Välj en sida

Sveriges största innebandytidning Innebandymagazinet har det tufft ekonomiskt. Frilansskribenter har inte fått betalt. Efter att en del av dem har gått ut i sociala medier och berättat att de inte har fått betalt har Innebandymagazinet lovat att göra rätt för sig.
– Vi är inte ute efter att lura någon. Det är tufft att driva en tidning men vi vill självklart göra rätt för oss. Vi har haft en bra dialog med de flesta av frilansskribenterna, säger Innebandymagazinets ansvarige utgivare Martin Zetterstedt.
Det var under fredagen förra veckan som den första tweeten dök upp där en tidigare skribent skrev att han frilansat för Innebandymagazinet under ett års tid och inte fått betalt.
– Innebandymagazinet har inte betalat en krona av utlovad lön trots ett helt års jobb åt dem. Nu gjort sig oanträffbara. Fler drabbade?, skrev Lars på Twitter.

Det tog sedan inte lång tid förrän andra också gick ut och berättade att de inte heller hade fått betalt. Philip, Marcus, Kalle, Gittan, Isac och Marcus är ett par av dem. Listan kan göras längre.
Flera av skribenterna har skickat det vidare till Kronofogden.
– Det är bara att erkänna. Vi har gjort en dundertabbe. Vi brinner för innebandyn och ville göra en satsning på SSL men vi gjorde en felbedömning, säger Zetterstedt och fortsätter:
– Det är inte bra och jag förstår att folk är besvikna på oss men vi vill göra rätt för oss.

Enligt ett flertal skribenter är detta något som pågått längre än det senaste året och innan den SSL-satsning man gjorde inför förra säsongen. En skribent berättar att det här har pågått i många år, att frilansare inte fått betalt. Personen i fråga tvingades själv ta hjälp av en ledamot i Svenska Innebandyförbundet. Skribenten lyckades inte få några pengar utan fick nöja sig med ett par klubbor.
Jag hörde själv av förstahandskällor redan för ett antal år sedan att man hade bekymmer med ekonomin och att man inte fick betalt. Det har så att säga inte varit någon större hemlighet.
Jag har fått nya bekräftade uppgifter om att det här ska ha pågått betydligt längre än ett par år tillbaka, så långt som runt 10-12 år tillbaka.
Det handlar alltså inte om de fall som är uppe just nu utan det finns drabbade långt tillbaka i tiden. Och så här säger en av dem:
– Man satte det här i system redan för många år sedan. Det var så redan för över tio år sedan. Man lovade runt men utnyttjade bara frilansare. När de krävde betalt byttes de mot nya. Det är trist att man har fått hålla på sådär i så många år. Man borde få näringsförbud.
Det är onekligen hårda ord.

En tidigare anställd berättar att det var vanligt att frilansskribenter fick vänta länge på betalning men kommer inte ihåg någon som inte fick betalt.
– Jag fick många samtal av frilansskribenter som ville ha sina pengar. Det tog mycket av min tid. Ibland kändes det som det var det enda som man gjorde. Jag kände mig ofta som en indrivare. Det är klart att många frilansare inte fortsatte att skriva för oss när de hade svårt att få betalt.

Martin Zetterstedt, ansvarig utgivare på Innebandymagazinet har lovat att kommunicera ut offentligt det som har hänt den senaste tiden och tala om hur man har tänkt att gå vidare.
I helgen skrev Zetterstedt på Twitter:
– Vi tar den kritik som framkommit på största allvar och har genom bra dialog med de inblandade under helgen arbetat för att i samförstånd ställa saker till rätta.

UPPDATERAT: En person skrev till mig att han skrev för Innebandymagazinet runt 2001-2004 och att det var samma problem med att få betalt.
– Skrev för dom runt 2001-2004, samma problem då. Mycket prat och inget hände. Ja, då var det också att man skulle få betalt senare. Jag fick iaf en gratis prenumeration för besväret. Då var det ju riktiga tidningar som gällde.

Så stora skulder har tidningen Innebandymagazinet

För drygt en vecka gick ett antal frilansskribenter ut i sociala medier och berättade att innebandytidningen Innebandymagazinet inte betalat ut utlovade löner och ersättningar. Nu visar det sig att Innebandymagazinet även har stora skulder hos Kronofogden.

0 comments

 

Har du också råkat ut för att inte fått betalt av Innebandymagazinet för frilansuppdrag? Jag vill prata med dig och höra din historia.
Fyll i nedan formulär med namn, e-mail och telefonnummer.

 

9 + 12 =