Välj en sida

Postnord inför en administrationsavgift på 125 kronor på alla paket från Kina. Då är det nog bara att säga hej då till Wish.
Det var faktiskt rätt nyligen som jag började handla på Wish. Mest av nyfikenhet.
Jag köpte ett par superbilliga produkter för att testa sajten, appen, kvalitén på produkterna, leverans, betalning med mera.
Så mina första köp hamnade på 48 kr med en frakt på 52 kronor. Det var i början av december och jag har fått fyra av de fem produkterna jag köpte. Jag väntar på den sista.
Jag köpte till exempel en liten Bluetooth-öronsnäcka för 9 kronor. Den funkar. Inte det bästa ljudet men funkar.
Det var ett testköp. Om det inte skulle funkat så handlade bara om en hundralapp i förlust. Det kunde jag ta.
Enligt Postnord kommer det 150 000 paket per dag till Arlanda från Kina. Produkter köpta på Wish, Alibaba och Ali Express.
Varför en administrationsavgift? Jo, man ska ju betala moms på prylarna och Tullverket och Postnord har haft olika uppfattningar om vems ansvar det är att ta in moms från försändelser som kommer till Sverige via Kina.
Så nu har myndigheterna kommit överens. Postnord ska ta ut moms på prylarna och för det vill Postnord ta ut en administrationsavgift på 125 kronor på varje försändelse de tar in moms på.
“Om vi säger att 120.000 paket om dagen omfattas av nya avgifter så kan man ju snabbt räkna ut att det handlar om betydande inkomster”, säger Postnords kommunikationschef Thomas Backteman till Breakit.se. Han tror att administrationsavgifterna kommer att leda till stora intäkter för Postnord.
Svaret är nej. I alla fall inte så mycket som han vill tro. Vem vill köpa en pryl för en tia, betala moms på det och dessutom en administrationsavgift på 125 kronor? Han kan ju fortsätta att drömma men mest troligt är att många kommer i stället att sluta handla.

Moreau:s årskrönika 2017

Då var det dags för en liten återblick av vad som hänt framförallt här på min blogg Moreau under 2017.

0 comments