Välj en sida

Efter min granskning tvingas Jönköpings kommun stänga av kameran som registrerar ansiktsuttryck och som får smileyn att le.
Det är Länsstyrelsen som krävt att kommunen ska lämna in dokumentation om hur kameran fungerar och till dess så tvingas man ha kameran avstängd.
– Kommunen ska ha har varit i kontakt med konstnären för att få en redogörelsen om hur det fungerar. Så jag väntar tills jag får det och under tiden ska kameran vara avstängd, säger Peter Blomsterberg som är handläggare på Länsstyrelsen.

Den enda uppgiften som Länsstyrelsen behöver är om kameran KAN ta bilder så att det går att identifiera personer.
När Jönköpings kommun har fått en redogörelse så kan man söka tillstånd hos Länsstyrelsen.
– Utifrån vad vi har fått reda på här och även via dig så förstår vi att det här är övervakningskameror som är tillståndspliktiga, säger Blomsterberg.

Om det är kameror som kan identifiera personer hur troligt är det att kommunen får tillstånd?
– Det är inte troligt. Det är inte kameror som är uppsatta för brottsförebyggande syften, avslutar Peter Blomsterberg, handläggaren på Länsstyrelsen.

I MEDIA

Jönköpings-Posten – Efter kommunens miss – Smileyns kamera stängs av

Jönköpings-Posten plockade upp min granskning.  I går invigdes konstverket Public Face men nu visar det sig att kameraövervakningen som används i projektet kan vara olaglig.

Jönköpings-Posten – Efter kommunens miss – Smileyns kamera stängs av

Kommunen missade att ansöka om tillstånd till Smileykonstverkets kamera – nu måste den stängas av.

P4 Jönköping – Kommunens konstverk var olagligt

Kommunens konstverk där en jättesmiley visar vilket humör invånarna och besökarna i staden är på har visat sig vara olagligt.

SVT Jönköping – Kameran till smileyn stängs av

Den stora smileyn som står på rådhusets tak skulle visa hur Jönköping mår men nu har kommunen stängt av kameran som registrerar personers ansiktsuttryck efter att det blivit känt att kameran är tillståndspliktig.

Jnytt – Smiley stängs av – ”det är genant”

I söndags invigdes konstverket Public face på taket till Rådhuset.
Men symbolen av en smiley kommer inte att bli långlivad. Nu är det nämligen klart att man saknar tillstånd för kameraövervakning, något som innebär att man kommer stänga av den utrustning som läser av ansiktsuttrycken på förbipasserande.

Mer om jättesmileyn:

Mediehusets polisanmälan om olaga hot var en enkel feltolkning

En tidning inom mediekoncernen Hall Media fick ett meddelande via nätet som redaktionen upplevde som ett hot. Tidningen lämnade in en polisanmälan om olaga hot mot grupp. Man drog på med stora rubriker men det visade sig att allt bara var en feltolkning.

0 comments

Nej, JP – inget hemlighetsmakeri kring jättesmileyns kamera

I dagens Jönköpings-Posten kan man läsa om jättesmileyn på Rådhusets tak i Jönköping och om hemlighetsmakeriet kring kamerorna. JP har ställt frågan till ansvariga för konstprojektet om var kamerorna varit placerade och inte fått något svar. Konstigt för jag har fått svar.

0 comments

Granskningen av jättesmileyn Public Face – så gick den till

Med det här blogginlägget vill jag dela med mig av hur granskningen av jättesmileyn har gått till, hur jag funderat och vad som hänt ur mitt perspektiv.

0 comments

Kommunen kan tvingas riva smileyn

Den stora smileyn som sitter på Rådhusets tak saknade tillstånd för kameraövervakning. Nu visar det sig att Jönköpings kommun även missade att ansöka om bygglov.

0 comments

Jättesmileyns kamera stängs av

Jönköpings kommun måste stänga av kameran som registrerar ansiktsuttryck och som får smileyn att le.

0 comments

Det är bra att lagen prövas

Jag fick höra i dag att jag inte gillar smileyn och det är därför som jag granskar den. Det kunde inte vara mer fel. Jag gillar den men den belyser ett problem och det är hur vi ser på övervakning.

0 comments

Olaga kameraövervakning från Rådhuset i Jönköping

En stor smiley sitter på Rådhusets tak och visar Jönköpingsbornas humör med hjälp av övervakningsutrustning. Det är ett konstverk som kan vara olagligt. Och som tillåts med Jönköpings kommuns goda minne.

0 comments

Smiley-konstverket Public Face saknar tillstånd för kameran

En åtta meter hög smiley som ska visa hur Jönköpingsborna mår ska invigas på söndag. Den kommer att lysa och visa om vi är är glada eller sura. Men det kan också bli becksvart. Konstverket saknar nämligen tillstånd.

0 comments