Välj en sida

Nättidningen Jmini i Jönköping har drivits till stor del av billig eller gratis arbetskraft och samtidigt har man haft dåliga villkor för de anställda. När en anställd påtalade detta och ville ha villkor enligt kolletivavtal blev denne uppmanad att säga upp sig.
Den anställde ifrågasatte anställningsvillkoren och efter en rejäl utskällning blev denne i stället uppmanad att säga upp sig. Enligt säkra källor ska Jmini och den anställde kommit överens och den anställde har lämnat företaget.
Jmini:s grundare och vd Krister Leimola har kommenterat innehållet i granskningarna som du kan läsa här.

Jag har tidigare skrivit om Hans Mannefred som arbetade på Jmini under flera år utan lön och om att Krister Leimola som också är pastor i församlingen International Church har drivit tidningen Jmini och sin e-handel i församlingens lokaler utan att betala hyra. Jag har också skrivit om att en person som fått lönebidrag från Arbetsförmedlingen för att jobba som vaktmästare i kyrkan har använts för arbete i Leimolas affärsverksamheter Jmini och e-handeln med tandvårdsprodukter.  Vaktmästaren används än i  dag i e-handeln däremot  inte i Jmini:s verksamhet.
Här har rollerna blandats ihop och även kyrkan och affärsverksamheterna.

När jag har tittat närmare på affärsverksamheterna, främst då nättidningen Jmini är bilden som kommer fram att man satt i system att på olika sätt få billig eller gratis arbetskraft. Och utanpå detta så har man dessutom haft usla villkor för det anställda, allt för att hålla nere tidningens och e-handelns kostnader. Det klart att när det gäller nättidningen

Jmini så har det gett stora fördelar i en konkurrensutsatt bransch, en konkurrens i dag på liv och död.
Krister Leimola har från starten hösten 2012 till sommaren 2015 drivit nättidningen Jmini genom sitt e-handelsbolag Zupperworld AB. Förra året så flyttade man till nya lokaler på Östra Storgatan 62 i Jönköping och man bildade också aktiebolaget Jmini AB tillsammans med nya affärspartnern Annonsdax som enligt sin hemsida är ”ett av Sveriges ledande säljbolag inom media” och som arbetar ”exklusivt med mediekoncernen Schibsted”. Schibstedt största varumärken är Aftonbladet och Svenska Dagbladet.

Inget kollektivavtal

När Jmini drevs via Zupperworld AB så tecknade man ett hängavtal / kollektivavtal hösten 2014. Det var något som man enligt källor gjorde för att kunna få personer till företaget med till exempel lönebidrag. På flera villkorspunkter så följde man dock inte kollektivavtalet till exempel när det gäller OB-tillägg och övertidsersättningar.
När man bildade Jmini AB i juni 2015 och senare flyttade över tidningsverksamheten dit så följde inte kollektivavtalet med. I dag har man inget kollektivavtal. Man har valt att inte skriva under ett sådant.

Anställda på bidrag

Enligt olika källor så har Jmini genom åren har man haft en hel del personer på företaget med olika bidrag och stöd. Man har haft personer med lönebidrag från Arbetsförmedlingen, trygghetsanställningar och personer med aktivitetsstöd som lovats anställning efter färdig praktik men som inte fått det.
Det är Arbetsförmedlingen som godkänner dessa typer av praktik och anställningar men det är ändå så många som passerat genom Jmini att att det ser ut som att man satt detta i system. Det ska dock sägas att Jmini inte har gjort något olagligt. Arbetsförmedlingen har ju godkänt praktikplatserna och bidragsanställningarna.
En del av dessa personer ha också blandats i de olika verksamheterna.

Ändrade arbetsvillkor

Man ändrade anställnings- och lönevillkor från den ena dagen till den andra utan förhandling. Detta ska även ha skett då man jobbade under Zupperworld då man hade kollektivavtal. Från ena dagen till den andra kom de anställda till jobbet och hade helt andra anställnings- och lönevillkor.

Ingen övertidsersättning

Enligt flera säkra källor så fick anställda ingen övertidsersättning.

Ingen OB-tillägg

Inget OB-tillägg har utgått till anställda som arbetat på kvällar och helger. En del anställda som har haft heltidtjänst har jobbat gratis på sin fritid.

Ingen reseersättning

De anställda har inte fått någon ersättning för resor som man gjort i tjänsten. Det har man fått stå för själv.
I dag har Jmini sedan ett par veckor två tjänstebilar.

Ingen försäkring eller tjänstepension

Zupperworld/Jmini och Jmini AB och har inte betalat in för försäkringar för de anställda och tjänstepension vilket i sig är anmärkningsvärt. Det är något som facket påtalat och som Jmini till viss del fått reglera retroaktivt. Enligt uppgift ska man ha börjat betala in för tjänstepension för de anställda först så sent som i april 2016.

Egen utrustning

Ett flertal anställda har fått använda sina egna telefoner med egna abonnemang och egen datorutrustning. Någon enstaka anställd har kunnat förhandla sig till en mobil och dator.

Praktikanter och studenter

Man har använts sig i stor utsträckning av praktikanter från högstadieskolor, studenter på Medie- och kommunikationsvetenskapliga programmet (MKV) på Jönköpings University och journaliststuderande från Södra Vätterbygdens folkhögskola. Någonting som inte är fel i sig.

Men jag har beskrivit verksamheten och sammantaget om man lägger ihop allt det här så förstår man bättre hur Jmini har kunnat ”gå runt ekonomiskt och ständigt växa, från att ha börjat på noll”.
Jag har pratat med Krister Leimola och han har fått ge sin syn på mina blogginlägg. När det gäller kollektivavtalet så säger Krister att man inte har skrivit på något kollektivavtal men att man nu har anställningsvillkor för de anställda som är samma som om man hade haft ett kollektivavtal.
Ett längre inlägg med andra kommenterar av Krister Leimola kan du läsa här.

Alla artiklar i bloggserien om Jmini.

Krister Leimola: Jmini är nu på grön kvist

Efter mina blogginlägg och granskning av Jmini så har jag pratat med Jmini:s vd och grundare Krister Leimola.

0 comments

Ville ha bättre villkor – uppmanades säga upp sig

Nättidningen Jmini i Jönköping har drivits till stor del av billig eller gratis arbetskraft och samtidigt har man haft dåliga villkor för de anställda. När en anställd påtalade detta och ville ha villkor enligt kolletivavtal så blev denne uppmanad att säga upp sig.

0 comments

Kyrkkollekt håller nättidning flytande

Nättidningen Jmini startades hösten 2012 och har växt sig till att vara en större medieaktör i Jönköping. Krister Leimola är entreprenören som startade tidningen. Han är också pastor i kyrkan International Church. Dessa två roller har Leimola inte kunnat hålla isä

0 comments

Hans jobbade på Jmini i flera år utan lön

Han sågs överallt på stan med den röda Jmini-jackan under ett antal år och var synomynt med Jmini. Hans Mannefred var med och la grunden till det som är Jmini i dag. Han har stor del i Krister Leimolas och Jmini:s framgång. Och han fick inte ett öre för det.

0 comments
FAKTARUTA

Startades hösten 2012 av Krister Leimola. 
Jmini har växt sig till att bli en större medieaktör i Jönköping. 
Sommaren 2015 inledde man ett annonssamarbete med Aftonbladet via annonssäljbolaget Annonsdax som också är delägare i Jmini. 
Januari 2016 gick Daniel Bacelj in i Jmini som delägare, redaktionschef och ansvarig utgivare. Daniel Bacelj startade tillsammans med Krister Leimola nättidningen Jnytt 2006. Jnytt köptes upp av Hallpressen 2007. Bacelj jobbade kvar på Hallpressen till 2014. Efter det startade han mediesajten Klickmonster som i dag heter Smashdig
April 2016 köpte Jmini AB konkursade nättidningen JKPG Live. Det gjorde man tillsammans med Annonsdax och Björn Thyselius, den tidigare huvudägaren i JKPG Live. Jmini har även affärstidningen Jaffärer.se och sportsajten Jsporten.se