelt tillbaka som Sackaios men åtminstone det som han skulle ha fått.


 

Alla artiklar i bloggserien om Jmini.

Mediehusets polisanmälan om olaga hot var en enkel feltolkning

En tidning inom mediekoncernen Hall Media fick ett meddelande via nätet som redaktionen upplevde som ett hot. Tidningen lämnade in en polisanmälan om olaga hot mot grupp. Man drog på med stora rubriker men det visade sig att allt bara var en feltolkning.

0 comments

Krister Leimola: Jmini är nu på grön kvist

Efter mina blogginlägg och granskning av Jmini så har jag pratat med Jmini:s vd och grundare Krister Leimola.

0 comments

Ville ha bättre villkor – uppmanades säga upp sig

Nättidningen Jmini i Jönköping har drivits till stor del av billig eller gratis arbetskraft och samtidigt har man haft dåliga villkor för de anställda. När en anställd påtalade detta och ville ha villkor enligt kolletivavtal så blev denne uppmanad att säga upp sig.

0 comments

Kyrkkollekt håller nättidning flytande

Nättidningen Jmini startades hösten 2012 och har växt sig till att vara en större medieaktör i Jönköping. Krister Leimola är entreprenören som startade tidningen. Han är också pastor i kyrkan International Church. Dessa två roller har Leimola inte kunnat hålla isä

0 comments

Hans jobbade på Jmini i flera år utan lön

Han sågs överallt på stan med den röda Jmini-jackan under ett antal år och var synomynt med Jmini. Hans Mannefred var med och la grunden till det som är Jmini i dag. Han har stor del i Krister Leimolas och Jmini:s framgång. Och han fick inte ett öre för det.

0 comments
FAKTARUTA JMINI
Startades hösten 2012 av Krister Leimola. 
Jmini har växt sig till att bli en större medieaktör i Jönköping. 
Sommaren 2015 inledde man ett annonssamarbete med Aftonbladet via annonssäljbolaget Annonsdax som också är delägare i Jmini. 
Januari 2016 gick Daniel Bacelj in i Jmini som delägare, redaktionschef och ansvarig utgivare. Daniel Bacelj startade tillsammans med Krister Leimola nättidningen Jnytt 2006. Jnytt köptes upp av Hallpressen 2007. Bacelj jobbade kvar på Hallpressen till 2014. Efter det startade han mediesajten Klickmonster som i dag heter Smashdig
April 2016 köpte Jmini AB konkursade nättidningen JKPG Live. Det gjorde man tillsammans med Annonsdax och Björn Thyselius, den tidigare huvudägaren i JKPG Live. Jmini har även affärstidningen Jaffärer.se och sportsajten Jsporten.se