Välj en sida

Efter mina blogginlägg och granskning av Jmini har jag pratat med Jmini:s vd och grundare Krister Leimola.

Mitt första inlägg i bloggserien om Jmini handlade om Hans Mannefred som arbetade på Jmini i flera år utan lön. Hans Mannefred var med och la grunden till det som är Jmini i dag och har stor del i Jmini:s framgångar. Men Hans fick inte ett öre för det.

Vad säger du om att Hans Mannefred jobbade gratis?
– Jag har ingen kommentar mer än att det var en unik situation och jag och Hans hade en överenskommelse. Det är inget som jag vill gå närmare in på. Det är en sak mellan mig och Hans.

Men han utförde jobb på Jmini och borde ha fått lön. Har du förståelse för att en del tycker att du har utnyttjat honom?
– Vi hade som sagt en överenskommelse som jag inte vill gå närmare in på. Jag vet allt bakom om Hans men det gör inte du. Men Hans har gjort detta frivilligt. Jag har inte tvingat honom.

Du har bedrivit din verksamhet i församlingen International Churchs lokaler där du också är pastor utan att betala någon hyra.
– Jag har betalat hyra. Jag har utnyttjat en liten del kyrkan och det handlar inte som så mycket pengar i månaden. Det handlar om ungefär 2000 kr i månaden.

Men hur mycket har du betalat i hyra under perioden som du drev Jmini i kyrkans lokaler?
– Det är ingenting som jag behöver redovisa för dig.

Men enligt uppgift så ska du ha sagt att du betalat en betydande del i hyra, till och med så att med hyrorna att Jmini i stor utsträckning finansierat kyrkans verksamhet.
– Jag ser inget fel i det här och det är egentligen ingenting som du har med att göra.

Men du har från flera håll i församlingen fått kritik för att du bedriver sin verksamhet i kyrkans lokaler.
– Det är inget som kommit till mig i alla fall.

Jmini har haft många praktikanter och journaliststudenter på redaktionen.
– Det är faktiskt inte olagligt att ha praktikanter. Vi får många förfrågningar och visst jag kan hålla med om att vi har har många praktikanter men vi har inte gjort något fel.

Kan du förstå att en del kan tycka att du satt i system med bidragsanställningar och praktikanter för att få billig eller gratis arbetskraft?
– Ja, jag förstår din frågeställning men jag har inte gjort något fel där.

Ni har inget kollektivavtal och haft anställningsvillkor där anställda inte fått till exempel OB-tillägg, övertids- eller reseersättningar. Vad tänker om det?
– Jag kan bara säga att Jmini är nu på grön kvist. Allt är fixat. Vi har nu villkor för våra anställda som är samma som om vi hade haft kollektivavtal.

Jmini har inte betalat in för försäkring och för tjänstepension för de anställda.
– Jag vet men allt det där är fixat nu.

När en anställd ville ha villkor enligt kollektivavtal så blev hon uppmanad att säga upp sig. 
– Jag kan bara säga att vi har gjort upp och allt är klart. Det finns inget längre att prata om.

Ser du någon problematik i dina olika roller, som entreprenör och pastor?
– Jag erkänner att jag har gjort fel genom åren men jag har inte haft några onda avsikter. Men jag förstår nu att det kan vara svårt att både vara entreprenör eller pastor. Man kanske måste välja det ena eller det andra.

Jag ställde frågan flera gånger till Leimola om jag hade fel i sak i mina blogginlägg även i det sista och jag har inte fått till mig att något är fel.

Jag har lämnat det öppet för honom att tala om om det finns fel och i så fall presentera dokumentation för detta.
När det gäller anställningsvillkoren så ska det enligt Krister Leimola vara för de anställda som om Jmini hade haft kollektivavtal. Det är något som man rättat till nyligen. Det innebär att personalen i dag får OB-tillägg, övertidsersättning och reseersättning för resor i tjänsten.
När det gäller försäkringar och tjänstepension för de anställda så är det något som också ska vara åtgärdat.

Alla artiklar i bloggserien om Jmini.

Krister Leimola: Jmini är nu på grön kvist

Efter mina blogginlägg och granskning av Jmini så har jag pratat med Jmini:s vd och grundare Krister Leimola.

0 comments

Ville ha bättre villkor – uppmanades säga upp sig

Nättidningen Jmini i Jönköping har drivits till stor del av billig eller gratis arbetskraft och samtidigt har man haft dåliga villkor för de anställda. När en anställd påtalade detta och ville ha villkor enligt kolletivavtal så blev denne uppmanad att säga upp sig.

0 comments

Kyrkkollekt håller nättidning flytande

Nättidningen Jmini startades hösten 2012 och har växt sig till att vara en större medieaktör i Jönköping. Krister Leimola är entreprenören som startade tidningen. Han är också pastor i kyrkan International Church. Dessa två roller har Leimola inte kunnat hålla isä

0 comments

Hans jobbade på Jmini i flera år utan lön

Han sågs överallt på stan med den röda Jmini-jackan under ett antal år och var synomynt med Jmini. Hans Mannefred var med och la grunden till det som är Jmini i dag. Han har stor del i Krister Leimolas och Jmini:s framgång. Och han fick inte ett öre för det.

0 comments
FAKTARUTA JMINI
Startades hösten 2012 av Krister Leimola. 
Jmini har växt sig till att bli en större medieaktör i Jönköping. 
Sommaren 2015 inledde man ett annonssamarbete med Aftonbladet via annonssäljbolaget Annonsdax som också är delägare i Jmini. 
Januari 2016 gick Daniel Bacelj in i Jmini som delägare, redaktionschef och ansvarig utgivare. Daniel Bacelj startade tillsammans med Krister Leimola nättidningen Jnytt 2006. Jnytt köptes upp av Hallpressen 2007. Bacelj jobbade kvar på Hallpressen till 2014. Efter det startade han mediesajten Klickmonster som i dag heter Smashdig
April 2016 köpte Jmini AB konkursade nättidningen JKPG Live. Det gjorde man tillsammans med Annonsdax och Björn Thyselius, den tidigare huvudägaren i JKPG Live. Jmini har även affärstidningen Jaffärer.se och sportsajten Jsporten.se