Välj en sida

Nu är det klart att det är Hallpressens vd Mats Tidstrand som tar över som ordförande i J-södra. Trots massiv kritik.
I början av året nominerades Mats Tidstrand till J-södras styrelse. Under samma tid tog han över som vd i Hallpressen. Tidstrand klev in i J-södras styrelse och hans beslut att tacka ja fick massiv kritik.

Den sittande ordföranden Sune Lantz hade meddelat att han inte fanns tillgänglig för omval och när han hoppade av uppdraget tidigare än väntat blev Mats Tidstrand tillförordnad ordförande.
Mats Tidstrand var tydlig med att han inte avsåg att bli den nye ordförande. Han gav ett solklart nej men när han fick frågan tackade han ändå ja och valdes som ny ordförande på årsmötet. Hans beslut att gå in i styrelsen och sedan bli ordförande har blivit hårt kritiserat.

Jag var en av de som kritiserade hans beslut. Och jag står fortfarande för min kritik. Den första nomineringen var problematisk. Min första reaktion på Twitter när han valts in:

”Klart: Hallpressens vd invald i J-södras styrelse. Status och prestige fick gå före sunt förnuft. Trovärdigheten i botten. Sorgligt.”

Frågan var om det fanns fog för kritiken. Kan man som vd i ett mediehus verkligen sitta i klubbstyrelsen i en förening som man samtidigt ska granska?
Förre fotbollsbasen och även tidigare styrelseledamoten i J-södra, Lars-Åke Lagrell var kritisk också.
Lagrell menade att det skulle finnas en risk att bevakningen av klubben J-södra inte skulle bli objektiv och om han själv varit sportreporter hade han inte kunnat skriva om J-södra.
Mats Tidstrand försvarade då sitt beslut och såg inga som helst problem med nomineringen.
– Min roll som vd har ingen påverkan på det redaktionella innehållet. Jag varken ska eller vill ha det i min beskrivning av arbetsuppgifter, utan det sköts helt och hållet av redaktionen och den ansvarige utgivaren.
Det här är något som han upprepat vid ett flertal tillfällen, att han inte är ansvarig utgivare och att det därför inte finns en intressekonflikt.

Men Tidstrand förstår inte att intressekonflikten egentligen inte hänger ihop med utgivarskapet. Det är inte en fråga om att han själv inte är den som ansvarar för vad som ska bevakas eller publiceras. Det handlar om makt. Det handlar att Tidstrand har skaffat sig en osund maktposition. Även om han inte är ansvarig utgivare så kan han ändå informellt vara med och påverka arbetet. Det är givet att det inte är vattentäta skott mellan de olika rollerna. Att tro det är bara dumt.

Sportpodden Sporthuset med Jens Fjellström, Lasse Granqvist och Tommy Åström tog upp detta. Det var också i den här podden (avsnitt 32) som Mats Tidstrand fick namnet “Smålands Berlusconi” och man kallade då det hela för en “osmaklig historia“.
När han sedan blev föreslagen som ordförande och tackat ja sa man så här i poddavsnittet nummer 66.
– Någon borde stoppa de här Berlusconi-liknande tokigheterna. Det bästa hade varit om Tidstrand själv nu förstått intressekonflikten, men han håller inte med, säger Tommy Åström och fick medhåll av Lasse Granqvist:
– Moraliskt och etiskt är det inte lämpligt.
Tre journalister på Hallpressen har vågat sticka ut hakan och offentligt går ut med att de står inte bakom att deras vd går inte som ordförande i J-södra.

En skrev:

Är du vd på ett mediehus vars tidning granskar J-Södra stängs enligt mig styrelsedörren till den föreningen.

Men jag vet också de inom Hallpressen som är kritiska men som inte vågar säga det. När Mats Tidstrand blev nominerad till att sitta med i styrelsen så skrev jag om det i ett antal blogginlägg. Någon dag efter stöter jag på en Hallpressen-medarbetare som läst mina inlägg och säger att det här är något som det snackas mycket om på företaget:
– Så jävla bra skrivet. Jag kan bara säga att ingen tycker att han gör rätt. Det är fel men han (Tidstrand) fattar det inte själv. Men gå inte ut med att jag har sagt det.
Att man som anställd inte öppet vågar vara kritisk mot sin vd i den här frågan säger allt.

 

Läs även:

Mediehusets polisanmälan om olaga hot var en enkel feltolkning

En tidning inom mediekoncernen Hall Media fick ett meddelande via nätet som redaktionen upplevde som ett hot. Tidningen lämnade in en polisanmälan om olaga hot mot grupp. Man drog på med stora rubriker men det visade sig att allt bara var en feltolkning.

0 comments

Debatt i P4 Jönköping om Hallpressen och J-södra

I dag var jag inbjuden till SR P4 Jönköping för att debattera om att Hallpressen har två toppchefer i allsvenska J-södras styrelse. I andra hörnan Mats Tidstrand, Hallpressens vd och även styrelseordförande i J-södra.

0 comments

Mediehuset Hallpressen tar över allsvenska J-södra

När Hallpressens vd Mats Tidstrand valdes till ny ordförande i allsvenska fotbollsklubben J-södra förra året möttes det av hård kritik. Nu kliver ännu en av topparna i Hallpressen in i J-södras styrelse.

0 comments

Hamrin backar upp sin vd Mats Tidstrand

Kritiken har varit massiv och frän mot att Hallpressens vd Mats Tidstrand valts in i J-södras styrelse. Men det är inget som bekymrar Lovisa Hamrin, Hallpressens styrelseordförande.

0 comments

Ett varningens finger – du kan bli sparkad

I går blev det klart att Hallpressens vd Mats Tidstrand blev invald i J-södras styrelse. Jag har kritiserat nomineringen och tyckt att den är helt uppåt väggarna. Nu har han valts in och min första reaktion slängde jag ut på Twitter: ”Klart: Hallpressens vd invald i J-södras styrelse. Status och prestige fick gå före sunt förnuft. Trovärdigheten i botten. Sorgligt.”

0 comments

Om nomineringen till J-södras styrelse: Problematiskt

I måndags nominerades Hallpressens nytillträde vd Mats Tidstrand till ny ledamot i J-södras styrelse. Flera har reagerat på nomineringen, bland annat förre fotbollsbasen och även tidigare styrelseledamot i J-södra Lars-Åke Lagrell.

0 comments