Välj en sida

Då var det dags för en liten återblick av vad som hänt på min blogg under 2017.

ETC Jönköping startas och läggs ned

Året drog igång med att en ny tidning i Jönköping såg dagens ljus. Det var ETC Jönköping som startades i början av året för att “möta Hallpressens (numera Hall Media) starka dominans”. Men satsningen blev inte långvarig. Tidningen lades ned innan årets slut. Anledningen var att man inte nådde upp till det antal prenumeranter som krävs för att få presstöd.

JKPG Live

Nättidningen JKPG Live gick i konkurs i april 2016, inte ens ett år efter starten. Tidningen köptes upp av lokalkonkurrenten Jmini (numera JKPG News) tillsammans med JKPG Lives huvudägare Björn Thyselius.
Det blev ett efterspel då Thyselius i januari stämde de två andra tidigare delägarna i JKPG Live på 400 000 kr var.
Det blev ingen förlikning mellan parterna vid den muntliga förhandlingen och rättegång bestämdes till att hållas i maj. Dagen före rättegången kontaktade Björn Thyselius de tidigare delägarna och man nådde en uppgörelse och rättegången ställdes in.

Hallpressen byter namn och logga

Hallpressen bytte namn i november till Hall Media. Då presenterade man också en ny logotyp. Hur logotypen såg ut avslöjade jag redan i slutet av augusti.

Hall Media och J-södra

I mitten av mars hamnade jag i en direktsänd debatt i radion om J-Södra och Hall Media. Detta med anledning av att jag tidigare bloggat om att Hall Medias vd Mats Tidstrand blivit ordförande i J-Södra och att hans närmaste medarbetare Mikael Malmqvist, det vill säga Hall Medias nästhögsta chef, också valdes in i J-södras styrelse.
Jag menade till exempel att Hall Medias granskning och rapportering om J-Södra varit annorlunda sedan Tidstrand klev in i styrelsen under 2016 och det är något som fortsatte även under 2017.
– Och ska jag sticka ut hakan riktigt ordentligt så vill jag påstå att Jönköpings-Posten har förvandlats till J-södra-Posten, sa jag då och det är fortfarande min uppfattning.
Rapporteringen har varit snällare och några granskningar har det inte varit något att tala om. Man kan säga att J-södra har fått mer positivt medialt utrymme i Jönköpings-Posten efter att Hall Medias toppchefer äntrade styrelsen.
Mats Tidstrand har också synts ofta i eget media i frågor som handlat om J-södra och även nya arenan och det var varit ytterst snälla och okritiska artiklar där han fått lägga ut texten ordentligt.
Men det mest intressanta är ändå vad som hände efter debatten. Jag och Tidstrand gick ut samtidigt från P4 Jönköping och vi blev stående i över en halvtimma och pratade.
Han var allt annat än glad. Han gillar inte min blogg.
– Varför granskar du oss? Det här främjar inte journalistiken. Media har det nog besvärligt, sa han.
Han undrade vad det var för mening att jag granskade media och framförallt Hall Media.
Han tyckte inte att jag tog ansvar för journalistiken i Jönköping och han tyckte inte att jag hjälper media och journalistiken med min blogg och mina granskningar.
Han anklagade mig också för att ha kallat honom för “Smålands Berlusconi” och jag påtalade att det inte alls var jag utan sportjournalisten Lasse Granqvist i podden Sporthuset.
Tidstrand tyckte att det var väldigt onödigt att jag hade skrivit ett blogginlägg om att man kunde bli sparkad om man sa något negativt om Hall Media. Det såg inte bra ut.
Men det är ju sant och det var just min poäng med det blogginlägget, att den som vågar kritisera Hall Media för hårt kan bli sparkad. Jag har själv fått uppleva detta när jag arbetade på Hallpressen/Hall Media.
Samtalet har fått mig att fundera. Mats Tidstrand har varit noga med att tala om för alla att journalister på Hallpressen är fria att skriva vad de vill, till exempel om J-södra och honom som ordförande. Han har gått ut och förklarat att han inte är ansvarig utgivare och styr inte över det redaktionella arbetet.
Men om han kan gå så hårt åt mig för det jag har skrivit som inte jobbar på Hall Media, hur tror du det är för den som gör det? Kan de verkligen tycka som de vill? Hade något av mina blogginlägg om Hall Media och J-södra passerat och publicerats som sportkrönika i någon av Hall Medias tidningar? Vad tror du?
Det är det här samtalet som skulle ha varit debatten i radion. Debatten kan du förresten lyssna på här.

Jmini byter namn

Den lokala nättidningen Jmini namn till JKPG News. Det var något som jag avslöjade innan Jmini själva gick ut med.

Den kände TV4-profilen

Jag var på Europaforum på Elmia i maj där den kände TV4-profilen Marcus Oscarsson var moderator. Europaforum är ett forum om EU som Jönköpings län anordnade och där riksdagsledamöter, eu-parlamentariker och lokala politiker diskuterade EU-frågan.
Jag var där som media och tog en bild på Oscarsson och la ut det på min blogg och på sociala medier. Efter en vecka får jag ett mejl från Oscarsson där han ber mig att ta bort bilden, inte på min medieblogg utan även på alla mina konton på sociala medier. Jag tyckte att det var så märkligt. Som skäl angav han att hans arbetsgivare TV4 inte tyckte om det.
“Min arbetsgivare gillar inte detta då jag inte får medverka i något som kan uppfattas som marknadsföring”.
Sedan angav han ytterligare ett skäl som var än märkligare. Han skrev att “det fanns även en överenskommelse med arrangörerna i Jönköping om att ingen fotografering fick äga rum inne i möteslokalen till annat än privat bruk.”
Det fanns inga sådana restriktioner för vare sig media eller andra medverkande eller deltagare.
Inlägget om Marcus Oscarsson blev årets mest lästa inlägg.

HV71, SM-guld och påhittade publiksiffror

HV71 vann sitt femte SM-guld och folket skulle få hylla sina hjältar i Knektaparken i Jönköping. Polisen och räddningstjänsten uppskattade att 40 000 personer kom till parken. Man gjorde uppskattningen utifrån bilder tagna av polisen med en drönare. Men det är fantasisiffror. Man kanske slog publikrekord men några 40 000 var det inte i Knektaparken.
Men lokalmedia är inte speciellt kritiska när det gäller det egna lokala favoritlaget.
Jag var en av de få som gjorde en uträkning av antalet i publiken och jag har redovisat utförligt hur jag har gjort beräkningen. Vare sig Polisen eller räddningstjänsten har gjort det.
Vi kommer att höra om detta publikrekord och fantasisiffra i framtiden från media som inte bryr sig om att granska siffrorna. Var så säkra på det.

Hall Media inför betalvägg

Hall Media har under året 2017 infört betalvägg. Därmed följde man trenden att allt fler medieföretag lägger sitt material bakom betalvägg. Premiumtjänsten infördes fullt ut i alla tidningar under hösten.

Fyra mediehus delar digitalt material

Hall Media inledde i slutet av året ett samarbete med tre andra medieföretag där man delar på allt digitalt material.
En prenumerant på en av tidningarna får tillgång till totalt 40 lokala nyhetssajter och appar, utan extra kostnad.
I samarbetet ingår alla nyhetssajter inom medieföretagen: Hall Media, Sörmlands Media, VK Media och Mittmedia.

Innebandytidning dras med stora skulder

Ett antal frilansskribenter gick ut i sociala medier och berättade att de inte fått betalt av tidningen Innebandymagazinet. Ett par ärenden hade också gått vidare till Kronofogden.
Att inte betala frilansskribenter visade sig vara något som Innebandymagazinet satt i system och skribenter har drabbats så långt tillbaka som i början av 2000.
Innebandymagazinet visade sig också ha stora skulder hos Kronofogden.
Efter mina blogginlägg har Innebandymagazinets ägare hört av sig till annan media och bett dem att inte publicera vare sig vad frilansskribenterna själva gått ut med eller mina uppgifter i mina blogginlägg. Det är anmärkningsvärt.
Ingen annan innebandymedia har publicerat något om detta och det har varit förvånande tyst kring detta i innebandykretsar.
Jag tror anledningen är det att i innebandysverige finns en kultur att man vill sprida en positiv bild av innebandyn för att öka intresset för sporten. Det gör att man lätt blundar för saker som borde lyftas upp. Men det blir bara fel när man inte klarar granskningar.

Moreau:s medieblogg blev hackad

I början av december blev Moreau.Nu hackad. Det är första gången som jag råkar ut för det. Kanske någon granskning som irriterat någon som vill sänka min blogg?

 

 

 

Samtliga artiklar som det länkas till i krönikan.

Ett varningens finger – du kan bli sparkad

I går blev det klart att Hallpressens vd Mats Tidstrand blev invald i J-södras styrelse. Jag har kritiserat nomineringen och tyckt att den är helt uppåt väggarna. Nu har han valts in och min första reaktion slängde jag ut på Twitter: ”Klart: Hallpressens vd invald i J-södras styrelse. Status och prestige fick gå före sunt förnuft. Trovärdigheten i botten. Sorgligt.”

0 comments

"Smålands Berlusconi" ny ordförande i J-södra

Så blev det klart att det är Hallpressens vd Mats Tidstrand som tar över som ordförande i J-södra. Trots massiv kritik.

0 comments

Jmini-ägare stämmer sina tidigare kompanjoner i JKPG Live

Nättidningen JKPG Live gick i konkurs i april 2016 och köptes upp av lokalkonkurrenten Jmini. Ett efterspel rullas nu upp när tidigare huvudägaren Björn Thyselius har stämt de två andra delägarna på vardera 400 000 kronor.

0 comments

Ingen förlikning – rättegång väntar för JKPG Lives tidigare ägare

I dag var det muntliga förhandlingar mellan de tidigare delägarna till nyhetssajten JKPG Live. Det blev ingen förlikning och därmed går det i stället till rättegång.

0 comments

Mediehuset Hallpressen tar över allsvenska J-södra

När Hallpressens vd Mats Tidstrand valdes till ny ordförande i allsvenska fotbollsklubben J-södra förra året möttes det av hård kritik. Nu kliver ännu en av topparna i Hallpressen in i J-södras styrelse.

0 comments

Debatt i P4 Jönköping om Hallpressen och J-södra

I dag var jag inbjuden till SR P4 Jönköping för att debattera om att Hallpressen har två toppchefer i allsvenska J-södras styrelse. I andra hörnan Mats Tidstrand, Hallpressens vd och även styrelseordförande i J-södra.

0 comments

Hallpressen lanserar Premiumtjänst på nätet

Och där kom det. Hallpressens Premiumtjänst som lanseras fullt ut under hösten.

0 comments

Fantasipublik hyllade HV71

HV71 vann vann sitt femte SM-guld och folket skulle få hylla sina hjältar i Knektaparken i Jönköping. Polisen och räddningstjänsten uppskattade att 40 000 personer kom till parken. Men det är fantasisiffror.

0 comments

Känd TV4-profil: Ta bort bilderna på mig

Jag har blivit kontaktad via mejl av den kände TV4-journalisten och politiske kommentatorn Marcus Oscarsson. Han ber mig att ta bort en bild på min medieblogg och dessutom från alla mina konton på sociala medier.

0 comments

Rättegången inställd – tidningsägare nådde förlikning

Det blev ingen rättegång i dag för de tidigare ägarna i nättidningen JKPG Live som gick i konkurs för drygt ett år sedan.

0 comments

MOREAU AVSLÖJAR: Här är Hallpressens nya logga

Hallpressen byter namn under hösten till Hall Media och ska då även presentera en ny logotyp. Moreau kan redan nu avslöja hur den ser ut.

0 comments

Jmini byter namn!

Den lokala nättidningen i Jönköping Jmini kommer inom ett par dagar att byta namn.

0 comments

Tuffa tider för Innebandymagazinet

Sveriges största innebandytidning Innebandymagazinet har det tufft ekonomiskt. Frilansskribenter har inte fått betalt. Efter att av dem gått ut i sociala medier och berättat att de inte har fått betalt har Innebandymagazinet lovat att göra rätt för sig.

0 comments

Så stora skulder har tidningen Innebandymagazinet

För drygt en vecka gick ett antal frilansskribenter ut i sociala medier och berättade att innebandytidningen Innebandymagazinet inte betalat ut utlovade löner och ersättningar. Nu visar det sig att Innebandymagazinet även har stora skulder hos Kronofogden.

0 comments

Fyra mediehus delar allt digitalt material

Sveriges lokalnyheter är ett nytt samarbete mellan fyra medieföretag där man delar på allt digitalt material. Hall Media är ett av medieföretagen som ingår i detta nätverk för betald lokaljournalistik.

0 comments

Ett år med Hall Medias vd som J-Södras ordförande

När Hall Medias vd Mats Tidstrand blev nominerad till fotbollsklubben J-södras styrelse kom det kritik från många håll. Själv menade jag att det skulle påverka journalistiken. Hur blev det?

0 comments