Välj en sida

De senaste sju dagarna har Vetlanda-Posten haft över 80 000 unika besökare på sin sajt. Det är mycket. Och det finns något som sticker ut i statistiken.
Det är statistiken för den 2:a och 3:e augusti. Den 2:a augusti hade man 28 535 unika besökare och den 3:e hade man 37 611! För att få en uppfattning varför det sticker ut så kommer här siffrorna för de andra dagarna. 29 juli 3258 unika, 30 juli 2903, 31 juli 3413, 1 augusti 4133. Under juli hade man ett snitt per dag på 2008 unika besökare. Totalt 62 267 för juli. De senaste sju dagarna har man haft 80 199. Det är ofantligt mycket mer.  Då förstår ni varför statistiken för 2:a och 3:e augusti sticker ut. Men vad beror det på då?
Jo, det fanns en artikel som snurrade på väldigt bra och det var den om tonårsflickorna som blev ofredade av ett gäng killar i Nässjö som enligt en av flickorna pratade arabiska.
Men kan verkligen en enda artikel skjuta upp statistiken i höjden på det sättet? Ja, faktiskt. Det är något som jag har sett tidigare.

Så här såg interaktionsstatistiken för artikeln på Vetlanda-Posten. Artikeln har fått 9072 likes, den har delats 2177 gånger och den har fått 3823 kommentarer, alltså 15 072 interaktioner totalt.
Hur kunde den få så många interaktioner? Svaret är enkelt. Tre rasistiska sajter skrev om detta och länkade till Vetlanda-Postens artikel. Det genererade trafik till Vetlanda-Posten, osannolikt mycket trafik.

Jag har sett detta tidigare när jag arbetade på en tidning där vi tillät anonyma kommentarer. Alltid när det var artiklar om invandrare så drog det till sig mycket mer aktivitet än andra artiklar. Fler länkar, fler kommentarer och fler troll. Alla kommentarer modererades innan de publicerades men jag kan säga att det var väldigt många kommentarer som aldrig publicerades.
Hur som helst, Avpixlats artikel “Tonårsflickor ofredade av invandrargäng i Nässjö” har genererat det mesta av trafiken tillbaka till Vetlanda-Posten. Andra sajter som skrivit och länkat är Fria tider “Arabisk grupp förföljer och sexofredar unga flickor i Nässjö” och Nyheter Idag “Gäng sexofredade 13-årig flicka mitt på dagen – Ingen vuxen i Nässjö ingrep“.

Smålands Dagblad skrev också om flickorna som blev ofredade. Man ser även på Smålands Dagblads statistik en ökning men inte på långa vägar som Vetlanda-Posten. Det beror sannolikt på att ingen länkade tillbaka till sajten utan det var artikeln i Vetlanda-Posten som fick all spridning.
En nyhetssajt vill ju ha så många läsare som möjligt men är det här trafik man är tacksam över? Är det här trafik man kan komma till annonsörerna med?

Rasisttrafiken ger klirr i kassan

Journalistik i dag handlar om klick och därför är det viktigt att hitta nyheter som kan bli virala. Men hur långt är man beredd att gå för att generera trafik till den egna nyhetssajten?

0 comments