Välj en sida

När Hallpressens vd Mats Tidstrand valdes till ny ordförande i allsvenska fotbollsklubben J-södra förra året möttes det av hård kritik. Nu kliver ännu en av topparna i Hallpressen in i J-södras styrelse. 
Det är Mikael Malmqvist som har föreslagits av valberedningen. Malmqvist har tidigare varit aktiv i J-södra. Han fick sin tidiga fotbollsuppfostran i föreningen och spelade i a-laget 1992-1996. Mellan åren 2002 och 2005 ingick Mikael i klubbens marknadsgrupp.

Men Mikael Malmqvist är också Hallpressens COO (Chief Operating officer), det vill säga operativ chef och vd:n Mats Tidstrands närmaste man, något som medierna i Jönköping helt missat att skriva om.
J-södra kommer alltså att ha en styrelse med en vd i ett stort mediehus och dessutom hans närmaste medarbetare, ja hans högra hand. Två av åtta ledamöter från Hallpressen.

Lars-Åke Lagrell, förre fotbollsbasen och tidigare ledamot i J-södras styrelse var mycket kritisk när Mats Tidstrand valdes in i styrelsen. Lagrell menade att det skulle finnas en risk att bevakningen av klubben inte skulle bli objektiv.
Sportpodden Sporthuset med trion Jens Fjellström, Lasse Granqvist och Tommy Åström tog upp detta i podden och var även de kritiska. De gav Mats Tidstrand namnet ”Smålands Berlusconi” och man kallade det hela för en ”osmaklig historia”.
– Någon borde stoppa de här Berlusconi-liknande tokigheterna. Det bästa hade varit om Tidstrand själv nu förstått intressekonflikten, men han håller inte med, säger Tommy Åström och fick medhåll av Lasse Granqvist:
– Moraliskt och etiskt är det inte lämpligt.

Mats Tidstrand slog ifrån sig kritiken om att det skulle finnas en intressekonflikt bland annat i Sveriges Radio:
– Min roll som vd har ingen påverkan på det redaktionella innehållet. Jag varken ska eller vill ha det i min beskrivning av arbetsuppgifter, utan det sköts helt och hållet av redaktionen och den ansvarige utgivaren.
Om det inte var lämpligt moraliskt och etiskt tidigare med Tidstrand in i styrelsen först som ledamot och sedan som ordförande, hur tänker man nu när även hans närmaste medarbetare kliver in?

Mikael Malmqvist och Mats Tidstrand har följts åt i sina karriärer. De känner varandra sedan länge. Båda har gått på IHM Business School och båda har arbetat på Eniro under ett antal år, en del av dem samtidigt. Malmqvist var säljchef och sedan regionchef på Eniro åren 2005-2015. Tidstrand var sales director 2002-2007 på Eniro och gick vidare till Eniros dotterbolag Din Del där han var vice vd till 2009.

Malmqvist blev efter sin tid på Eniro konsult på Hallpressen mellan februari och december 2016 där han fungerade som “operativ konsult till försäljningscheferna i ledarskap, struktur och säljutveckling samt genomföra säljutbildningar av nyrekryterade säljare och befintlig säljkår”.
Sedan december 2016 är han COO på Hallpressen där hans arbetsuppgifter är:
“I nuvarande affärsprocesser vara en resurs strategiskt, taktiskt och operativt i syfte att effektivisera och utveckla befintliga samt nya intäkter.
Analysera och strategiskt planera, starta och utveckla nya affärsområden.

Att vara VD behjälplig gällande strategiska frågor och vara tydligt involverad och drivande i Hallpressens strategiska utveckling.
Samordna, utveckla och stödja ledarskapet inom Hallpressen i det löpande kompetens- och utvecklingsarbetet.”
En topposition med andra ord.
Att det var Mats Tidstrands närmaste medarbetare som nominerats till J-södras styrelse har nog gått de flesta förbi, jag inkluderad.
Jag läste om nomineringarna i Jönköpings-Posten och i den artikeln hade journalisten utelämnat just informationen om Mikael Malmqvists topposition inom Hallpressen. Så här stod det:
“Malmqvist har spelat i J-Södras a-lag mellan 1992-1996. Han har även tidigare ingått i klubbens marknadsgrupp.
Han har i yrkeslivet stor erfarenhet från försäljning från bland annat Enirokoncernen där han har varit säljchef och regionchef.”

Ingenting om Hallpressen alltså. Det är självklart relevant information. För mig är det uppenbart att man velat tona ner det här och att journalisten ifråga medvetet har utelämnat denna information.
Samma journalist var annars en av de få journalister inom Hallpressen som öppet kritiserade Mats Tidstrand när han blev ny ordförande i J-södra:
“Är du vd på ett mediehus vars tidning granskar J-Södra stängs enligt mig styrelsedörren till den föreningen.”
Och samma journalist och andra inom Hallpressen gick ut med att man skulle bevaka J-södra precis som vanligt, att chefen som är Hallpressens vd sitter i J-södras styrelsen skulle inte påverka bevakningen av föreningen alls.
Det lät så fint men nu verkar det vara annat ljud i skällan. Nu har han rättat in sig i ledet. Nu utelämnar han relevant information. Det är skrattretande att ha med Mikael Malmqvists tidigare arbetsgivare men inte hans nuvarande. Är det en tillfällighet? Jag tror inte det. Det är min uppfattning i alla fall.

Om det mot all förmodan skulle vara så att journalisten inte hade koll på var Malmqvist jobbar så gick det att läsa den informationen på J-södras hemsida. Där finns även en länk till en pdf-fil med information om Malmqvist:
“I Mikaels nuvarande befattning på Hallpressen är han ytterst ansvarig för att stödja, analysera och utveckla koncernens befintliga affärsprocesser samt att identifiera och utveckla nya affärsområden.”

UPPDATERAT 7/3 14:15:


SLUT UPPDATERAT.

En annan märklig omständighet är att Jnytt som också är en tidning inom Hallpressen inte skrivit en enda rad om nomineringarna. Jnytt har annars alltid på tå när det gäller just J-södra. Under de turbulenta perioderna som varit i föreningen har man kommit med avslöjanden efter att de som enda media fick dokument från styrelsen läckta till sig. Nu är det tyst. Zero, zilch, zip, nada, nothing.
Kan då Jnytt ha missat nyheten om nomineringarna? Nej. Man har helt enkelt valt att inte publicera nyheten alls. Så frågan är varför. Vad säger Jnytt:s redaktionschef Donald Sandström om det?

Mats Tidstrand garanterade först när han blev nominerad till styrelsen och sedan när han blev ordförande att det inte skulle påverka journalistiken och bevakningen av J-södra. Tidstrand såg inte problem alls att han är vd för länet största medieföretag med flera titlar som ska granska föreningen. Till Sveriges Radio sa han:
– Jag förstår att frågeställningen kan dyka upp men så som ansvarsområdena och rollerna är fördelade så ser jag inte att det ska kunna vara ett problem.
Och på frågan om journalisterna på Hallpressen är helt fria att skriva kritiska artiklar om J-Södra i framtiden svarade han:
– Absolut, de ska fortsätta göra sitt jobb på det förträffliga sätt som de gjort tidigare och det ska de göra framåt också.

Frågan är om Hallpressens granskning och rapportering om J-södra varit annorlunda sedan Mats Tidstrand klev in i styrelsen. Jag vill påstå att det har. Det har varit en betydlig skillnad. Rapporteringen har varit mycket snällare framförallt den från Jönköpings-Posten.
J-södra har också fått mer medialt utrymme i JP. J-södra spelar numera visserligen i allsvenskan och jag kan köpa att laget får något mer utrymme men det ska samtidigt sägas att de fick redan väldigt mycket uppmärksamhet när laget spelade i superettan.
Mats Tidstrand har också synts ofta i eget media i frågor som handlat om J-södra och det var varit ytterst snälla och okritiska artiklar.

Och ska jag sticka ut hakan riktigt ordentligt så vill jag påstå att Jönköpings-Posten har förvandlats till J-södra-Posten. Det blev väldigt tydligt när det gällde bevakningen av J-södra och alla turerna med kommunen kring den nya arenan. Det finns dock undantag, som till exempel den här krönikan av JP:s politiske redaktör Dan Sylvebo. Annars har det i varit rena kampanjjournalistiken och det är rent pinsamt.
När nu Mats Tidstrand som ordförande även kommer att ha sin närmaste medarbetare Mikael Malmqvist in i styrelsen stärker han sin egen position i styrelsen ytterligare. Det är klart att det kommer att påverka styrelsearbetet.
Och journalisterna kommer inte att få det lättare att granska klubben.

När Tidstrand medverkade i Hallpressens fotbollspodd 036fotboll sa han då att han hoppades och trodde att folk i allmänhet och läsare istället skulle få mer förtroende för Hallpressen om han gick in i J-södras styrelse.
Nej. Att de två högsta i Hallpressen sitter på en fjärdedel av stolarna i J-södras styrelse skapar inte mer förtroende för Hallpressen och dess tidningar. Tvärtom så eroderas det förtroendet man har kvar.

J-södra har däremot dragit vinstlotten. Man slipper jobbig media som granskar och ställer besvärliga frågor och samtidigt har man fått länets största mediehus att fungera som rena kampanjmaskinen. Grattis J-södra.
Förlorarna är läsarna. De får dålig och urvattnad journalistik. De drar nitlotten. De är dessa läsare som Hallpressen kämpar dagligen med att försöka behålla i en tid med vikande prenumerationssiffror.