Välj en sida

En åtta meter hög smiley som ska visa hur Jönköpingsborna mår ska invigas på söndag. Den kommer att lysa och visa om vi är är glada eller sura. Men det kan också bli becksvart. Konstverket saknar nämligen tillstånd.
Konstverket Public Face är 700 kg tung och ska placeras på Rådhusets tak. Den fungerar så att kameror riktas mot allmänheten registrerar de förbipasserades ansiktsuttryck.  Genom algoritmer så känner en programvara av om man är glad eller ledsen.
Det är det som styr att smileyn lyser med ett leende.  Men så fort man sätter upp en kamera som är riktad mot allmänheten så krävs det tillstånd.
– Redan i somras pratade vi med polisen och de sa att det var ok, säger kuratorn bakom konstverket Jonatan Habib Engqvist.

Men Peter Blomsterberg som är handläggare för kameraövervakningen på Länsstyrelsen är av en annan åsikt.
– För den här typen av uppsättning så krävs det tillstånd och det ansöker man på Länsstyrelsen och inte hos polisen. Vi har inte fått någon ansökan om kameraövervakning för det här konstverket, säger han.
Jonatan Habib Engqvist säger att polisen har sagt att det ok för att man inte lagrar några bilder. Jonathan förklarar att man tar bilder och att sedan är det en algoritm räknar ut humöret och därefter så slängs bilderna. Inga bilder lagras alltså.

Men enligt Peter Blomsterberg så spelar det ingen roll. Det räcker att man monterar upp en kamera som riktas mot allmänheten och kan identifiera folk. Smiley-konstverket har en hemligt placerad kamera som är riktad mot allmänheten och som registrerar ansiktsuttryck. Det spelar heller ingen roll om bilderna inte sparas.
Kameraövervakningslagen har aktualiserats igen då det inte för länge sedan kom ett domstolsbeslut som innebär att drönare med kamera räknas som kameraövervakning.

När det gäller drönare så spelar det ingen roll om ens kameran är på. Har du en kamera monterad på en drönare och du lyfter med den och du inte kan når den så omfattas den av kameraövervakningslagen och man måste då ha tillstånd. Och ett tillstånd är svårt att få och dessutom är det långa handläggningstider. När det gäller drönare så har den nya domen fryst en hel bransch.
Enligt Peter Blomsterberg på Länsstyrelsen så skulle konstverket Public Face få det svårt att få tillstånd.
– Vi gör givetvis en bedömning när vi får in en ansökan men så som jag har förstått det så skulle den inte kunna få tillstånd.
Det komiska är att enligt konstnärerna så vill man med konstverket ställa frågor om hur människan övervakas i samhället i dag. Konstverket har lyst i Berlin och Wien men i Jönköping kan det alltså bli kolsvart.

Mer om jättesmileyn:

Mediehusets polisanmälan om olaga hot var en enkel feltolkning

En tidning inom mediekoncernen Hall Media fick ett meddelande via nätet som redaktionen upplevde som ett hot. Tidningen lämnade in en polisanmälan om olaga hot mot grupp. Man drog på med stora rubriker men det visade sig att allt bara var en feltolkning.

0 comments

Nej, JP – inget hemlighetsmakeri kring jättesmileyns kamera

I dagens Jönköpings-Posten kan man läsa om jättesmileyn på Rådhusets tak i Jönköping och om hemlighetsmakeriet kring kamerorna. JP har ställt frågan till ansvariga för konstprojektet om var kamerorna varit placerade och inte fått något svar. Konstigt för jag har fått svar.

0 comments

Granskningen av jättesmileyn Public Face – så gick den till

Med det här blogginlägget vill jag dela med mig av hur granskningen av jättesmileyn har gått till, hur jag funderat och vad som hänt ur mitt perspektiv.

0 comments

Kommunen kan tvingas riva smileyn

Den stora smileyn som sitter på Rådhusets tak saknade tillstånd för kameraövervakning. Nu visar det sig att Jönköpings kommun även missade att ansöka om bygglov.

0 comments

Jättesmileyns kamera stängs av

Jönköpings kommun måste stänga av kameran som registrerar ansiktsuttryck och som får smileyn att le.

0 comments

Det är bra att lagen prövas

Jag fick höra i dag att jag inte gillar smileyn och det är därför som jag granskar den. Det kunde inte vara mer fel. Jag gillar den men den belyser ett problem och det är hur vi ser på övervakning.

0 comments

Olaga kameraövervakning från Rådhuset i Jönköping

En stor smiley sitter på Rådhusets tak och visar Jönköpingsbornas humör med hjälp av övervakningsutrustning. Det är ett konstverk som kan vara olagligt. Och som tillåts med Jönköpings kommuns goda minne.

0 comments

Smiley-konstverket Public Face saknar tillstånd för kameran

En åtta meter hög smiley som ska visa hur Jönköpingsborna mår ska invigas på söndag. Den kommer att lysa och visa om vi är är glada eller sura. Men det kan också bli becksvart. Konstverket saknar nämligen tillstånd.

0 comments